Pasiūlė netradicinį būdą sugrąžinti jaunimą į kaimus: idėja Lietuvai?

Norvegijos centro dešiniųjų Vyriausybė siūlo netradicinį būdą,  kaip sugrąžinti išsilavinusį jaunimą į šalies kaimus. Tiems, kurie turi studentiškų skolų, nuo 2026 metų bus leidžiama kasmet nurašyti po 2 tūkst. 140 eurų, o sugrįžusiems į atokius Norvegijos šiaurės kaimus – po 5 tūkst. 135 eurus studijų paskolos.

Norvegijos premjeras su finansų ministru pristatinėjo savo planą šalies provincijoje.

„Per aštuonerius metus, kai valdė konservatoriai ir Pažangos partija, visos tokios priemonės buvo apkarpytos, o dabar investuosime, nes norime, kad sparčiai augtų ne tik Oslas, bet ir mažos gyvenvietės“ – kalbėjo Norvegijos finansų ministras Trygve'as Slagsvold'as Vedum'as.

Tam reikės daug pinigų.

„Mes teikiame pirmenybę būtent šiam tikslui, o ne dideliems mokesčių karpymams, kuriuos siūlo kiti. Mokesčių mažinimas – naudingas didiesiems miestams, tai yra tiems, kurie ir taip turi daugiausiai, o mes norėtume išlyginti skirtumus tiek regionuose, tiek tarp regionų“, – aiškino Norvegijos ministras pirmininkas Jonas Gahr'as Støre'as.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Išvykusiems studijuoti iš mažų kaimelių, siūlomas skolų nurašymas būtų labai naudingas, bet teks likti kaime.

„Iš savo draugų rato ir daugybės pažįstamų žinau, kaip yra tiems, kurie studijuoja didžiuosiuose miestuose – Trondheime, Osle ir Bergene. Jie nori grįžti namo, bet dėl to abejoja. Tikiu, kad tai padarys nemažą įtaką daugeliui žmonių, kad jie rimtai apsvarstytų galimybę grįžti į gimtąjį kaimą“, – tikino baigusi mokslus studentė iš provincijos Hege Ringdal.

„Provincijai tai reikštų labai daug. Padaugėtų išprususių žmonių. Atneštų patirties, daugiau žmonių, kurie iš tikrųjų kuria ir palaiko gyvenimą kaimuose“, – tęsė H. Ringdal.

Tokiam reikalui kaimo gyventojai tikrai nepagailės dešrų Vyriausybės nariams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas  portretas
Atrodo ,rašytojas buvo kankinamas badu, kad dešros sapnuojasi vidury dienos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių