Pereiti į pagrindinį turinį

NATO aktyvuoja PRG skydo Europoje pirmąjį etapą

2012-05-21 12:46
NATO aktyvuoja PRG skydo Europoje pirmąjį etapą
NATO aktyvuoja PRG skydo Europoje pirmąjį etapą / Scanpix nuotr.

NATO lyderiai sekmadienį aktyvavo pirmąjį JAV vadovaujamo priešraketinės gynybos (PRG) skydo Europoje projekto etapą, tačiau taip pat stengėsi išsklaidyti Rusijos pyktį dėl šios sistemos, atnaujindamos kvietimą bendradarbiauti.

JAV prezidentas Barackas Obama ir jo sąjungininkai per Čikagoje vykstantį Aljanso viršūnių susitikimą paskelbė aktyvuojantys PRG skydo „pareinamojo laikotarpio pajėgumus“.

Tai reiškia, kad JAV karo laivai, apginkluoti raketų gaudytuvais bus dislokuoti Viduržemio jūroje, o Turkijoje pradės veikti radiolokatorių stotis, valdoma iš NATO vadavietės vienoje Vokietijos karinėje bazėje.Aljansas tvirtina, kad šis skydas yra nukreiptas ne prieš Rusija, o prieš galimas balistinių raketų atakas iš priešiškų šalių, tokių kaip Iranas.Tačiau Maskva baiminasi, kad ši sistema taip pat gali būti nukreipta neutralizuoti jos strateginiam branduoliniam potencialui.

"Pakvietėme Rusiją bendradarbiauti priešraketinės gynybos srityje ir šis kvietimas tebegalioja, - NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas sakė per spaudos konferenciją. - Tęsime savo dialogą su Rusija ir tikiuosi, kad tam tikroje stadijoje Rusija suvoks, kad bendradarbiauti priešraketinės gynybos srityje atitinka mūsų bendrus interesus.

„Pažymėjęs, kad NATO privalo būti pajėgi apsiginti nuo raketų atakų grėsmės, A.F.Rasmussenas sakė, kad šio žingsnio “negali blokuoti Rusija - tai NATO sprendimas".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų