Pereiti į pagrindinį turinį

Nušalintus Katalonijos valdžios pareigūnus siūlo apkaltinti maištu ir lėšų grobstymu

2017-10-30 12:08
BNS inf.

Ispanijos valstybės prokuroras pirmadienį paskelbė siekiantis apkaltinti atstatydintus Katalonijos regiono vyriausybės ir parlamento pareigūnus maištu, antivyriausybine veikla ir lėšų grobstymu.

Carlesas Puigdemont'as (dešinėje)
Carlesas Puigdemont'as (dešinėje) / Scanpix nuotr.

Už šiuos nusikaltimus pagal Ispanijos įstatymus galima skirti įkalinimo bausmes atitinkamai iki 30, 15 ir šešerių metų.

Šalies vyriausiasis prokuroras Jose Manuelis Maza (Chosė Manuelis Masa) sakė, kad prašys teisėjų skirti šiems pareigūnams prevencinių priemonių, bet nenurodė, ar tarp jų būtų areštas ir sulaikymas iki teismo.

Pasak prokuroro, siekiama, kad kaltinimai nušalintiems Katalonijos pareigūnams būtų iškelti vienoje Nacionalinio Teismo tiriamoje byloje. Tarp minimų pareigūnų yra nušalintasis regiono lyderis Carlesas Puigdemont'as (Karlesas Pudžemonas) ir jo pavaduotojas Oriolis Junquerasas (Oriolis Žunkerasas), nors J. M. Maza jų vardų nepaminėjo.

J. M. Maza sakė, kad antra byla, susijusi su Katalonijos parlamento vadovais, įskaitant pirmininkę Carme Forcadell (Karmę Forkadel), buvo iškelta šalies Aukščiausiajame Teisme.

Kai kurie renkami Ispanijos pareigūnai, tarp jų – regionų parlamentų nariai, turi tam tikro laipsnio teisinę neliečiamybę ir gali būti teisiami tik aukščiausios instancijos teisme.

J. M. Maza kaltinimus paskelbė trumpai pasirodęs žiniasklaidos atstovams Madride. Į žurnalistų klausimus jis neatsakinėjo.

Suteikė laiko susirinkti daiktus

Pirmadienį Ispanijos vyriausybė nušalintos Katalonijos vyriausybės pareigūnams suteikė laiko susirinkti asmeninius daiktus iš biurų, bet perspėjo, kad jiems gali būti pateikti baudžiamieji kaltinimai, jeigu šie pareigūnai mėgins toliau vykdyti oficialias pareigas.

Vidaus reikalų ministras Juanas Ignacio Zoido (Chuanaas Ignasijus Soidas) sakė, kad Madridas suteikia katalonų separatistams politikams „kelias valandas“, nes centrinė valdžia siekia „diskretiškai ir laikantis minimalaus kišimosi principo grįžti prie normalaus darbo“.

J. I. Zoido taip pat susitiko Madride su naujuoju Katalonijos regiono policijos vadovu ir kitais jo vidaus reikalų departamento pareigūnais.

Susitikimas su naujuoju regiono policijos (Mossos d'Esquadra) komisaru Ferranu Lopezu (Feranu Lopesu), iki praeitos savaitės užėmusiu antrąjį pagal rangą postą šioje tarnyboje, buvo surengtas praėjus trims dienoms po Ispanijos centrinės vyriausybės oficialaus sprendimo įvesti tiesioginį valdymą nepriklausomybę paskelbusiame pusiau autonominiame Katalonijos regione.

Dalyvaus pirmalaikiuose regiono rinkimuose

Katalonijos atleistojo prezidento partija dalyvaus gruodžio mėnesio regioniniuose rinkimuose, apie kuriuos centrinė Ispanijos valdžia pranešė Katalonijos lyderiams paskelbus nepriklausomybę, pirmadienį sakė partijos atstovė spaudai.

„Gruodžio 21 dieną dalyvausime rinkimuose. Mes nusiteikę ir įsipareigoję suteikti Katalonijos žmonėms galimybę išreikšti savo nuomonę“, – žurnalistams sakė Europos demokratų partijos (Partit Català Demòcrata Europeu, PDeCAT) atstovė spaudai Marta Pascal (Marta Paskal).

Yra Briuselyje

54-erių C. Puigdemont'as, centrinės vyriausybės nušalintas iš posto penktadienį, „yra Briuselyje“, sakė naujienų agentūrai AFP šis šaltinis.

Katalonų laikraštis „La Vanguardia“, savo ruožtu, pranešė, kad jį lydi kiti buvusios vyriausybės nariai.

Sekmadienį Belgijos imigracijos ministras Theo Francken (Teo Frankenas) užsiminė, kad C. Puigdemont'as galėtų prašyti prieglobsčio Belgijoje, nes Ispanijoje jis galįs nesulaukti sąžiningo teismo sprendimo.

54 metų C. Puigdemontas sakė, kad Ispanijos uždraustas referendumas spalio 1 dieną regionui suteikė mandatą pasiskelbti nepriklausomu nuo Ispanijos. Madridas ir Ispanijos teismai laikosi pozicijos, kad referendumas dėl nepriklausomybės Ispanijoje negali būti teisėtas, nes vienašališkai paskelbus nepriklausomybę, būtų pažeidžiama šalies konstitucija.

Belgijos imigracijos ministras T. Franckenas priklauso Naujojo flamandų aljanso (N-VA) partijai, jis sekmadienį pasakė, kad „nėra neįmanoma manyti“, kad Belgija C. Puigdemontui suteiktų prieglobstį.

Tuo tarpu Belgijos ministras pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) sakė, kad prieglobsčio suteikimas C. Puigdemonui „visiškai nėra svarstomas“.

Katalonijos nepriklausomybės ginče Europos Sąjunga remia Ispanijos vyriausybę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų