Naujosios Lenkijos vyriausybės sudėtis siunčia tęstinumo signalą

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) penktadienį vakare paskelbė savo naujojo kabineto, suformuoto pro praeitą mėnesį įvykusių parlamento rinkimų, sudėti, mažai tesiskiriančią nuo ankstesnės vyriausybės.

Tarp liekančių ankstesniuose postuose yra pats M. Morawieckis ir premjero pavaduotojas Piotras Glinskis, taip pat turintis kultūros ministro portfelį.

Premjeras šį sprendimą paskelbė po posėdžio su valdančiosios konservatyviosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) aukšto rango nariais.

M. Morawieckis ir partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) naująjį kabinetą apibūdino kaip tęstinumo vyriausybę. Per savo ankstesnę kadenciją PiS rėmė konservatyviąsias vertybes ir vykdė dosnių socialinių išmokų politiką, žymėjusią aiškų atotrūkį nuo ankstesnių vyriausybių griežto taupymo programų.

Per spalį vykusius rinkimus PiS surinko beveik 44 proc. balsų ir užsitikrino nedidelę daugumą Seime – parlamento žemuosiuose rūmuose.

Tarp naujų veidų vyriausybėje bus finansų ministru paskirtas Tadeuszas Koscinskis (Tadeušas Koscinskis) – buvęs viceministras, keičiantis kabinetą paliekantį Jerzy Kwiecinskį (Ježį Kvecinskį).

Užsienio reikalų ministras Jacekas Czaputowiczius (Jacekas Čaputovičius) tęs savo darbą, bet vienas iš svarbesnių pasikeitimų yra sprendimas įkurti naują Europos reikalų departamentą, vadovaujamą Konrado Szymanskio (Konrado Šymanskio). Ši įstaiga veiks kaip premjero biuro dalis, paskelbė M. Morawieckis.

Tarp kitų planuojamų pokyčių yra naujos Klimato ministerijos, veiksiančios atskirai nuo Aplinkos ministerijos, įkūrimas.

M. Morawieckis penktadienį sakė, kad šeimos, darbo ir socialinės politikos ministre taps Marlena Malag (Marlena Malong).

Dabartinė verslo ir technologijų ministrė Jadwiga Emilewicz (Jadviga Emilevič) perims plėtros ministro portfelį.

Naujos sudėties kabinetas turės būti prisaikdintas prezidento Andrzejaus Dudos (Andžejaus Dudos) ir atlaikyti parlamento balsavimą dėl pasitikėjimo, tačiau neabejojama, kad vyriausybė bus patvirtinta.

Naujas parlamentas į pirmąjį posėdį susirinks ateinantį antradienį, sakė A. Dudos atstovas.

J. Kaczynskis prieš rinkimus sakė, kad jo partija per pirmąsias 100 naujosios vyriausybės darbo planų pristatys virtinę naujų politikos priemonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių