Nobelio premijos laureatai britai palaiko Britanijos narystę Europos Sąjungoje

  • Teksto dydis:

13 garsiausių Didžiosios Britanijos mokslininkų šeštadienį pasirašė laišką, kuriuo paremiama kampanija už šalies pasilikimą Europos Sąjungoje (ES), – po to, kai netikėtai nauja apklausa parėmė pasitraukimo šalininkų stovyklą.

Nobelio premijos laureatai, tarp jų – Peteris Higgsas (Piteris Higsas), kurio vardu yra pavadintas Higgso bozonas, kaip manoma, paaiškinantis, kaip materija įgyja masę, ir genetikas Paulas Nurse'as (Polas Nursas), sakė, kad tyrimų finansavimo praradimas būtų viena pasitraukimo iš ES pasekmių.

Prieš birželio 23-iosios referendumą dėl Didžiosios Britanijos narystės ES jos šalininkų ir priešininkų stovyklų lenktynės atrodo itin atkaklios.

Internetu atlikta ORB apklausa laikraščiui „The Independent“ penktadienį parodė, 55 proc. britų nori išstoti iš Bendrijos, o 45 proc. – pasilikti. Tai sukėlė svaro kurso kritimą.

Šešių naujausių „What UK Thinks“ apklausų vidurkis rodo, kad abi stovyklos turi maždaug po 50 proc. rinkėjų paramą.

„Perspektyva netekti ES finansavimo tyrimams yra svarbi rizika JK (Jungtinės Karalystės) mokslui“, – rašė mokslininkai laiške, kurį paskelbė „The Daily Telegraph“.

„Mokslas klesti remdamasis idėjų ir žmonių pralaidumu, ... aplinkoje, kuri sutelkia protą, iki minimumo sumažina kliūtis ir yra atvira laisviems mainams ir bendradarbiavimui, – rašoma laiške. – ES užtikrina tokią aplinką ir mokslininkai ją labai vertina.“

Tuo tarpu vienas garsiausių britų išradėjų Jamesas Dysonas (Džeimsas Daisonas) parėmė pasitraukimą iš ES. „The Daily Telegraph“ jis sakė: „Mes sukursime daugiau turto ir daugiau darbo vietų būdami ne ES. Mes kontroliuosime savo likimą. O kontrolė, galvoju, yra svarbiausias dalykas gyvenime ir versle.“

J.Dysonas yra milijardierius, labiausiai garsėjantis dulkių siurbliais. Jo bendrovė tvirtina, kad jos produktai yra naudojami daugiau kaip 65-iose pasaulio valstybėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių