NATO viršūnių susitikimas kritikuoja Rusiją dėl raketų dislokavimo Kaliningrade

  • Teksto dydis:

Briuselyje vykstančio NATO viršūnių susitikimo dalyviai trečiadienį savo bendrame pareiškime išreiškė susirūpinimą dėl Rusijos karinių veiksmų, įskaitant balistinių raketų „Iskander“ dislokavimą Kaliningrado srityje, keliantį grėsmę Aljanso valstybėms.

Aljansas pažymėjo, kad kalbama apie „provokuojančius karinius veiksmus, tarp jų – vykdomus prie NATO narių sienų: šiuolaikinių dvejopos paskirties raketų dislokavimo Kaliningrade, ne vieną NATO valstybių oro erdvės pažeidimą, tęsiamą karinį buvimą Kryme ir didelio masto Rusijos ginkluotųjų pajėgų modernizaciją“.

Pasak Vakarų ekspertų, branduolinį užtaisą galinčios nešti „Iskander“ raketos yra skirtos tiksliai naikinti taikinius, esančius už 50–500 kilometrų. Taigi, Kaliningrado srityje laikomi kompleksai potencialiai galėtų smogti taikiniams kaimyninėse valstybėse, NATO narėse – Baltijos šalyse ir Lenkijoje, taip pat pietų Švedijoje.

„Euroatlantinis saugumas tampa vis nestabilesnis ir sunkiau prognozuojamas dėl neteisėtos Krymo aneksijos ir tęsiamos destabilizacijos Rytų Ukrainoje“, – sakoma viršūnių susitikimo dokumente.

Be to, NATO atkreipė dėmesį į Rusijos „neatsakingą ir agresyvią branduolinę retoriką“ bei „iš anksto neskelbtas karines pratybas, taip pat didinamą manevrų, skirtų tobulinti su branduoliniu ginklu susijusius veiksmus, skaičių“.

Aljansas pakartojo, kad jo priešraketinės gynybos sistema nėra nukreipta prieš Rusiją.

„NATO priešraketinės gynybos sistema skirta apsiginti nuo potencialių grėsmių, kylančių už euroatlantinės zonos ribų... Daug kartų aiškinome Rusijai, kad priešraketinės gynybos sistema negali būti panaudota prieš Rusijos strateginio branduolinio atgrasymo priemones ir kad nėra ketinimų šią sistemą ateityje pertvarkyti, jog ji įgytų tokių pajėgumų“, – pažymėjo bloko lyderiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"Aljansas pakartojo, kad jo priešraketinės gynybos sistema nėra nukreipta prieš Rusiją" - taaaip?.. o ką mūsų Dalytė amsi?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių