Pereiti į pagrindinį turinį

Popiežius pagerbė pirmtako gimtinę

2006-05-26 00:00

Tūkstančiai Lenkijos tikinčiųjų laukia susitikimų su Benediktu XVI

Tūkstančiai Lenkijos tikinčiųjų laukia susitikimų su Benediktu XVI

Vakar popiežius Benediktas XVI atvyko į Lenkiją, kurioje lankysis keturias dienas. “Būkite tvirti tikėjime” - toks yra jo vizito Lenkijoje, kurią Katalikų bažnyčia laiko vienu paskutinių savo bastionų vis labiau pasaulėjančioje Europoje, devizas.

Prabilo lenkiškai

“Alitalia” lėktuvas “Airbus A321” su 79 metų vokiečių tautybės popiežiumi ir jo palyda Varšuvoje nusileido 10 val. 57 min. vietos (11 val. 57 min. Lietuvos) laiku.

Frederiko Šopeno oro uoste Benediktą XVI pasitiko Bažnyčios ir valstybės pareigūnai: Lenkijos prezidentas Lechas Kačynskis, primas kardinolas Juzefas Glempas ir nuncijus Lenkijoje arkivyskupas Juzefas Kovalčykas. Popiežiaus lėktuvui nutūpus, centrinėje Lenkijoje esančios Lichenio Dievo Motinos šventovės vienuoliai pradėjo skambinti didžiausiu Lenkijoje “Dievo Motinos” varpu, sveriančiu 14 tonų, ir dar 11 varpų.

“Atvykau sekti Jono Pauliaus II pėdomis, jo gyvenimo keliu”, - lenkiškai pasakė pontifikas, kurio žodžius palydėjo džiaugsmingi susirinkusių oro uosto darbuotojų ir pareigūnų šūksniai. Jam leidžiantis trapu gūsingas vėjas plaikstė baltą popiežišką drabužį, giedojo oro uosto darbuotojų choras, pranešė AFP-BNS.

“Tai ne tik jaudinanti, bet ir tikėjimo kelionė, - sakė popiežius. - Noriu atsigerti iš didelio jūsų tikėjimo šaltinio, kuris nepaliaudamas trykšta daugiau kaip tūkstantmetį”.

“Apvaizda lėmė, kad Šv.Petro Soste lenką pakeitė vokietis. Abi mūsų liaudis, kurios yra labai artimos, istorija dažnai atskirdavo, - sutikdamas popiežių sakė L.Kačynskis. - Šiandien jaučiame, kad tikrąjį susitaikymą galima pasiekti tik dvasinėje plotmėje”.

Pasitikti pontifiko oro uoste susirinko maždaug 2,5 tūkst. žmonių - oro uosto darbuotojų, vyskupijų atstovų ir jaunuolių iš visos Lenkijos. Popiežius buvo sutiktas specialioje kariškių dalyje, skirtoje aukšto rango pareigūnams. Susirinkusieji pasveikino Benediktą XVI religinėmis giesmėmis. Iš Okencų oro uosto Benedikto XVI kortežas Varšuvos gatvėmis nuvažiavo į Šv.Jono katedrą, kur susitiko su dvasininkais.

Pirmoji paties pasirinkta kelionė

Tai pirmoji vokiečių tautybės popiežiaus ganytojiška kelionė į užsienį, kurią jis pats pasirinko, pranešė BBC. Iki šiol popiežius pernai lankėsi Italijoje ir Vokietijoje. BBC pažymi, kad lenkai negali su naujuoju popiežiumi užmegzti tokio pat emocinio ryšio, kokiu pasižymėjo jų santykiai su Jonu Pauliumi II, Lenkijoje jau vadinamu šventuoju. Lenkai slapta viliasi, kad Benediktas XVI jį paskelbs šventuoju kelionės metu, tačiau taip greičiausiai neįvyks.

Manoma, kad Benediktas XVI kelionės metu greičiausiai ragins lenkus labiau priešintis Europoje didėjančiam supasaulėjimui, kvies užkirsti kelią toms socialinėms reformoms, kurios suteikia žalos šeimai, Vatikano laikomai visuomenės pagrindu.

Daug keliaus po šalį

Pagal tvarkaraštį, 79 metų Benediktas XVI per keturias viešnagės dienas planuoja viešai pasirodyti šešis kartus. Ši ganytojiška užsienio kelionė - viso labo antroji per praėjusių metų balandžio 19-ąją išrinkto popiežiaus pontifikatą. Pirmoji popiežiaus vizito diena buvo skirta daugiausia susitikimams su Lenkijos pareigūnais ir dvasininkais.

Manoma, kad į mišias po atviru dangumi, kurias Benediktas XVI penktadienį aukos Varšuvos Pilsudskio aikštėje, ateis šimtai tūkstančių Lenkijos tikinčiųjų. Po jų popiežius išvyks į Pietų Lenkijoje esančią Čenstakavą, garsėjančią Dievo Motinos paveikslu ir žinomą kaip dažnų piligrimysčių vietą, kurią mėgo ir Jonas Paulius II.

Šeštadienį Benediktas XVI aplankys Vadovicus, kur 1920 metų gegužę gimė jo pirmtakas Karolis Voityla, Zebžydovskos Kalvariją, kur būsimasis Jonas Paulius II jaunas melsdavosi kartu su tėvu, o paskui Krokuvą - miestą, kuriame K.Voityla buvo įšventintas į kunigus ir vėliau ėjo arkivyskupo pareigas, iki 1978 metais buvo išrinktas popiežiumi.

Sekmadienį Krokuvos Blonijos lauke Benediktas XVI aukos dar vienas mišias, po kurių išvyks į Aušvicą-Birkenau - didžiausią nacių įsteigtą mirties stovyklą, kurioje žuvo daugiausia žmonių.

Padės gerinti lenkų ir vokiečių santykius

Praėjus metams po Jono Pauliaus II mirties, Benedikto XVI viešnagė laikoma priemone, galinčia padėti užglaistyti tarp Lenkijos ir Vokietijos žiojėjančią prarają, prieš 61-erius metus atsivėrusią po Antrojo pasaulinio karo pabaigos, kuri skaudžiai suskaldė Europos kaimynes.

Lenkijos primas kardinolas Jozefas Glempas pareiškė, kad vizitas pagerins santykius tarp abiejų tautų, vis dar bandančių užgydyti žaizdas, likusias nuo 1939 metų rugsėjo, kai į Lenkiją įsiveržė Adolfas Hitleris.

Šalies prezidentas Lechas Kačynskis teigė, jog Benedikto XVI apsilankymas Aušvico-Birkenau mirties stovykloje, pastatytoje Lenkijos pietuose esančio Osvencimo miesto prieigose, bus “katalikų ir žydų santykiams labai svarbus vizitas” ir tęs Jono Pauliaus II pradėtą susitaikymo procesą.

Pasak L.Kačynskio, šis vizitas kartu bus ir “duoklė vokiečių sukurtos totalitarinės sistemos aukoms, ypač holokausto aukoms”.

Pats būsimasis dabartinis popiežius Benediktas XVI, būdamas 14 metų, ne savo noru buvo tapęs hitlerinio jaunimo organizacijos nariu. Paskui jis tapo zenitininku, tačiau galiausiai dezertyravo iš Vokietijos kariuomenės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų