Nauja šluota naujai šluos?

Pietų Korėjoje valstybės vairą perims naujoji šalies vadovė Park Geun-hye.

Buvusio Pietų Korėjos diktatoriaus Park Chung-hee duktė laikoma viena įtakingiausių šalies politikių. Nors išgyveno ne vieną dramą, – 1974 m. per pasikėsinimą į Park Chung-hee buvo nušauta jos motina Yuk Young-soo, o 1979 m. Seule buvo nušautas ir tėvas, – tai jos neatbaidė nuo didžiosios politikos.

p>Nors daugiausia dėmesio per praėjusiais metais Pietų Korėjoje vykusius prezidento rinkimus sulaukė vidaus politikos klausimai ir šalies ekonomika, ekspertai svarsto, kad Park Geun-hye įneš naujų vėjų ir į užsienio politiką.

Pietų Korėjoje žmonės kartais juokauja, kad jų šalis – tai "krevetės tarp banginių ir ryklių", tokių kaip Rusija, Kinija, Japonija ir karingoji Šiaurės Korėja. Visgi pati Pietų Korėja drąsiai gali būti vadinama banginiu. Ši šalis yra 11-a pasaulyje pagal ekonomikos dydį, 6-a pagal eksporto ir 8-a pagal prekybos apimtį.

Kadangi Pietų Korėjos ekonomikos variklis dar nuo Park Geun-hye tėvo laikų – eksportas, akivaizdu, kad užsienio politika bus vienas svarbiausių naujosios šalies vadovės prioritetų.

"Pietų Korėja – viena labiausiai susijusių su pasauliu šalių. Naujoji administracija turės rūpintis šalies prioritetais tiek regione, tiek bendru mastu", – prognozavo Amerikos Korėjos ekonomikos instituto ekspertas Troy Stangarone'as.

Žinoma, pirmasis rimtas iššūkis Park Geun-hye – Šiaurės Korėja. Jos pirmtakas Lee Myung-bakas užėmė kategorišką poziciją Pchenjano atžvilgiu. Kai 2010 m. Šiaurės Korėjos torpedos paskandino Pietų Korėjos karo laivą "Cheonan", Lee Myung-bako administracija net sustabdė prekybą su šalimi kaimyne. Galiausiai įtampa dar išaugo, kai Šiaurės Korėja raketomis apšaudė vieną Pietų Korėjos salą. Po šio incidento Lee Myung-bakas nurodė šalies kariuomenei ruoštis atsakomiesiems veiksmams.

Nepaisydama to Park Geun-hye pareiškė tikinti, kad Šiaurės Korėją galima įkalbėti nutraukti branduolinę programą, jei bus sėsta prie derybų stalo. Be to, ji išreiškė viltį, kad Korėjos vieną dieną galės susivienyti. Nors Park Geun-hye priklauso tai pačiai politinei partijai kaip Lee Myung-bakas, ji pažadėjo, kad atnaujins santykius su Pchenjanu.

Tiesa, norinčiai atnaujinti santykius su Šiaurės Korėja Park Geun-hye teks laviruoti tarp didžiųjų regiono valstybių. Kinija remia Korėjų suartėjimą, tačiau Japonija ir JAV nėra linkusios skubėti, bent jau kol pats Pchenjanas nerodo pozityvių ženklų.

"Pietų Korėja atsidūrė įdomioje padėtyje. Svarbiausia Seulo ekonomikos partnerė yra Kinija, o saugumo – JAV", – sakė T.Stangarone'as.

Lee Myung-bako metais Seulo ir Pekino santykiai nebuvo geri. Tačiau, pasak eksperto, jie galėtų pasitaisyti, jei Park Geun-hye užimtų nuosaikesnę poziciją Pchenjano atžvilgiu. Klausimas, kaip į tai reaguos JAV?

Ellen Kim, Korėjos ekspertė iš Vašingtono strateginių ir tarptautinių studijų centro, pabrėžė, kad "Park Geun-hye suartėjimo politika gali ir nepatikti Vašingtonui, kuris norėtų kietesnio Seulo balso regione".



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių