PPO: dėl koronaviruso pasaulio prekybos mastai šiemet gali smukti net trečdaliu

Pasaulio prekybos mastai 2020 m. dėl koronaviruso pandemijos gali smukti net trečdaliu, trečiadienį pranešė Pasaulio prekybos organizacija (PPO), pabrėždama, kad tokie skaičiai būtų „bjaurūs“.

„Pasaulinė prekyba 2020 m. smuks nuo 13 iki 32 proc., nes COVID-19 pandemija sutrikdė ekonominį aktyvumą ir normalų gyvenimą visame pasaulyje“, – pranešime teigė PPO.

Pasak organizacijos, yra įvairių prognozių, kaip prekybą paveiks ši precedento neturinti sveikatos krizė. Vis dėlto, PPO vadovas Roberto Azevedo perspėjo, kad šis nuosmukis „gali būti giliausia ekonominė recesija mūsų gyvenime“.

Kasmetinėje ataskaitoje PPO pabrėžė, kad prekybos apimtys mažėjo jau 2019 m., dar prieš prasidedant koronaviruso protrūkiui.

Koronavirusas jau nusinešė daugiau nei 80 tūkst. žmonių gyvybes, juo užsikrėtusiųjų skaičius viršijo 1,4 mln., o daugelis pasaulio šalių ėmėsi griežtų karantino priemonių.

Daugiau nei pusė pasaulio gyventojų šiuo metu gyvena karantino sąlygomis, o ekonominis aktyvumas visiškai sustingo.

Prekybos apimtys, kurios jau anksčiau mažėjo dėl prekybos įtampų, „Brexito“ neapibrėžtumo ir kitų priežasčių, šiemet turėtų smukti „dviženkliu procentų skaičiumi“, tikino PPO.

„Neišvengiamas prekybos ir gamybos mažėjimas turės skausmingų padarinių gyventojams ir verslui, šalia žmonių kančios, kurią sukelia pati liga“, – sakoma PPO pranešime.

PPO teigimu, nors daugelis žmonių lygina dabartinę ekonomikos krizę su 2008 m. pasauline finansų krize, padėtis šiuo metu yra kur kas blogesnė.

„Judėjimo apribojimai ir kitos karantino priemonės, skirtos mažinti koronaviruso plitimą, reiškia, kad darbo rinka, transportas ir kelionės šiandien yra paveiktos taip, kaip nebuvo paveiktos finansų krizės metais. Ištisi ekonomikos sektoriai visiškai užsidarė: viešbučiai, restoranai, didelė dalis mažmeninės prekybos, turizmas, reikšminga dalis gamybos“, – teigiama PPO ataskaitoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
PPO - pasaulio DUOBKASYS!

Nigga

Nigga portretas
pritariu , perka visoki šlamšta, telefonas kas metai naujas, sarmalų pilnos skrynios niekad negana, snargliam užgeidžius pildo motoroeriai, kompai vis nauji eda ir pi$a$i ir tuštinasi nuo švenčiu iki švenčių nuolaidos, akcijos gal jau gana!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių