Pereiti į pagrindinį turinį

Prancūzija ir JAV gelbėjasi nuo imigrantų

2006-05-20 00:00

Nei nauji įstatymai, nei didžiulės tvoros negelbsti nuo ieškančiųjų geresnio gyvenimo

Nei nauji įstatymai, nei didžiulės tvoros negelbsti nuo ieškančiųjų geresnio gyvenimo

Turtingiausioms pasaulio šalims imigrantai tapo sunkiai suvaldoma problema ir galimybe politikams kelti savo reitingus, raginant legalizuoti arba sutramdyti nelegalus.

Likti Prancūzijoje bus sunkiau

Prancūzijos parlamento žemieji rūmai patvirtino daug ginčų sukėlusį vidaus reikalų ministro ir valdančiosios partijos - Sąjungos liaudies judėjimui remti lyderio Nikolos Sarkozio pasiūlytą įstatymo projektą dėl imigracijos apribojimo, pranešė “Reuters”-BNS.

Už dokumentą balsavo 367 iš 577 parlamentarų, o 164 deputatai jam nepritarė. Įstatymo projektą dėl “atrankinės migracijos” Prancūzijos Senatas svarstys birželio 6-7 dienomis.

Jis numato, kad Prancūzija priims tik tuos imigrantus, kurių jai reikia. Įstatymo projektas taip pat sugriežtina užsieniečių įvažiavimo ir buvimo šalies teritorijoje taisykles.

N.Sarkozis, kuris gali būti kandidatas į Prancūzijos prezidento postą per būsimus rinkimus, pareiškė, kad jaunimo neramumai, vykę pernai lapkritį, rodo, kad esama imigracijos ir integracijos sistema yra netikusi. Įstatymas taip pat apribos galimybes atvykti į Prancūziją imigrantų šeimos nariams, kuriems bus įvestos privalomos prancūzų kalbos ir visuomenės mokslo pagrindų pamokas. Dokumentas numato panaikinti teisę automatiškai gauti leidimą gyventi, išbuvus Prancūzijoje 10 metų.

Įstatymas numato, kad imigrantai, atvykstantys į Prancūziją iš už Europos Sąjungos ribų, turės pasirašyti sutartį bei įsipareigoti išmokti prancūzų kalbą, gerbti Prancūzijos gyvenimo būdą, naujiesiems imigrantams taip pat bus sudėtingiau atsivežti į Prancūziją savo giminaičius.

Įstatymo tekstą griežtai kritikuoja tiek Prancūzijos kairiosios partijos ir teisių gynimo organizacijos, tiek ir kai kurių Afrikos valstybių lyderiai.

N.Sarkozis užvakar lankėsi Malyje, kur jį pasitiko demonstrantai, politiką išvadinę net neonaciu. Jis pasisako už nelegalių imigrantų išsiuntimą iš šalies. N.Sarkozis yra emigranto iš Vengrijos sūnus, pažymi BBC. Malyje buvo kilęs pasipiktinimas 1990 metais, kai Prancūzija užsakomaisiais lėktuvų reisais gabeno nelegalus iš šalies.

JAV stiprins sieną su Meksika

Šią savaitę apie naujas priemones kovai su nelegalia imigracija prabilo ir JAV. Prezidentas Džordžas V.Bušas į Meksikos pasienį ketina nusiųsti tūkstančius Nacionalinės gvardijos narių, turėsiančių padėti sumažinti nelegalią imigraciją. JAV senatas jau pritarė šiam pasiūlymui ir 595 kilometrų trigubos užtvaros įrengimui. Iš karto po to Vašingtone į demonstraciją susirinko apie 1000 žmonių.

Prezidentas Dž.V.Bušas televizijos transliacijos metu išdėstė pasiūlymus dėl imigracijos reformų, įskaitant kelių tūkstančių Nacionalinės gvardijos narių dislokavimą prie 3 219 km ilgio JAV ir Meksikos sienos, kur jie padės sustiprinti jos apsaugą. Tačiau jų skaičius nesieks 10 tūkst., apie kuriuos buvo kalbama Pentagone.

Pasienio tarnyba pernai areštavo beveik 1,2 mln. žmonių, bandžiusių pereiti Meksikos - JAV sieną, ir nurodo, kad pro ją prasmukti pavyko maždaug pusei milijono žmonių. Apskaičiuota, kad Jungtinėse Valstijose yra 11-12 mln. nelegalių imigrantų. Prezidentas atmetė masinės deportacijos galimybę.

Lietuva imigrantų antplūdžio nejaučia

Lietuvos migracijos departamento direktorius Almantas Gavėnas “Kauno dienai” sakė, kad mūsų šalis kol kas nejaučia imigracijos grėsmės.

“Yra atvirkščiai, šiuo metu didėja emigracija iš Lietuvos. Todėl Lietuva nerengia jokių įstatymų imigracijai stabdyti. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija rengia programą, kaip kompensuoti emigracijos bangą”, - sakė jis. Mums negresia imigrantų antplūdis. Jeigu į Lietuvą pradėtų veržtis baltarusiai, kaip yra prognozuojančių, manau, kad šis srautas nesukels sunkumų”, - sakė jis.

A.Gavėnas skeptiškai vertina JAV ir Prancūzijos bandymus apriboti imigraciją. “Amerikos ketinimas statyti užtvaras - sunkiai įgyvendinamas dalykas. Tai neišspręs problemos, nes kol yra paklausa, bus ir pasiūla. Nemanau, kad naujas įstatymas ypač pakeistų situaciją Prancūzijoje. Naujo įstatymo dar neišstudijavau, tačiau iki šiol panašūs įstatymai Prancūzijoje patyrė fiasko. Jie sudrebindavo visuomenę, tačiau problemos neišspręsdavo”, - teigė A.Gavėnas.

Jis pažymėjo, kad pasaulyje yra daugiau kaip 200 milijonų žmonių, kurie daugiau kaip metus gyvena emigracijoje. “Tai reiškia, kad nuolat migruoja tiek žmonių, kiek gyvena Brazilijoje”, - sakė A.Gavėnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų