Pereiti į pagrindinį turinį

Partiją krečia skandalas

Partiją krečia skandalas
Partiją krečia skandalas / AFP nuotr.

41 metų brito verslininko mirtis Čongčingo viešbučio numeryje sukėlė neregėtą skandalą Kinijos komunistų partijoje.

Politiko žmona – už grotų

Iš pradžių pareigūnai iškėlė versiją, kad britas Neilas Heywoodas pernai mirė apsinuodijęs alkoholiu, bet dabar jie prabilo apie žmogžudystę ir nukreipė žvilgsnius į įtakingo politiko Bo Xilai žmoną teisininkę Gu Kailai. Bo Xilai buvo Komunistų partijos Čončingo skyriaus pirmininkas, daugelis jam pranašavo dar aukštesnius postus. Bet įsiplieskus skandalui jis antradienį atsistatydino iš Politinio biuro ir Centrinio komiteto – aukščiausių Komunistų partijos vadovaujamų organų. Gu Kailai buvo suimta, netrukus jai gali būti pateikti kaltinimai.

Kinijos valdančiojoje partijoje tokio sąmyšio nebuvo nuo 1989-ųjų, kai valdžia jėga malšino demokratinius protestus, o paskui pradėjo valyti savo gretas. Šis retas viešas skandalas atskleidė gilius nesutarimus valdančiojoje partijoje prieš svarbų kartą per dešimtmetį vykstantį vadovybės keitimo procesą, kuris numatytas vėliau šiais metais.

Pabėgti nepavyko

Bo Xilai buvo vienas aukščiausio rango Kinijos politikų ir kylanti partijos žvaigždė. Iki šio charizmatiško buvusio komercijos ministro nuopuolio buvo pranašaujama, kad vėliau šiais metais jis bus paskirtas į partijos Politinio biuro nuolatinį komitetą – Kinijos politinės valdžios viršūnę.

62 metų politiko rūpesčiai prasidėjo dar vasarį, kai buvęs jo padėjėjas, ėjęs aukštas pareigas policijoje, pabėgo į JAV konsulatą ir paprašė politinio prieglobsčio. Wang Lijunas išbuvo konsulate ilgiau nei 30 valandų ir papasakojo amerikiečiams, kad N.Heywoodas buvo nunuodytas ir kad Komunistų partijoje vyksta slapta kova dėl valdžios.

Nors W.Lijunas perdavė amerikiečiams vertingos žvalgybinės informacijos, jie atsisakė suteikti jam prieglobstį. Išėjęs iš konsulato vyras buvo suimtas ir iki šiol laikomas už grotų.

Ekonominiai interesai

N.Heywoodas buvo suktas verslo konsultantas, vedęs kinę ir padaręs sėkmingą karjerą Pekine ir Čongčinge. Kiti britų verslininkai tik spėliojo, kaip jis sugebėjo susikrauti didelius pinigus. Vieni įtarė N.Heywoodą turint tvirtų ryšių su Bo Xilai šeima, kiti – dirbant britų žvalgybai.

N.Heywoodo kūnas buvo rastas Čongčingo viešbučio numeryje praėjusių metų lapkričio 15 d. Pareigūnai mirties liudijime kaip priežastį įvardijo apsinuodijimą alkoholiu, nors verslininko draugai sakė, kad jis svaigalus vartojo itin retai. Giminaičiams buvo pranešta, kad N.Heywoodas mirė nuo širdies smūgio. Jiems sutikus, vyras buvo kremuotas neatlikus skrodimo.

Kinijos žiniasklaidos pranešimai iš dalies patvirtina įtarimus, kad N.Heywoodo mirtis susijusi su jo verslo reikalais. Naujienų agentūra "Xinhua" pranešė, kad Gu Kailai ir jos sūnus Bo Guagua turėjo glaudžių ryšių su britu, bet vėliau tarp jų kilo konfliktas dėl ekonominių interesų. Naujienų agentūra įvardijo ir dar vieną įtariamąjį – Bo Xilai namuose pasiuntiniu dirbantį Zhang Xiaojuną.


Skandalo herojai

Bo Xilai

Ryškus ir ambicingas 62 metų politikas, sulaukęs prieštaringų vertinimų. Šalininkai gyrė jo ryžtą ir mokėjimą spręsti problemas, priešininkai kritikavo dėl to, kad kovodamas su organizuotu nusikalstamumu jis pats pamindavo įstatymus. Bo Xilai piktinosi, kad ant jo šeimos nuolat pilamas purvas.

Gu Kailai

Antra Bo Xilai žmona, garsaus komunistų generolo dukra, 51 metų. Žinoma teisininkė, išgarsėjusi prieš keletą dešimtmečių, kai padėjo Kinijos bendrovėms laimėti sudėtingą bylą JAV teismuose. Seniai baigė teisininkės karjerą, bet iš verslo sluoksnių nepasitraukė.

Wang Lijunas

52 metų buvęs policijos viršininkas, vadovavęs Bo Xilai inicijuotai kampanijai prieš organizuotą nusikalstamumą Čončinge, pelnęs "superkopo" pravardę ir pakilęs iki vicemero posto. Bo Xilai šeimos draugas, bet jųdviejų santykiai pašlijo pertvarkius postus.

Neilas Heywoodas

41 metų britų verslininkas dirbo automobilių gamintojo "Aston Martin" atstovybėje Pekine, taip pat konsultavo privačią žvalgybos bendrovę "Hakluyt". Pasakojo draugams, kad susipažino su Bo Xilai Daliano mieste, kur šis ėjo mero pareigas nuo 1993 m. iki 2000 m.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų