Nustebino Kremliaus pareiškimas apie Ukrainos neprisijungimo prie Aljanso garantijas

  • Teksto dydis:

NATO atstovė Oana Lungescu (Oaną Lungesku) pareiškė esanti nustebusi dėl Rusijos prezidento spaudos sekretoriaus Dmitrijaus Peskovo trečiadienio pareiškimo, kad Rusijai reikia garantijų, jog Ukraina neprisijungs prie NATO.

„Toks Rusijos pareigūno pareiškimas yra stebinantis, neatitinka realybės ir pažeidžia tarptautinius įsipareigojimus, kuriuos pati Rusija yra pasirašiusi“, – sakė O.Lungescu trečiadienį naujienų agentūrai „Interfax“.

„Ukraina nusprendė laikytis „nepriklausymo blokams“ politikos 2010 metais ir nuo to laiko tos politikos nekeitė. NATO gerbia Ukrainos suverenius sprendimus, taigi Rusija taip pat turėtų“, – pridūrė ji.

„Kalbant apie stojimą į NATO, Aljanso lyderiai Velso viršūnių susitikime aiškiai leido suprasti, kad NATO atvirų durų politika yra viena didžiųjų Aljanso sėkmių ir sprendimus dėl plėtros priima pati NATO“, – kalbėjo O. Lungescu.

Ji nurodė, kad Rusija pati „pritarė kiekvienos šalies prigimtinės teisės fundamentaliems principams pasirinkti savo saugumo užtikrinimo priemones iš virtinės tarptautinių sutarčių“.

Interviu britų transliuotojui BBC trečiadienį D.Peskovas sakė, jog Rusijai reikia garantijų, kad niekas negalvos apie Ukrainos stojimą į NATO.

„Norėtume išgirsti 100 procentų garantiją, kad niekas negalvos apie Ukrainos stojimą į NATO. Norėtumėme išgirsti, kad NATO liausis artėjusi prie Rusijos sienos, kad NATO atsisakys mėginimų sulaužyti jėgų pusiausvyrą, bet, deja, mes to negirdime. Ir tai verčia mus nervintis“, – sakė D.Peskovas.

„Kuo ilgiau mūsų interesai bus pavojuje, tuo ilgiau mes atsakinėsime“, – pridūrė jis.

Robertas Pszczelis (Robertas Pšelis), vadovaujantis NATO informacijos biurui Maskvoje, sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad Aljansą stebina Kremliaus atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo pareiškimas, jog Rusijai reikia garantijų, kad Ukraina nestos į NATO.

„Toks pareiškimas stebina“, – pasakė R.Pszczelis.

Tokią reakciją į D.Peskovo pareiškimą jis paaiškino dviem priežastimis.

„Pirmoji priežastis, manau, yra ta, kad visi žino, jog Ukraina šiandien nėra kandidatė į NATO nares – tokia yra jos pozicija“, – nurodė R.Pszczelis.

„Antroji stebėjimosi priežastis yra ta, kad visus šalies priėmimo į NATO klausimus svarsto tik Aljanso narės. Rusija nėra NATO narė, taigi, toks Rusijos pareigūno pareiškimas verčia stebėtis“, – sakė R.Pszczelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kapitan Pronin

Kapitan Pronin portretas
Pijokai taip save ramina. Kiekvienas narkomanas tau pasakys, kad ji gali mesti bet kuriuo momentu.

to Anonimas

to Anonimas portretas
Kvailas visam laikui,o pijokas rytoj blaivas bus.

Anonimas

Anonimas portretas
tai tamsta iš kurių būsit[kvailas ar pijokas]?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių