Pereiti į pagrindinį turinį

Pchenjanas metė iššūkį

2009-04-15 09:00

Korėjos pusiasalyje – nauja diplomatinė krizė. Šiaurės Korėja vakar paskelbė pasitrauksianti iš šešiašalių derybų dėl branduolinio nusiginklavimo ir atnaujinsianti branduolinių ginklų kūrimo programą.

"Šešiašalės branduolinio nusiginklavimo derybos nebereikalingos, – sakoma Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos pranešime. – Niekada nebedalyvausime tokiose derybose ir nesusisaistysime jokiu šiose derybose priimtu susitarimu."

Pranešime taip pat nurodoma, kad Šiaurės Korėja stiprins savo branduolinį arsenalą ir atkurs sustabdytas atominės ginkluotės kūrimo programas. Pagal 2007 m. šešiašalį susitarimą Pchenjanas buvo Jongbjone sustabdęs gamyklas, kuriose buvo gaminamas branduoliniams ginklams tinkamas plutonis.

Taip Pchenjanas esą protestuoja prieš tą pačią dieną Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos priimtą pareiškimą, kuriame Šiaurės Korėja smerkiama už tai, kad balandžio 5 d. paleido tolimojo nuotolio raketą, ir žadama griežtinti jau esamas sankcijas šiai šaliai.

Kinija antradienį paragino elgtis ramiai ir santūriai, o Rusija pareiškė galinti tik apgailestauti dėl Šiaurės Korėjos sprendimo pasitraukti iš šešiašalių branduolinio nusiginklavimo derybų ir paragino komunistinę šalį jų nenutraukti. Japonija taip pat primygtinai ragino Pchenjaną grįžti į šešiašales derybas dėl branduolinio nusiginklavimo.

Pasak Seulo Donguko universiteto profesoriaus Kim Yong-hyuno, dėl tokio Šiaurės Korėjos atsako padidėjo ginkluotų provokacijų tikimybė regione.

"Griežtas Šiaurės Korėjos pranešimas reiškia, kad įtampa pusiasalyje dar kurį laiką didės, – kalbėjo ekspertas. – Šiaurės Korėja didina statomą sumą šiame lošime. Be abejo, jos balansavimo ties pavojinga riba tikslas – išpešti kiek įmanoma daugiau nuolaidų iš JAV ir tarptautinės bendruomenės."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų