Pereiti į pagrindinį turinį

Pasaulis ieško būdų sustabdyti žudynes

2006-08-09 00:00

Izraelio ir “Hizbollah” kovotojų konflikto pabaiga be tarptautinių pajėgų dislokavimo neįsivaizduojama

Izraelio ir “Hizbollah” kovotojų konflikto pabaiga be tarptautinių pajėgų dislokavimo neįsivaizduojama

Į konfliktą turėtų įsikišti tarptautinės pajėgos. “Tai būtų geriausias iš visų dabar įmanomų būdų sustabdyti karo veiksmus, tačiau tuomet Libanas gali tapti Mažuoju Iraku”, - mano Artimųjų Rytų ekspertas Egdūnas Račius. Pasaulio valstybės, tarp jų ir Lietuva, svarsto karių dislokavimo galimybę, tačiau tam iškyla nemažai kliūčių.

JT narės žiūri savo interesų

Prasidėjo ketvirtoji Izraelio ir arabų kovotojų “Hizbollah” (arabiškai tai reiškia “Dievo partija”) grupuotės susirėmimų savaitė. Libane jau žuvo apie 1000 žmonių, daugiausia - civilių gyventojų, Izraelis neteko beveik 100 žmonių, tačiau pasaulis neranda būdų, kaip sustabdyti šį konfliktą.

“Kodėl nėra griežtesnės reakcijos? Ar turėtų kuri nors valstybė įsikišti ir mėginti karinėmis priemonėmis spręsti konfliktą? Atsakymas būtų “ne”. Pasaulyje vyksta protesto akcijos, raginama ištirti, mano manymu, atsitiktines civilių žmonių žudynes Libane. Tačiau pasaulyje dabar vyksta tiek daug kruvinų konfliktų (Irakas, Afganistanas, Šri Lanka), kad kitaip reaguoti pasaulio bendrija nelabai gali. Dabar mėginama konfliktą spręsti politinėmis priemonėmis, įtemptai svarstoma Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucija. Būtų geriausia, jeigu JAV imtųsi aktyvesnės veiklos, tačiau to nematyti”, - teigė E.Račius.

Jis akcentavo, kad rengiama JT rezoliucija yra išimtinai naudinga Izraeliui. Pavyzdžiui, rezoliucijos projekte nebuvo raginama, kad Izraelis išvestų savo kariuomenę iš Libano, tačiau nurodyta, kad “Hizbollah” turėtų nutraukti ugnį.

Nors akivaizdi būtinybė stabdyti karo veiksmus, JT nesuderina tai daryti raginančios rezoliucijos. “JT, panašiai kaip ir Europos Sąjungoje, yra daug valstybių narių su savo net tik politiniais, bet ir ekonominiais lūkesčiais ir interesais. Juk kai kam karas yra Dievo dovana, geras verslas. Todėl reikia žiūrėti, kurios valstybės ir kodėl stabdo rezoliucijos priėmimą”, - pažymėjo E.Račius.

“Hizbollah” sunaikinti neįmanoma

Izraelis skelbia, kad nori sunaikinti “Hizbollah”, tačiau ar tai įmanoma? “Reikėtų apibrėžti, kas yra “Hizbollah”. Galima identifikuoti jos lyderius, tačiau kaip vertinti kovotojus, turinčius “Kalašnikov” automatą ir kelias šovinių apkabas? Ar žmogus, kuris vakar dirbo savo kioske, o šiandien šaudo į Izraelio karius, yra “Hizbollah” karys, ar paprastas libanietis, kuris gina šalį nuo okupacijos?

“Hizbollah” sunaikinti neįmanoma, nes tada turėtume kalbėti apie maždaug 40 proc. Libano žmonių sunaikinimą. Tiek yra šiitų Libane, o dauguma jų aktyviai palaiko “Hizbollah”. Jie yra pasipiktinę Izraelio veiksmais invazijos metu. Nenustebčiau, kad prie šiitų prisijungtų ir krikščionys bei sunitai, kad išstumtų Izraelio kariuomenę iš šalies”, - sakė E.Račius.

Izraelis nenori prarasti karių

Izraelis pareiškė norįs, kad į konfliktą įsikištų tarptautinės pajėgos. “Šis noras suprantamas. Izraelis jau prarado nemažai karių. Kodėl turėtų ir toliau aukoti savo karius, jeigu galima šį žaidimą žaisti kitų valstybių karių rankomis ir krauju? Izraelis suinteresuotas, kad “Hizbollah” ar bet kas kitas negalėtų iš Libano paleisti raketų arba kad jos neatskristų iki Izraelio. O kas tai užtikrins - Izraeliui ne tiek ir svarbu”, - mano E.Račius.

Taikdarių dislokavimą jis vadina geriausiu iš visų įmanomų variantų. “Tačiau tai nieko neišspręs. Todėl bet kokių karių dislokavimas Pietų Libane būtų traktuojamas kaip dar viena okupacija. Tada mes sulauksime Mažojo Irako. Taikdariai bus vadinami okupantais, su kuriais vietiniai kovos”, - mano ekspertas.

Beje, skelbiama, kad į Libaną savo karių nesiųs nei JAV, nei Didžioji Britanija. Pastaroji žada tik techninę pagalbą, o JAV - karių mokymą. Tačiau abejojama, ar amerikiečiai turės pakankami instruktorių treniruoti libaniečius, nes dauguma jų užimti Irake. Manoma, kad daugiausia karių galėtų atsiųsti Prancūzija, Malaizija ir Indonezija.

Lietuvos pozicija - kaip Briuselio

Agentūra AP jau pranešė, kad Lietuva minima tarp 15 valstybių, kurios sutiktų atsiųsti taikdarių į Libaną. “Kol kas Lietuva tik svarsto šį klausimą. Jeigu mūsų kariai būtų dislokuoti, Izraelis tikrai nesupyktų. Kaip tik arabų valstybės galėtų priekaištauti, kad Lietuva pasidavė JAV ir Izraelio įtaigai ir dalyvauja okupacijoje. Lietuva siekia parodyti, kad yra aktyvi pasaulinės bendrijos ir NATO narė, taip pat JAV sąjungininkė. Jeigu JAV kreiptųsi į Lietuvą, mūsų šalis, matyt, dalyvautų misijoje Libane. Reikia pažymėti, kad greičiausiai tai būtų finansuojama iš NATO arba JAV. Tokiu būdu galėtume išlošti neprarasdami pinigų”, - mano analitikas.

E.Račius pažymėjo kol kas nematąs oficialios Lietuvos pozicijos dėl šių įvykių. “Buvo pareikšta tik tiek, kad Lietuva reiškia susirūpinimą kartu su Briuseliu”, - sakė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų