Pereiti į pagrindinį turinį

Pavojingiausias ginklas - terorizmas moters veidu

2010-04-05 09:29
Šahidės: 39 gyvybes nusinešę sprogimai Maskvos metro stotyse pašiurpino visą pasaulį tuo, kad juos įvykdė moterys.
Šahidės: 39 gyvybes nusinešę sprogimai Maskvos metro stotyse pašiurpino visą pasaulį tuo, kad juos įvykdė moterys. / "Scanpix" nuotr.

Moterys mirtininkės tapo pavojingu ginklu teroristų rankose. Jos lengvai užverbuojamos, sunkiai demaskuojamos, o sprogmenis gali paslėpti net tik rankinuke ar po ilgu sijonu, bet netgi krūtų implantuose.

Nemusulmoniška praktika

Pirmąja moterimi mirtininke naujausiojoje pasaulio istorijoje laikoma 16-metė libanietė Sana Youcef Mehaidli, 1985 m. susisprogdinusi prie sunkvežimio, kurio važiavo Izraelio kariai. Netrukus įvairiose pasaulio šalyse atsirado daug jos sekėjų.

39 gyvybes nusinešę sprogimai Maskvos metro stotyse pašiurpino visą pasaulį tuo, kad juos įvykdė moterys. Nors Rusijai jau ne kartą teko susidurti su "juodosiomis našlėmis", šis faktas daugelį privertė išsižioti.

Teksaso universiteto profesorius Davidas Cookas, parašęs knygą "Suprasti džihadą", tikina, kad tradicinėje islamiškoje literatūroje nėra jokių užuominų apie moterų dalyvavimą šventajame kare. Konservatyviose musulmoniškose šalyse ši idėja smerkiama. Pasak eksperto, ji gimsta regionuose, kur islamas atsirado palyginti neseniai, pavyzdžiui, Europoje, arba tose šalyse, kuriose islamiška religinė tradicija buvo nutrūkusi.

"Musulmoniška visuomenė priešinosi ir toliau priešinasi moterų dalyvavimui džihade", – įsitikinęs profesorius. Jo manymu, teroristai, kurie pasitelkia moteris, vadovaujasi ne religiniais, o kitokiais motyvais.

Dailiosios lyties atstovės stojo į mūšį

Įvairių šalių žvalgybos jau kurį laiką trimituoja apie naują teroristų taktiką verbuoti moteris. Jų motyvas paprastas – moterims lengviau įvykdyti išpuolį negu vyrams. Dailiosios lyties atstovės kelia mažiau įtarimų, gali nešioti laisvus drabužius, po kuriais galima paslėpti sprogmenų, jas rečiau tikrina. Saugumo pareigūnams įkalta į galvą, kad islamo teroristas yra jaunas vyras su barzda, todėl moterys mirtininkės padeda užmigdyti jų budrumą.

Prieš Rugsėjo 11-ąją mirtininkių išpuoliai buvo palyginti reti. Iki tol moterys dažniau buvo naudojamos priedangai. Jos slėpdavo teroristus savo namuose, aprūpindavo juos maistu ir reikalingomis priemonėmis.

Padėtis pasikeitė prasidėjus karams Afganistane ir Irake. "Al Qaeda" ir kitos teroristinės organizacijos pradėjo verbuoti moteris, kurios per mūšius prarado vyrus ir vaikus. Įskiepyti joms radikalių idėjų nebuvo sunku: per tris mėnesius "smegenų plovimo" jos patikėdavo, kad kerštas per mirtį yra geriausias jų problemų sprendimas.

Dažniausiai mirtininkės vykdo išpuolius Irake. Vien 2008 m. šioje šalyje susisprogdino 20 moterų. Buvo atvejų, kai moterimis persirengdavo teroristai vyrai.

Vos prieš penkerius metus surasti moterį tokiam darbui buvo sunku. Dabar kandidačių daugėja.

Verbuoja per internetą

Rusijos laikraštis "Komersant" rašė, kad Maskvos sprogdintojos priklausė 30-ies žmonių grupei, kuriuos pavyko užverbuoti Šiaurės Kaukazo kovotojų lyderiams. Pasak leidinio, dauguma šių vyrų ir moterų buvo užverbuoti per internetą ir apmokyti Čečėnijos respublikoje esančioje Vedeno stovykloje.

Vienas tyrėjas laikraščiui sakė, kad grupė buvo užverbuota, kai "jiems parašė jauni žmonės, internete skaitantys vahabitų pamokslus, o toks susirašinėjimas daugeliu atvejų baigėsi susitikimais su kovotojų emisarais". Vahabizmas yra radikali islamo atmaina, vyraujanti Saudo Arabijoje.

Pasak dienraščio, dabar tyrėjai skubiai renka informaciją apie 20 metų moterį, kuri yra spalį nukauto čečėnų kovotojų lyderio našlė. Po vyro žūties moteris dingo ir jos artimieji nežino, kur ji galėtų būti.

Kaip tampama mirtininkėmis

Ekspertai mirtininkes skirsto į tris grupes. Pirmai jie priskiria idėjines teroristes. Tai yra jaunos religingos merginos, pasidavusios radikalių islamistų įtakai ir pasiryžusios pasiaukoti dėl religijos. Teroristams jos yra geidžiamiausios aukos, bet tokių moterų nedaug.

Kitos mirtininkėmis tampa per prievartą. Teroristai dažnai pagrobia ir išniekina moteris, kad jos liktų atstumtos šeimos ir neturėtų kur grįžti. Kartais moterys iš skurdžių šeimų tampa mirtininkėmis už pinigus, kad užtikrintų aprūpinimą artimiesiems.

Trečiai grupei priskiriamos mirtininkės keršytojos. Jomis tampa nužudytų kovotojų giminaitės. Vadinamosios juodosios našlės dalyvavo įkaitų dramoje Maskvos teatre 2002 m.

Teroristų gudrybės

Jeigu mirtininkė persigalvoja ir neįvykdo išpuolio, jos vis vien laukia mirtis. Siekdami išvengti netikėtumų, teroristai pastaruoju metu į savižudžių diržus pradėjo montuoti du sprogdiklius. Vieną gali paspausti pati mirtininkė, o kitas gali būti aktyvuotas nuotoliniu būdu.

Rusijos teisėsaugos pareigūnai išsiaiškino dar vieną teroristų gudrybę. Mirtininkės kartais apsvaiginamos narkotikais, kad joms dingtų mirties baimė.

Didžiosios Britanijos žvalgyba atskleidė, kad teroristai bando prisijaukinti ir šiuolaikines medicinos technologijas. Pasak tarnybos MI5, "Al Qaeda" ketina naudoti sprogstamuosius krūtų implantus. Juos būtų sudėtinga aptikti įprastomis tikrinimo priemonėmis, kurios dabar naudojamos oro uostuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų