Pasaulis pasitinka naują istorijos dešimtmetį

Švenčiantys žmonės visame pasaulyje atsisveikina su dešimtmečiu, kuris bus prisimenamas dėl socialinės žiniasklaidos iškilimo, Arabų pavasario, judėjimo „#MeToo“ ir, žinoma, prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo).

Trumpai apžvelgiame, kaip pasaulis pasitinka 2020 metus.

Kiribatis

Ramiojo vandenyno salų valstybė Kiribatis buvo tarp pirmųjų šalių, pasitikusių naują dešimtmetį. Kiribatis užima 3,2 tūkst. koralinių atolų, išsidėsčiusių daugiau kaip 7 769 900 kv. km plote abiejose pusiaujo pusėse.

Prasidedant naujiems metams šalis atsidūrė kovos su klimato kaita fronto linijoje: kenčia nuo sausros ir kylančio vandenynų lygio.

2020-aisiais planuojama vykdyti Pasaulio banko, Azijos plėtros banko, Žaliojo klimato fondo (Green Climate Fund) ir Kiribačio vyriausybės finansuojamą projektą dėl saugaus, taip pat ir klimato atžvilgiu, geriamojo vandens užtikrinimo pagrindinėje Taravos saloje, kurioje gyvena dauguma iš 110 tūkst. šalies gyventojų.

Samoa

Samoa Naujųjų metų išvakarės buvo niūresnės nei paprastai. Nors vidurnaktį nuo Vaea kalno prie sostinės Apijos buvo leidžiami fejerverkai, metų pabaiga buvo liūdesio ir mirusiųjų atminimo metas.

Tymų epidemija šioje valstybėje 2019-ųjų pabaigoje nusinešė 81 gyvybę, daugiausia – jaunesnių nei penkeri metai vaikų.

Valstybėje, kurioje gyvena kiek mažiau nei 200 tūkst. žmonių, buvo užregistruota daugiau kaip 5,6 tūkst. tymų atvejų. Dabar epidemija suvaldyta, o vietos laikraštis „Samoa Observer“ savo „Metų žmogumi“ išrinko su ligos protrūkiu kovojusius sveikatos apsaugos darbuotojus.

„Išgyvenome didžiulį liūdesį ir sielvartą, – rašė laikraštis. – Nuo pirmojo mirties atvejo skausmas tik didėjo. Tačiau tarp didelės nevilties ir ašarų taip pat matėme šalies atsaką, kuris atskleidė geriausias žmonijos savybes.“

Pietų Korėja

Tūkstančiai Pietų Korėjos gyventojų susirinko šaltose Seulo centro gatvėse stebėti tradicinės skambinimo varpu ceremonijos netoli sostinės merijos. Varpo dūžiais buvo palydėti sunkūs politinių skandalų, smunkančios darbo rinkos ir žlungančios diplomatijos su Šiaurės Korėja metai.

Tarp garbingų asmenų, pakviestų vidurnaktį skambinti varpu „Bosingak“, buvo beisbolininkas Hyun-Jin Ryu (Hjundžin Riu) ir viena didžiausių televizijos žvaigždžių 2019-aisiais tapęs veikėjas – pingvinas Pengsoo (Pengsu).

Kasmet rengiama „taikos varpo“ ceremonija netoli sienos su Šiaurės Korėja buvo atšaukta dėl karantino priemonių, įvestų kilus afrikinio kiaulių maro protrūkiui.

Naujoji Zelandija

Didieji Naujosios Zelandijos miestai Naujuosius pasitiko tradiciniais fejerverkais. Oklande nuo telekomunikacijų ir apžvalgos bokšto „Sky Tower“ miesto centre buvo iššauta pusė tonos fejerverkų.

Naujosios Zelandijos gyventojai senuosius metus palydėjo be gailesčio.

Kovo 15 dieną užpuolikas dviejose mečetėse Kraistčerčo mieste Pietų saloje nužudė 51 žmogų, o dar dešimtis sužeidė. Gruodžio mėnesį per ugnikalnio išsiveržimą Baltojoje saloje prie rytinių Šiaurės salos krantų žuvo mažiausiai 19 turistų ir gidų.

Japonija

Japonijoje žmonės suplūdo į šventyklas ir šventoves melstis palydint besibaigiančius 2019-uosius ir pasitinkant pirmuosius naujojo imperatoriškojo laikotarpio Reiva (Reiwa) metus.

Pagal senojo stiliaus Japonijos kalendorių, susijusį su imperatoriškosios sistemos taisyklėmis, Reiva prasidėjo gegužę, kai imperatorius Akihito atsisakė sosto, o jo sūnus Naruhito tapo naujuoju valdovu.

Nors Reiva 2020 metais įžengs į savo antruosius metus, sausio 1 dieną vis tiek bus švenčiami pirmieji šios eros Naujieji metai – svarbiausia šventė Japonijoje.

„Turime naują erą, todėl tikiuosi, kad viskas bus geriau, nors 2019-ieji taip pat buvo geri metai, nes neįvyko nieko bloga“, – sakė 38 metų Masashi Ogami (Masašis Ogamis), prekiavęs saldžiųjų ryžių vynu prie Tokijo Zodžodži šventyklos įsikūrusiame kioske, prie kurio susirinko minia švenčiančių žmonių.

Kituose kioskuose buvo pardavinėjami kepti lakštiniai ir cukruoti obuoliai, taip pat žiurkės – ateinančių metų zodiako gyvūno – pavidalo figūrėlės ir amuletai. Kadangi kinų kalendorių pirmieji yra žiurkės metai, šis gyvūnas japonams asocijuojasi su nauja pradžia.

Pirmaisiais naujojo dešimtmečio metais Tokijuje vyks 2020-ųjų Olimpinės žaidynės – įvykis, suteikiantis daug vilčių tiek sostinei, tiek visai šaliai.

Australija

Dūmų dusinamas Sidnėjus Naujuosius metus pasitiko didžiuliu fejerverku, taip pradėdamas milijardų pasaulio gyventojų linksmybes pasitinkant Naujuosius metus.

Didžiausias Australijos miestas paprastai surengia pribloškiamą pirotechnikos šou virš šviesomis žėrinčio uosto, bet šiemetinę šventę temdė raginimai atšaukti fejerverką šalyje siaučiant didžiuliams miškų ir krūmynų gaisrams.

Toksiškų dūmų migla Sidnėjuje tvyro kelias savaites, o peticiją, kuria raginama atšaukti renginį iš pagarbos gaisrų aukoms, pasirašė daugiau kaip 280 tūkst. žmonių.

Fejerverkų buvo atsisakyta Australijos sostinėje Kanberoje ir Sidnėjaus vakariniuose priemiesčiuose, kur dėl ekstremalių oro sąlygų yra didesnis gaisrų pavojus.

Kritikai norėjo, kad Sidnėjus 6,5 mln. Australijos dolerių (4 mln. eurų), išleistų fejerverkui, panaudotų kovai su miestą supančiais krūmynų gaisrais, bet pareigūnai sako, kad šis renginys ekonomikai reiškia 130 mln. Australijos dolerių, be to, jo atšaukimas nepadėtų nuo gaisrų nukentėjusiems žmonėms.

„Esame įsipareigoję išnaudoti didžiulę renginio galią, kad surinktume daugiau pinigų sausros ir gaisrų paveiktoms bendruomenėms“, – sakė Sidnėjaus merė Clover Moore (Klover Mur).

Dangų virš miesto šimtams tūkstančių centre susirinkusių žiūrovų nušvietė daugiau kaip 100 tūkst. pirotechnikos priemonių.

Žmonės buvo perspėti būti atsargūs, nes uosto rajone pūtė stiprus gūsingas vėjas.

Linksmybės ir neramumai

Laikrodžiams išmušus vidurnaktį, linksmybės vyks visuose didžiuosiuose Azijos, Europos, Afrikos ir Amerikų mietuose, bet daugybėje vietų šventes temdys suirutė ir politiniai neramumai.

Po daugiau kaip pusmetį beveik kasdien rengiamų demonstracijų honkongiečiai 2019-uosius palydėti rengiasi virtine prodemokratinių protestų. Demonstrantai susikibę už rankų stovėjo judriose prekybinėse gatvėse ir gyvenamuosiuose rajonuose.

Paryžiaus Eliziejaus laukuose Naujuosius metus paprastai sutinka 250–300 tūkst. žmonių, bet šiemet jų gali būti mažiau, nes mieste jau kelias savaites tęsiasi transporto sektoriaus darbuotojų streikai.

Londone vidurnaktį turėtų skambėti jau kurį laiką dėl rekonstrukcijos nutilusio Didžiojo Beno dūžiai, o paskutinįkart prieš „Brexitą“ minint Naujųjų metų sutikimą virš Temzės bus surengtas fejerverkų šou.

Jungtinei Karalystei 2019-ieji buvo kupini politinių kivirčų, lėmusių premjerės Theresos May (Terezos Mei) atsistatydinimą ir Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) atėjimą į valdžią. Gruodį įtikinamai laimėjęs pirmalaikius rinkimus torių premjeras pažadėjo galiausiai išvesti JK iš Europos Sąjungos sausio 31 dieną.

Tuo metu 20-metį valdžioje minintis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo naujametėje kalboje ragino rusus susivienyti šalies ateities labui.

Į kelias laiko zonas suskirstytos Rusijos sostinėje maskviečiai naująjį dešimtmetį pasitiks stebėdami fejerverkus virš Kremliaus.

Žvilgsnis į 2020-uosius

Prasidėjus Naujųjų metų sutikimo renginiams, jau svarstoma, ar 2020-ieji bus tokie pat neramūs kaip ir besibaigiantys 2019-ieji, per kuriuos įvyko gausybė demonstracijų, kuriose žmonės reikalavo radikalių permainų politikoje ir dėl klimato kaitos.

Protestai Honkonge, įsiplieskę dėl dabar jau atšaukto įstatymo projekto, pagal kurį įtariamuosius būtų buvę galima išduoti į pagrindinę Kinijos teritorijos dalį teisti, peraugo į visuomenės pasipriešinimą Pekino kontrolei.

Didžiausia miesto krizė nuo 1997-ųjų, kai ši buvusi Didžiosios Britanijos kolonija buvo grąžinta Kinijai, tikriausiai nenuslūgs ir kitąmet, nes protestuotojai jau rengia 2020-ųjų protestų tvarkaraštį, o vyriausybė nedemonstruoja jokių atsitraukimo ženklų.

Antivyriausybiniai protestai 2019-aisiais taip pat krėtė Lotynų Ameriką, Šiaurės Afriką ir Artimuosius Rytus, įskaitant masines demonstracijas, nuvertusias Libano, Alžyro, Sudano ir Bolivijos lyderius.

Visame pasaulyje vyko protestai dėl klimato kaitos, inicijuoti švedų paauglės klimato aktyvistės Gretos Thunberg (Gretos Tunberg), buvo fiksuojamos rekordinės temperatūros, Islandija dėl klimato kaitos prarado savo pirmąjį ledyną, o Venecija nukentėjo nuo didžiausių per kelis dešimtmečius potvynių.

2019-aisiais daug žiniasklaidos dėmesio sulaukė JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir jo istorinė apkalta demokratų kontroliuojamuose Atstovų Rūmuose pagal du kaltinimus – dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais ir trukdymo Kongresui.

Respublikonų kontroliuojamas Senatas veikiausiai nenuteis D. Trumpo per teismą, kuris planuojamas sausį, bet kontroversija dėl kaltinimų, kad jis spaudė Ukrainą ištirti savo potencialų varžovą 2020-ųjų prezidento rinkimuose demokratą Joe Bideną (Džo Baideną), turėtų tvyroti iki pat balsavimo lapkričio mėnesį.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

juodwarnis

juodwarnis portretas
O kodėl visi rašo, kad prasideda naujas dešimtmetis? Gi naujas tūkstantmetis ir amžius prasidėjo 2001, ne 2000! O jeigu einam pagal Vakarų pavyzdį (jau ten tai visi rekia dėl naujos dekados), tai kodėl neitum pagal U.S. Naval Observatory bei Farmers' Almanac pavyzdį ir neskaičiuotum nuo vieneto vietoj nulio, kaip programuotojai? :P Kita vertus, reik sutikti - ir kaip dabar patogu. Kadangi eighties, nineties ir t.t.

Sutartis rašo ...

Sutartis rašo ... portretas
Ant klimato b b d?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių