Pereiti į pagrindinį turinį

Nobelio taikos premija - vargšų bankininkui

2006-10-14 00:00

Bangladešo ekonomistas pasaulinio pripažinimo nusipelnė skolindamas skurdžiausiems žmonėms

Bangladešo ekonomistas pasaulinio pripažinimo nusipelnė skolindamas skurdžiausiems žmonėms

Šių metų Nobelio taikos premija vakar netikėtai buvo paskirta 66 metų Bangladešo ekonomistui Muhamadui Junusui ir jo įkurtam bankui “Grameen”, kuris teikia paskolas neturtingiems žmonėms be jokių finansinių garantijų.

Įveikė 190 pretendentų

“Patvari taika bus neįmanoma tol, kol didelės gyventojų grupės neras būdų, kaip išsivaduoti iš skurdo. Mikrokreditai yra viena tokių priemonių. Vystymasis iš apačios taip pat pasitarnauja demokratijai ir žmogaus teisėms”, - sakoma Norvegijos Nobelio komiteto pranešime, pranešė AFP-BNS.

“M.Junusas ir bankas “Grameen” parodė, kad net patys skurdžiausieji, nepaisant kultūros ir civilizacijos skirtumų, gali savo jėgomis laiduoti savo vystymąsi”, - tęsiama penkių narių komiteto pranešime. Nobelio komitetas premiją šiam bankininkui ir jo bankui “Grameen” paskyrė už “pastangas iš apačios paskatinti ekonominį ir socialinį vystymąsi”.

Norvegijos Nobelio komitetas šių metų taikos premijos laureatus išrinko iš ilgo 191 kandidato sąrašo. 10 mln. Švedijos kronų (3,7 mln. litų) premija, pavadinta švedų filantropo Alfredo Nobelio vardu, bus įteikta Osle gruodžio 10 dieną. Pusė premijos bus skirta bankininkui, kita pusė - bankui.

Laureatas, kuris ir anksčiau yra gavęs keliolika apdovanojimų už savo veiklą, nekantrauja atvykti į Oslą ir gruodžio 10 dieną atsiimti premiją. “Būtinai atvažiuosiu”, - sakė jis žiniasklaidai.

Beveik 99 proc. grąžina paskolas

Bankas “Grameen”, kurio pavadinimas bengalų kalba reiškia kaimą, nuo įsteigimo išmokėjo iš viso 5,72 mlrd. JAV dolerių (15,7 mlrd. litų). 5,07 mlrd. šių pinigų - 98,85 proc. - buvo grąžinta. Paskolas iš “Grameen” šiuo metu yra paėmę 6,1 mln. klientų.

Iš M.Junuso prieš kelis dešimtmečius juokėsi kiti bankininkai, sakydami, kad vargšai nėra kreditingi. “Kaip jūs žinote, kad jie nėra kreditingi, jeigu niekada nebandėte?” - atsakydavo kritikams optimistas. “Bangladeše, kur niekas nefunkcionuoja ir nėra elektros, mikrokreditai veikia kaip laikrodžio mechanizmas”, - vakar sakė M.Junusas. Grįžusį iš JAV, kur jis nuvyko gavęs Fulbraito stipendiją, M.Junusą sukrėtė 1974 metų badas Bangladeše. Jis pradėjo keliauti po kaimus ir domėjosi, kaip galėtų padėti vargšams.

M.Junusas išsiaiškino, kad moterys buvo smarkiai įsiskolinusios lupikaujantiems palūkininkams, ir iš pradžių siekė įtikinti vietos banko vadovą įsikišti ir pasiūlyti gyventojams normalius kreditus. Bankininkas atsakė, kad be garantijų tai neįmanoma. M.Junusas pasiryžo įrodyti, kad jis klydo.

Pradžia - su 27 doleriais

Bankas veiklą pradėjo turėdamas tik 27 dolerius. Šiuos pinigus M.Junusas paskolino vienai moteriai, kuri gamino baldus iš bambuko. Iki tol ji mokėjo lupikiškas palūkanas prekiautojams bambuku ir per dieną uždirbdavo 2 JAV centus. Kai dauguma bankų skolino už 100-120 proc. metines palūkanas, jis pasiūlė paskolas už 20 proc. Dažniausiai skolinamasi nuo 100 iki 400 dolerių. Apie 96 proc. paskolų tenka moterims. Pernai bankas turėjo 15 mln. dolerių pelno.

Bankas kritikuojamas, kad nustatė per dideles palūkanas. Tokiems M.Junusas pasiūlo patiems skolinti vargšams. Manoma, kad dabar apie 10 proc. viso Bangladešo gyventojų (iš viso gyvena apie 120 mln.) verčiasi tik dėka šio bankininko. M.Junusas pats neišpuiko, rengiasi paprastai, neturi savo automobilio.

Svajoja apie pasaulį be skurdo

“Vargšų bankininku” vadinamas M.Junusas Norvegijos visuomeninei televizijai NRK sakė, kad “džiaugiasi, tikrai džiaugiasi”. “Jūs remiate svajonę apie pasaulį be skurdo”, - sakė jis.

“Tai fantastiškos naujienos visiems mums, bankui “Grameen”, Bangladešui ir visoms skurdžioms šalims bei visiems skurde gyvenantiems žmonėms visame pasaulyje”, - Norvegijos televizijai sakė M.Junusas. Anot M.Junuso, ši premija yra pripažinimo viršūnė po kelių kitų apdovanojimų, kuriuos jis yra gavęs už savo darbą - skolinimą neturtingiesiems, daugiausia moterims. “Tai apdovanojimų apdovanojimas. Štai kas taip ypatinga ... Tai dangus”, - džiūgavo jis.

“Tai labai džiugios naujienos man ir mano šaliai. Bet tai ir dar didesnė atsakomybė. Dabar Bangladešas privalo panaikinti skurdą šalyje ir taip pat dėti didesnes pastangas tam, kad skurdas būtų išnaikintas visame pasaulyje”, - sakė jis, kalbėdamasis su “Reuters” savo namuose Bangladešo sostinėje Dakoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų