ES pritarė Prancūzijos ir Vokietijos kompromisui dėl „Nord Stream 2“

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) valstybės narės penktadienį pritarė Prancūzijos ir Vokietijos pasiektam kompromisui, pagal kurį Berlynas derybose su Rusija dėl dujotiekio „Nord Stream 2“ ir toliau atliks pagrindinio derybininko vaidmenį.

ES derybose dėl dujų aktyviai dalyvaujanti Prancūzija kiek anksčiau pareiškė pritarsianti tam, kad naujų energijos tiekimo vamzdynų jūroje priežiūrą vykdytų Europos Sąjunga.

Dėl to Berlyne kilo nuogąstavimų, jog kitų ES valstybių narių prieštaravimai gali sutrukdyti įgyvendinti planus jūroje nutiesti Rusiją ir Vokietiją sujungsiantį dujotiekį.

Tačiau dabar Paryžius ir Berlynas sutarė, kad pagrindinė atsakomybė teks Vokietijai – „valstybės narės, kurioje yra pirmoji jungtis, teritorijai ir teritoriniams vandenims“, rašoma dokumente, su kuriuo pavyko susipažinti naujienų agentūrai AFP.

Dujotiekis bus nutiestas iki Vokietijos Greifsvaldo ir iš šio Baltijos jūros uosto bus skirstomas į kitas ES šalis.

„Iš tiesų yra susitarimas, kurį pavyko pasiekti tik dėl glaudaus Prancūzijos ir Vokietijos bendradarbiavimo“, – reporterių Berlyne paklausta apie „Nord Stream 2“, pareiškė Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Kompromisinis tekstas pakeičia ankstesnę formuluotę, jog ES dujų importo taisyklės bus taikomos remiantis „valstybių narių teritorijos“ ir/arba „valstybių narių teritorinių vandenų“ principu.

Naujasis tekstas buvo patvirtintas Briuselyje įvykusiame ES ambasadorių susitikime, kuriame buvo tariamasi dėl dujų rinkos taisyklių reformų.

„Prancūzijos ir Vokietijos kompromisui buvo pritarta daugmaž vienbalsiai“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė vienas diplomatas.

ES Tarybai šiuo metu pirmininkaujanti Rumunija pranešė, kad jai „buvo suteikti įgaliojimai ... su Europos Parlamentu pradėti derybas dėl ES dujų direktyvos pakeitimo“.

Dujotiekiui „Nord Stream 2“ priešinasi daugelis Rytų ir Vidurio Europos valstybių, Jungtinės Valstijos ir visų pirma Ukraina, nes dėl jo gali dar padidėti Europos priklausomybė nuo rusiškų gamtinių dujų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Dabar jau konservatoriai gali visi pasikarti iš sielvarto pagal partinį sąrašą. Neklauso jų Europa ir tiek. Ir vėl Putino viršus . Antras sielvartas jų dar laukia, kai Baltarusija per Estiją ir Latviją ( o gal ir ratu per Suomiją su Švedija) pradės tiekti Astravo AE elektrą į Vilnių... Visi iš to uždirbs, tik mūsų balvonai pradirbs.

O vakar sita feika

O vakar sita feika  portretas
Visa lendzbergine ziniasklaida valkiojo po delfius rytus ir dienas

Asai

Asai portretas
Beabejo, leftistines vyriausybes seniai nori draugauti su putinu. Tik amerika vis baksnoja i dkaudzias vietas, apnuogina ju politiskai korektiskus melus. Todel taip ir nekencia trumpo, uz tiesa. O mes rytu europieciai maxiausiai jiems rupim.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių