Naujasis JK premjeras pažadėjo tvirtą britų paramą Ukrainai

  • Teksto dydis:

Naujasis Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) penktadienį Jungtinių Valstijų prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) pareiškė, kad JK parama Ukrainai kare su Rusija yra nepajudinama. Tokius žodžius iš naujojo premjero išgirdo ir ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis.

JK ir JAV „lyderiai pakartojo savo tvirtą įsipareigojimą Ukrainai, o ministras pirmininkas pabrėžė, kad JK parama Ukrainai yra nepajudinama“, teigiama K. Starmerio biuro Dauningo gatvėje pranešime po pokalbio su J. Bidenu.

„Lyderiai aptarė bendrą įsipareigojimą puoselėti ypatingus JK ir JAV santykius ir suderintus siekius siekti didesnio ekonomikos augimo“, – priduriama pareiškime.

Jame teigiama, kad K. Starmeris „tikisi, kad kartu dirbsime visais santykių aspektais, įskaitant AUKUS partnerystę ir laisvo bei atviro Indijos ir Ramiojo vandenyno regiono užtikrinimą“.

Pastaraisiais metais JK, JAV ir Australija sudarė naują gynybos aljansą, pavadintą AUKUS, kuriuo pirmiausia siekiama pasipriešinti augančiai Kinijos karinei galiai Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

JK ir JAV vadovų pokalbis įvyko likus kelioms dienoms iki kitą savaitę Vašingtone vyksiančio NATO aukščiausiojo lygio susitikimo.

J. Bidenas anksčiau pasveikino K. Starmerį, vadovaujantį centro kairiųjų Leiboristų partijai ir pasiekusį triuškinamą pergalę visuotiniuose rinkimuose.

„Tikiuosi mūsų bendro darbo remiant laisvę ir demokratiją visame pasaulyje ir tolesnio ypatingų mūsų šalių santykių stiprinimo“, – sakė J. Bidenas socialiniame tinkle „X“.

Tikiuosi mūsų bendro darbo remiant laisvę ir demokratiją visame pasaulyje ir tolesnio ypatingų mūsų šalių santykių stiprinimo.

JK pranešime teigiama, kad abu lyderiai taip pat „apsvarstė bendrą įsipareigojimą apsaugoti Belfasto (Didžiojo penktadienio) susitarimo pasiekimus“, turėdami omenyje dešimtmečius galiojantį Šiaurės Airijos taikos susitarimą, kurį Vašingtonas padėjo užtikrinti.

Po „Brexito“ Šiaurės Airijai liko vienintelė JK sausumos siena su ES, einanti palei jautrią Airijos sieną.

V. Zelenskis dėkojo K. Starmeriui už paramą Kyjivui

Išliksiančios tvirtos britų paramos Kyjivui pažadą išgirdo ir Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Jis penktadienį skambučio metu, praėjus kelioms valandoms po to, kai naujasis JK ministras pirmininkas pradėjo eiti pareigas, padėkojo K. Starmeriui už žodžius, kad Londonas ir toliau rems Kyjivą.

Nuo 2022 metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, JK išliko viena iš ištikimiausių Ukrainos rėmėjų.

„Esu dėkingas ministrui pirmininkui K. Starmeriui už tai, kad dar kartą patvirtino principingą ir nepajudinamą JK paramą Ukrainai“, – socialiniuose tinkluose pareiškė V. Zelenskis.

Ukrainos lyderis sakė, kad pasveikino K. Starmerį su pergale ketvirtadienį vykusiuose rinkimuose, kuriuose jo Leiboristų partija nutraukė 14 metų trukusį konservatorių valdymą.

„Derinome pozicijas prieš NATO aukščiausiojo lygio susitikimą Vašingtone ir kitus tarptautinius renginius, taip pat aptarėme, kaip stiprinti mūsų partnerystę“, – pridūrė V. Zelenskis.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas penktadienį pareiškė, kad tikisi, jog kitą savaitę JAV sostinėje vyksiančiame susitikime karinis aljansas susitars dėl „reikšmingo paketo Ukrainai“.


Šiame straipsnyje: Keiras StarmerisJK premjerasparama Ukrainaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių