Nežinomas kandidatas į JAV prezidentus, pakėlęs demokratų kraujospūdį

JAV milijonieriui, verslininkui ir tarptautinio kavinių tinklo "Starbucks" buvusiam vadovui Howardui Schultzui pareiškus, kad jis 2020 m. JAV prezidento rinkimuose dalyvaus kaip nepriklausomas kandidatas, demokratams pakilo kraujospūdis. Stebėtina, tačiau, nepaisant tokios politikos veteranų reakcijos, apklausos rodo, kad amerikiečiai vargiai žino, kas iš tiesų yra šis žmogus.

Turtuolio fantazija?

Kai kurie Demokratų partijos nariai mano, kad H.Schultzo užmojai nenoromis galėtų prisidėti prie prezidento Donaldo Trumpo perrinkimo 2020 m.

"Tikiu jo žodžiais, kad jo ketinimai yra geri, bet tai yra turtingo žmogaus fantazija, kuri pasirodys esanti niekas kitas, tik didžiulis indėlis į D.Trumpo perrinkimo kampaniją", – neseniai sakė demokratų strategas Ianas Russellas.

Dalis demokratų net yra pareiškę: jei H.Schultzas dalyvaus prezidento rinkimuose, jie pradės boikotuoti "Starbucks".

Demokratai labiausiai baiminasi, kad šis kandidatas gali paveržti prieš D.Trumpą nusistačiusius rinkėjus, kurių balsai ateityje galėtų būti reikalingi demokratų kandidatui. Taip jau yra nutikę su nepriklausomais kandidatais verslininku Rossu Perotu 1992 m. ir politiniu aktyvistu, dėstytoju bei advokatu Ralphu Naderu 2000 m.

Tačiau kodėl visą pasaulį užkariavusią kavos verslo imperiją sukūręs H.Schultzas nori nerti į politikos gelmes? Po trijų dešimtmečių vadovavimo "Starbucks" tinklui verslininkas gali uždirbti milijonus, veikdamas ką tik nori. 2018 m. jo atlyginimas "Starbucks" buvo tik 1 JAV doleris, tačiau jis gavo daugiau nei 30 mln. dolerių iš premijų ir akcijų, kurias valdo. Jis galėjo toliau vadovauti "Starbucks" socialinės srities pastangoms kaip pirmininkas arba daugiau laiko investuoti į šeimos fondo, pavadinimu "Schultz Family Foundation" ir veikiančio jaunų žmonių įgalinimo ir karo veteranų bei jų šeimų labui, plėtrą.

Vis dėlto jis nusprendė paskelbti, kad rimtai svarsto savo kandidatūrą 2020 m. JAV prezidento rinkimuose kaip nepriklausomas centristas.

Sudėtinga pradžia

Daugiau nei tuzinas interviu ir paties H.Schultzo memuarų knyga vaizduoja jį kaip asmenį, kuris dirbo siekdamas pagerinti savo darbuotojų gyvenimą, bendradarbiavo visuomeninės reikšmės socialinių klausimų srityse. Tikėjimas, kad jis buvo įpareigotas sukurti tobulesnį pasaulį, jį vedė prie milžiniškos sėkmės "Starbucks" kompanijoje ir tokios pačios milžiniškos nesėkmės įsigijus ir vėliau pardavus "Seattle SuperSonics" krepšinio komandą, kuri priklausė NBA krepšinio lygai.

H.Schultzas gimė 1953 m. ir augo Brukline, Niujorke. Jo nauja knyga "From the Ground Up" atskleidė, kad jis vaikystėje išgyveno ne vieną traumą, įskaitant jo močiutės verbalinę prievartą, netylančius ir apie skolas nuolat primenančius skambučius bei sudėtingą motinos depresiją.

H.Schultzo tėvas Fredas Schultzas apibūdinamas kaip itin griežtas ir piktas tėvas, kuris nuolat stengėsi apmokėti visas sąskaitas. Savo knygoje verslininkas prisimena įvykį, kai tėvas duše jį taip smarkiai sumušė, kad jis kelias dienas nėjo į mokyklą.

Savo tėvo agresiją jis aiškina traumomis, kurias pastarasis patyrė dalyvaudamas Antrajame pasauliniame kare. Be to, jam nesisekė įsitvirtinti darbo rinkoje – jį atleido be darbuotojo kompensacijos, išeitinės ar sveikatos draudimo, po to, kai jis susilaužė klubą ir kulkšnį.

H.Schultzas augo tikėdamas, kad jam reikia sukurti tokią įmonę ar šalį, kurioje jo tėvui turėtų sektis.

Nuo verslo iki politikos

Pabaigęs Šiaurės Mičigano universitetą, kuriame studijavo, pelnęs atleto stipendiją ir įgijęs komunikacijos bakalauro laipsnį jis sulaukė daugybės darbo pasiūlymų. Tačiau aštuntojo dešimtmečio pradžioje jis atrado kavos pupelių skrudintuvą ir jį tarsi apsėdo idėja sukurti barą, kuriame būtų verdama kokybiška itališka espreso kava ir kiti europietiški gėrimai, o kolektyvas būtų susaistytas stipriu bendruomeniškumo jausmu.

Prisijungęs prie "Starbucks" ir vadovavęs tinklo mažmeninei prekybai bei rinkodarai, 1986 m. H.Schultzas galiausiai pertvarkė 17 kavinių tinklą į tarptautinį reiškinį, kuris iš esmės pakeitė amerikiečių suvokimą apie kavą. Po metų jis nusipirko šią kompaniją.

Nemaža dalis darbuotojų jį vadino tiesiog "dėde Howardu". Kaip sako pats H.Schultzas, "Starbucks" jis mylėjo taip pat kaip ir savo šeimą.

Visi jo darbuotojai buvo labai gerbiami – sklando legendos, kad viena įmonės baristų, kuri tinkle dirbo ilgiau nei 20 metų, sužinojusi apie H.Schultzo pasitraukimą iš "Starbucks" vadovo posto 2018 m. apsiverkė, o nemaža dalis darbuotojų jį vadino tiesiog "dėde Howardu". Kaip sako pats H.Schultzas, "Starbucks" jis mylėjo taip pat kaip ir savo šeimą.

Tačiau verslininkas – ne šventasis. Kai kurie jo darbuotojai žiniasklaidai yra pasakoję, kad jų vadovas yra pernelyg kontroliuojantis, nekantrus, sunkiai priimantis kritiką ir labai orientuotas į savo reputaciją.

Praėjus penkeriems metams po "Seattle SuperSonics" krepšinio komandos pardavimo, kai jam nepavyko suvaldyti įvairių finansinių sportininkų kolektyvo aspektų, jis atrado naują aistrą: politiką.

Ši jį įtraukė, kai po 2011 m. patirtos operacijos sveikdamas ištisas dienas žiūrėjo televiziją. Tada verslininką išgąsdino politikų nesugebėjimas užtikrinti gyvenimo kokybės daugybei amerikiečių, kurie dėl nelanksčių kreditų sistemos sąlygų ar kitų priežasčių yra įnikę į skolas ir susiduria su įvairiais gyvenimo sunkumais.

Kaip visuomenininkas jis taip pat ne kartą atkreipė dėmesį į socialines mažumas, pavyzdžiui, 2013 m. išreikšdamas palaikymą tos pačios lyties asmenų santuokų legalizavimui ar organizuodamas antirasistines mokymų programas.

2016 m. JAV prezidento rinkimų metu H.Schultzas pareiškė palaikymą demokratei Hillary Clinton, 2018 m. paskelbė, kad traukiasi iš "Starbucks" vadovo posto, o 2019 m. sausį pripažino svarstantis apie JAV prezidento rinkimus.

Vargiai atpažįsta

Šiandien politiniuose tyruose tvyranti JAV demokratų baimė dėl potencialaus balsų grobiko gali būti pernelyg išpūsta. Pasirodo, kad dauguma amerikiečių vis dar nežino, kas yra H.Schultzas. Tai patvirtina vasario mėnesį atlikta JAV interneto žiniasklaidos milžino INSIDER užsakyta apklausa.

Respondentams uždavus klausimą, ar jie žino, kas yra H.Schultzas, šiek tiek daugiau nei pusė apklaustųjų teigė, kad jie visiškai nežino, kas yra šis asmuo. Dar 20,6 proc. respondentų teigė, kad jie apie H.Schultzą žino mažai.

Tik 10,3 proc. apklaustų žmonių teigė, kad jie yra labai artimai susipažinę su H.Schultzo asmenybe.

Be to, labiausiai tikėtina, kad žmonių grupė, kuri bent jau yra girdėjusi apie H.Schultzą, priklauso tai visuomenės daliai, kuri iš esmės pasisako prieš milijardierius.

Tarp respondentų, kurie save apibūdino kaip labai liberalias ar bent šiek tiek liberalių pažiūrų asmenybes, 39 proc. yra bent jau susipažinę su "Starbucks" steigėjo istorija. Šiek tiek daugiau nei 37 proc. nieko apie jį nežinojo.

53 proc. respondentų, kurie pripažino esą labai ar šiek tiek konservatyvūs, sakė, kad apie H.Schultzą nežino nieko. Šis skaičius artimas žmonėms, kurie nėra nei liberalūs, nei konservatyvūs, arba lengvai pereina nuo vienos šių pozicijų prie kitos.

Miglota politika

Potenciali H.Schultzo rinkimų kampanijos žinutė yra glaudžiai susijusi būtent su nepriklausomo kandidato, kuris veiks nepriklausydamas nuo Demokratų ir Respublikonų partijų, portretu.

"Pajutau gilią atsakomybę ir moralinę pareigą amerikiečių nusivylimus adresuoti mūsų sugedusiai dviejų partijų sistemai", – praėjusią savaitę atvirame laiške rašė H.Schultzas.

"45 proc. amerikiečių nepatenkinti nė vienos partijos atstovavimu, – tęsė jis. – Jie kilę iš liberalių ir konservatyvių požiūrių aplinkos ir nemaža dalis jų tiesiog nebalsuoja – 100 mln. žmonių 2016 m. rinkimuose tiesiog sėdėjo arba laikydamiesi už savo nosies balsavo už mažiausiai blogiausią variantą."

Respondentai beveik vienodai pasidalijo, ar 2020 m. prezidento rinkimuose remtų trečiąją šalį, ar nepriklausomą kandidatą, kuris glaudžiai atitiktų jų asmenines pozicijas, net jei balsavimas dėl šio kandidato keltų pavojų respondentų pageidaujamam rezultatui. 38,4 proc. apklaustųjų teigė, jog yra tikėtina, kad jie balsuos už nepriklausomą kandidatą, o 39,6 proc. teigė, jog mažai tikėtina, kad jie rems tokį kandidatą.

Vis dėlto tai nereiškia, kad H.Schultzas užblokavo daugiau nei trečdalį balsų.

Rinkėjai, kurie stipriai palaiko arba stipriai prieštarauja D.Trumpo perrinkimui, yra mažiau linkę paremti nepriklausomą kandidatą nei tie, kurie turi tam tikras preferencijas šiuose rinkimuose arba jų visai neturi. Be to, 22 proc. apklaustųjų teigė, kad nežino, kaip balsuotų, jei galėtų rinktis nepriklausomą kandidatą, kuris atitiktų jų požiūrį, bet galėtų pakenkti D.Trumpui ar pakartotiniam jo išrinkimui.

Analitikai mano, kad jei H.Schultzas nori laimėti rinkėjų, kurie rinktųsi nepriklausomą kandidatą, palankumą, jis turėtų juos įtikinti, kad jo požiūris glaudžiai siejasi su rinkėjų politiniais įsitikinimais. H.Schultzo politika vis dar neaiški, nes jis sutelkė savo dėmesį ir į politinės dešinės, ir į politinės kairės puolimą, užuot pateikęs konkretesnius sprendimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kaip nors 'netyčia' jo tapkės Šiauliuose neatsiras?..

Realybė

Realybė portretas
Tai dar kartą įrodo kad JAV nėra demokratijos ir rinkimuose į prezidento posta gali dalyvauti tik dviejų klanų nariai. Trampas yra netyčiukas. Taip pat prezidentą nerenka JAV piliečiai. Tad ši paini rinkimų sistema reikalinga kad JAV valdantys autokratinis režimas nuolat valdytu JAV. Tačiau jankiai uoliai mokina visą pasaulį demokratijos. Pačioje JAV nėra nei demokratijos nei laisvės.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių