Osle prasidėjo „Wagner“ dezertyru pristatančio ruso teismas dėl muštynių gatvėje

Osle antradienį prasidėjo ruso, kuris teigia dezertyravęs iš Rusijos privačios karinės samdinių bendrovės „Wagner“, teismas dėl muštynių Norvegijos sostinės centre.

Smėlio spalvos marškinius ir kelnes vilkėjęs Andrejus Medvedevas padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl dalyvavimo vasarį prie vieno baro įvykusiose muštynėse ir pasipriešinimo sulaikymui, taip pat dėl pneumatinio šautuvo nešiojimosi per atskirą incidentą trimis savaitėmis vėliau.

Prieglobsčio Norvegijoje siekiantis 26 metų rusas neigė vasario 22-osios naktį užpuolęs pareigūnus policijos nuovadoje.

A. Medvedevas tvirtina, kad kaip su Kremliumi susijusios „Wagner“ narys keturis mėnesius kovojo Ukrainoje, o lapkritį, kai bendrovė prieš jo valią pratęsė kontraktą, dezertyravo.

A. Medvedevas galėtų būti vertingas liudininkas ir papasakoti apie numanomą „Wagner“ žiaurumą Ukrainoje. Atvykusį į Norvegiją jį apklausė šios šalies pareigūnai.

Jis teigia žinantis apie „Wagner“ įvykdytas samdinių, atsisakiusių grįžti į mūšio lauką, egzekucijas, ir sako turintis atitinkamos filmuotos medžiagos.

Nuo pat atvykimo į Norvegiją jis kelia rūpesčių. Sausį A. Medvedevas buvo trumpam sulaikytas dėl atsisakymo laikytis policijos nustatytų apribojimų, sakė jo advokatas.

Kovo pradžioje A. Medvedevas buvo trumpam sulaikytas kaimyninėje Švedijoje. Pasak advokato, jis kirto sieną norėdamas nusipirkti cigarečių, kurios ten yra pigesnės, ir nežinojo, kad negali išvykti iš Norvegijos, kol svarstoma jo paraiška dėl prieglobsčio suteikimo.

Kol kas lieka daug klausimų dėl A. Medvedevo praeities ir jo pabėgimo aplinkybių. Kai kurie ekspertai sako, kad jis be pagalbos nebūtų galėjęs kirsti akylai saugomos sienos.

Jis teigia, kad vejamas kovinių šunų ir į jį šaudžiusių Rusijos pasieniečių kirto užšalusią Pasviko upę, kuria eina dalis Rusijos ir Norvegijos sienos.

Naujienų agentūra AFP negalėjo nepriklausomai patvirtinti šio pasakojimo.


Šiame straipsnyje: Wagnerkaras UkrainojedezertyrasegzekucijosRusijapersekiojimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių