Pereiti į pagrindinį turinį

Naująją ES diplomatijos vadovę vaikosi KGB šmėkla

Įtarimai: gandai dėl C.Ashton komunistinių pažiūrų ir ryšių su SSRS išlindo iš karto po to, kai ji buvo paskirta į ES užsienio reikalų ministro postą.
Įtarimai: gandai dėl C.Ashton komunistinių pažiūrų ir ryšių su SSRS išlindo iš karto po to, kai ji buvo paskirta į ES užsienio reikalų ministro postą. / "Reuters" nuotr.

Europos Parlamente – didžiulis skandalas. Neseniai išrinktai Europos užsienio reikalų ir gynybos ministrei, kaip įtariama, SSRS savo laiku mokėjo pinigus.

Susijusi su KGB?

Gandai apie baronienės Catherine Ashton neskaidrią praeitį Europos Parlamente pasigirdo iš karto po to, kai 53 metų britė buvo paskirta į ką tik įsteigtą ES postą. Kalbama, kad ji, būdama Kampanijos už branduolinį nusiginklavimą (KBN, angl. – Campaign for Nuclear Disarmament) iždininkė, gaudavo pinigus iš SSRS – šalies, kuri buvo garsi savo neigiamu požiūriu į Vakarų demokratiją.

Kaip praneša britų dienraštis "The Times", kai kurie Europos Parlamento nariai, atstovaujantys dešiniosioms partijoms, šiais gandais planuoja pasinaudoti, kai reikės balsuoti, ar patvirtinti baronienę naujajame poste. Užvakar ponios C.Ashton ryšių su SSRS klausimas buvo aptariamas plenariniame Europos Parlamento posėdyje. Kaltinimus neigianti baronienė jame nedalyvavo.

Pinigų tikrai gaudavo

Britų Nepriklausomybės partijos lyderis Nigelis Farage'as per posėdį pareiškė, kad baronienė ėjo iždininko pareigas kaip tik tada, kai organizacija gaudavo labai dideles aukas. Tačiau kas aukojo tuos pinigus, taip ir liko neatskleista, mat organizacija atsisakė tai paviešinti. N.Farage'as mano, kad esant tokioms aplinkybėms, C.Ashton patvirtinti Europos užsienio politikos ir gynybos ministro poste būtų neatsakinga.

Organizacijai nuo 2003 m. vadovavusi Kate Hudson stojo ginti C.Ashton. Anot jos, tai labai seni gandai ir organizacijos ryšiai su SSRS taip ir nebuvo įrodyti. N.Farage'o teiginių dėl stambių pinigų perlaidų K.Hudson neneigė, bet priminė, jog tuo metu antikarinė kampanija Didžiojoje Britanijoje buvo labai populiari.

C.Ashton atstovas pabrėžė, kad viskas vyko labai seniai – prieš 25 metus. Jis taip pat priminė, jog baronienė iš organizacijos pasitraukė 1983 m. ir nuo to laiko jokių kontaktų su KBN nepalaikė. Be to, anot atstovo, C.Ashton niekada nesilankė SSRS, o į Rusiją pirmą kartą nuvyko, kai jau buvo Europos komisarė prekybos klausimais.

Rytų Europa nerimauja

Tačiau tokie paaiškinimai nepatenkino Europos Parlamento. Deputatas iš Čekijos Hynekas Fajnonas pareiškė, kad jo žiniomis, Kremlius anksčiau tikrai rėmė KBN. "Jeigu bus įrodyta, kad C.Ashton taip pat dalyvavo sandėriuose su SSRS, kils didelis skandalas", – teigė jis.

O parlamentaras iš Latvijos Krisjanis Karinis priminė, jog taip pat buvo informacijos, kad C.Ashton dalyvavo marksistiniuose judėjimuose. "Rytų Europos šalys labai susirūpinusios dėl jos galimų nusistatymų", – sakė jis.

Ministrės kandidatūrą Europos Parlamentas planuoja svarstyti sausį. Dešiniųjų partijų atstovai, kaip teigiama, nusiteikę balsuoti prieš kandidatus, kurie buvo susiję su komunistiniu režimu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų