O. Sencovas spektaklį stato būdamas kalėjime

Vienoje atšiauriausių kolonijų kalinamas ukrainiečių režisierius Olegas Sencovas net ir nelaisvėje intensyviai dirba: kuria pjeses, rašo scenarijus, romaną. Kaune viešėjęs artimas jo bičiulis Nikolajus Ščuras numano priežastį, kodėl ukrainietis nutraukė daugiau kaip keturis mėnesius trukusį bado streiką.

Ryšys su išoriniu pasauliu

Lapkričio 27-ąją Kijeve įvyko išankstinė spektaklio "Numeriai", pastatyto pagal O.Sencovo pjesę, premjera. Nors pjesę tuo pačiu pavadinimu jis parašė 2011 m., režisieriaus sukurta groteskiška distopija dabartiniame kontekste atrodo pranašiška. Tai pasakojimas apie visuomenę, kuri bando nugalėti savo baimes ir išsilaisvinti, tačiau tik bėga ratu. Numerių pasaulyje žmones valdo griežta sistema ir Dievas. Vieša spektaklio premjera numatyta gruodžio 7-ąją.

"Olegas labai daug ir sunkiai dirba. Rašo pjeses, scenarijus, prisideda prie spektaklio Kijeve pastatymo. Jau pabaigė dar vieną savo romano dalį, planuoja jį užbaigti iki Naujųjų metų", – pasakojo Vytauto Didžiojo universiteto A.Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centre lankęsis rusų kovotojas už žmogaus teises N.Ščuras.

Jis su žmona Tatjana tapo tarpininkais tarp O.Sencovo ir išorinio pasaulio: parūpina jam maisto ir drabužių siuntinių, persiunčia laiškus iš Ukrainos.

Nors iš bet kurios pasaulio šalies galima parašyti bet kokiam adresatui į bet kurį Rusijos kalėjimą, jam negalima.

"Išsiuntėme Olegui 35 lapus su spektaklio drabužių eskizais, kuriuos jam norėjo nusiųsti režisierė. Nors iš bet kurios pasaulio šalies galima parašyti bet kokiam adresatui į bet kurį Rusijos kalėjimą, jam negalima. Todėl visa Ukraina rašo mums, o mes tuos laiškus, esą patys juos parašėme, persiunčiame Olegui. Keista, bet taip paštas veikia", – pasakojo N.Ščuras.

Per jį O.Sencovą pasiekia ir laiškai iš Ukrainoje gyvenančių režisieriaus vaikų. Šešiolikmetė dukra Alina ir keturiolikmetis Vladislavas, turintis autizmo sutrikimą, gyvena Kryme su močiute. Žmona, su kuria O.Sencovas išsiskyrė prieš dvejus metus, gyvena atskirai – Kijeve.

Sveikata gerėja

Naujausiame siuntinyje, kurį O.Ščuras su savo žmona išsiuntė O.Sencovui į Jamalo regione šiaurės vakarų Sibire esantį "Baltojo lokio" kalėjimą, įdėti ne tik maisto produktai, bet ir šiltos kojinės.

"Siuntinį išsiuntėme paštu. Iki pašto poskyrio, kuris yra už 1,5 km nuo kalėjimo, siuntinys nukeliavo per keturias dienas ir jau savaitę jo niekas nepaima. Jie dabar lauks tris keturias savaites, kol suges visi produktai, ir tada jam perduos", – anot O.Ščuro, tas pats buvo su ankstesniu siuntiniu.

Jie dabar lauks tris keturias savaites, kol suges visi produktai, ir tada jam perduos.

"Kai gavau pranešimą, kad siuntinys nuėjo, bet guli savaitę ir jo niekas nepaima, parašiau laiškus generaliniam prokurorui, kolonijos viršininkui ir kitiems vadovams. Užtvindžiau juos popieriniais ir elektroniniais laiškais ir po dviejų dienų jie siuntinį įteikė", – tuo metu kai O.Ščuras lankėsi Kaune, dėl antrojo siuntinio laiškus siuntinėjo jo žmona Tatjana.

Labiausiai jis gailėjo, kad O.Sencovui neperduodamos šiltos kojinės, nes Sibire baisiai šalta, o po bado streiko režisieriaus sveikata dar labai silpna.

"Nors sveikata po truputį taisosi, tokio badavimo padariniai labai pavojingi. Pirmiausia, deja, jo nesveika širdis, o po badavimo pažeistos ir kepenys bei inkstai. Duok Dieve, jam išsikapstyti, nes iki šiol nėra garantijos, kad viskas baigsis laimingai", – sakė O.Ščuras.

Kam rūpi jo likimas?

Rusų aktyvistas džiaugėsi, kad O.Sencovas nutraukė gegužės viduryje pradėtą bado streiką, kuris truko 144 dienas. "Ukraina neparodo jokios iniciatyvos, kad O.Sencovas būtų paleistas. Manau, kad dabartinei valdžiai jis nereikalingas. Nors Olegas ne tas žmogus, kuris lengvai atsisako savo idėjų, kai Ukrainos valdžia pradėjo skleisti propagandą, kaip iškilmingai jį palaidos, aš buvau priverstas parašyti jam laišką ir paprašyti baigti badavimą", – pasakojo O.Ščuras.

Ypatingus santykius su režisieriumi palaikantis aktyvistas nusiuntė O.Sencovui minėtą informaciją ir prašė pamąstyti, gal tikrai būtų verta atsisakyti bado streiko, nes Ukraina jį iš anksto laidoja ir jo mirtis bus panaudota politinei propagandai: "Aš nekalbu apie tai, kad yra vaikai. Nežinau, kas iš tikrųjų jį privertė apsigalvoti, bet po savaitės jis nutraukė badą ir aš tuo labai džiaugiuosi."

Anot O.Ščuro, režisierius yra asmeninis Rusijos prezidento Vladimiro Putino priešas ir jis O.Sencovo labai bijo: "Ir ne veltui, nes kai O.Sencovas išeis, jis netylės, ir tai niekam nepatiks." Vis dėlto, kada bus išlaisvintas 20 metų kalėjimo nuteistas režisierius, niekas nedrįsta spėlioti.

"Valdžia laiko, kad O.Sencovas yra Rusijos pilietis, todėl nėra kalbos apie jokius kalinių apsikeitimus. Juk konstitucija mums neleidžia išduoti savo šalies piliečių. Kai Rusija prijungė Krymą, buvo išleistas įsakymas, kad tie, kas nenori būti Rusijos Federacijos piliečiais, turi raštiškai apie tai pranešti per tris mėnesius. Tačiau O.Sencovas tuo metu jau buvo kalėjime. Jis nežinojo apie tokį įstatymą, juolab kad visi stengėsi, jog jis nesužinotų. Todėl po trijų mėnesių jam buvo pranešta – tu Rusijos pilietis. Ir viskas", – absurdišką situaciją paaiškino O.Ščuras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių