NATO vadovas Turkijai: laikas ratifikuoti Švedijos ir Suomijos narystę

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį pasakė Turkijai, kad atėjo laikas jai ratifikuoti Švedijos ir Suomijos paraiškas įstoti į šį Vakarų gynybos aljansą.

„Toliau manau, kad atėjo laikas ratifikuoti ir Suomijos, ir Švedijos [stojimą]“, – sakė J. Stoltenbergas per derybas Ankaroje su Turkijos užsienio reikalų ministru Mevlutu Cavusoglu (Mevliutu Čavušohlumi).

J. Stoltenbergas į Ankarą atvyko praėjus 10 dienų po didžiulio, beveik 40 tūkst. gyvybių nusinešusio žemės drebėjimo Turkijoje ir Sirijoje.

„Kai pagalbos reikia jums, NATO palaiko Turkiją“, – sakė J. Stoltenbergas, bet pabrėžė, kad Ankara turėtų nebesipriešinti Šiaurės šalių narystei Aljanse.

Kad prisijungtų prie Aljanso, Suomija ir Švedija turi gauti oficialų visų 30 NATO narių pritarimą. Šiuo metu Turkija ir Vengrija yra vienintelės šalys, kurios dar to nepadarė.

Vengrijos parlamentas Švedijos ir Suomijos narystei turėtų pritarti kovą.

Švedija ir Suomija, reaguodamos į Rusijos karą Ukrainoje, gegužę nutraukė dešimtmečius vykdytą karinio neprisijungimo politiką ir vienu metu pateikė prašymus įstoti į NATO.

Pagrindinis klausimas tas, kad jos būtų ratifikuotos kuo greičiau.

Tačiau Turkija iki šiol nesutinka ratifikuoti Švedijos narystės paraiškos, pirmiausia dėl Stokholmo atsisakymo išduoti dešimtis įtariamųjų, kuriuos Ankara sieja su uždraustais kurdų kovotojais ir nepavykusiu 2016-ųjų bandymu įvykdyti perversmą.

Be to, Turkija itin piktai sureagavo į Švedijos policijos sprendimą leisti surengti protestą, kurio metu kraštutinių dešiniųjų ekstremistas sudegino Korano kopiją prie Turkijos ambasados Stokholme praėjusį mėnesį.

Turkija užsiminė, kad yra pasirengusi patvirtinti Suomijos, bet ne Švedijos narystę.

„Suomijos stojimo procesą į NATO galėtume vertinti atskirai nuo Švedijos“, – ketvirtadienį sakė M. Cavusoglu.

„Abiejų [šalių narystė] dabar gali būti ratifikuota, – savo ruožtu sakė J. Stoltenbergas. – Tačiau pagrindinis klausimas ne tas, kad jų [narystės] būtų ratifikuotos kartu. Pagrindinis klausimas tas, kad jos būtų ratifikuotos kuo greičiau.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių