Naujoji Zelandija rengs referendumą dėl eutanazijos įteisinimo

Naujosios Zelandijos parlamentas pritarė siūlymui surengti referendumą dėl eutanazijos įteisinimo, trečiadienį pranešė vietos ir Vakarų žiniasklaida.

Už plebiscito organizavimą atviru balsavimu pasisakė 63 parlamento nariai, 57 balsavo prieš.

„Tai emocinga tema. Tai ginčytina tema... bet mes turime turėti drąsos, kad leistume visuomenei dalyvauti šiame pokalbyje balsuojant!“ – pareiškė populistinės nacionalistų partijos „New Zealand First“ („Pirmiausia – Naujoji Zelandija“, NZF) narė Jenny Marcroft (Dženi Markroft).

Kitais metais Naujojoje Zelandijoje vyks rinkimai. Juose dalyvausiantys rinkėjai balsuos už savo palaikomas partijas ir dar turės atsakyti į du referendumų klausimus: dėl eutanazijos legalizavimo ir marihuanos vartojimo rekreaciniais tikslais įteisinimo.

Galutinį sprendimą dėl referendumo dėl eutanazijos įteisinimo parlamentas priims balsuodamas lapkritį, tačiau šis balsavimas laikomas tik formalumu.

Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern (Džasinda Adern) viešai paskelbė, kad palaiko eutanazijos reformą ir mano, kad referendumas yra vienintelis būdas šiai procedūrai įteisinti.

Naujosios Zelandijos nacionalinės partijos atstovė Harete Hipango (Haret Hipango) eutanazijos legalizavimą savo ruožtu pavadino „šlykščiu, nepakeliamu ir pavojingu“ sprendimu.

Tačiau eutanazijos įstatymo iniciatoriai pabrėžia, kad procedūra galėtų būti taikoma tik mirtina liga sergantiems pacientams, kuriems diagnozę patvirtino ne mažiau nei du gydytojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių