Prancūzija perspėjo Malį dėl sutarties su Rusijos bendrove „Wagner“

  • Teksto dydis:

Prancūzijos gynybos ministrė Florence Parly antradienį perspėjo Malį dėl sandorio su Rusijos privačia saugumo grupe „Wagner“, nes teigiama, kad šios Vakarų Afrikos valstybės chunta ketina pasamdyti 1 000 samdinių.

Du Prancūzijos šaltiniai antradienį sakė AFP, kad Malio vyriausybė artėja prie sandorio su prieštaringai vertinama Rusijos įmone, kuris pabrėžtų didėjančią Maskvos įtaką regione.

„Jei Malio valdžia sudarytų sutartį su „Wagner“, tai keltų didžiulį nerimą ir prieštaringumą, nesuderinamą su tuo, ką mes daugelį metų darėme ir ketiname daryti, kad paremtume Sahelio regiono šalis“, – sakė F. Parly parlamentinei komisijai.

Anksčiau antradienį Malio gynybos ministerijos atstovas nepaneigė diskusijų, apie kurias pirmadienį pirmoji pranešė naujienų agentūra „Reuters“.

„Malis ketina diversifikuoti savo santykius vidutinės trukmės laikotarpiu, kad užtikrintų šalies saugumą, – sakė atstovas AFP. – Su „Wagner“ dar nieko nepasirašėme, bet kalbamės su visais.“

2013 metais, po to, kai islamistų kovotojai užėmė šalies šiaurę, Prancūzija į Malį pasiuntė savo karius.

Nuo tada Paryžius tūkstančius karių dislokavo platesniame Sahelio regione, kur jie kartu su vietos pajėgomis vykdo operacijas prieš islamistų sukilėlius, siejamus su „Al Qaeda“ ir „Islamo valstybe“.

Prancūzijos ir Malio santykiai pablogėjo po 2020 metų rugpjūčio perversmo, per kurį buvo nuverstas prezidentas Ibrahimas Boubacaras Keita.

Birželį Prancūzija nutraukė karinį bendradarbiavimą su Maliu, o prezidentas Emmanuelis Macronas paskelbė apie planus uždaryti bazes šiaurinėje Malio dalyje ir sumažinti Prancūzijos karių skaičių regione.

Rusijos samdinių atvykimas į Malį būtų „raudona linija“ E. Macronui, sakė vienas iš šaltinių Prancūzijoje, pridurdamas, kad Paryžius šalyje dislokuotus karius galėtų išsiųsti į kaimyninį Nigerį.

Pastaraisiais metais Rusijos sukarintos pajėgos, „saugumo instruktoriai“, bendrovės ir patarėjai daro vis didesnę įtaką karo draskomoje Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR), kurios santykiai su Paryžiumi taip pat pašlijo.

Užmezgusios glaudžius diplomatinius ir saugumo ryšius, Rusijos bendrovės įgijo koncesijų CAR kasybos sektoriuje.

Vienas šaltinis Prancūzijoje teigė, kad „Wagner“ ir Malio aptariamas sandoris taip pat būtų susijęs su galimybe Rusijai gauti kasybos teises.

Pranešama, kad „Wagner“ pajėgos veikia ir kitose Afrikos šalyse, įskaitant Libiją, kur remia lyderį Khalifą Haftarą, Sudaną ir Mozambiką.

AFP pirmą kartą pastebėjo „Wagner“ atstovus Malyje 2019 metų pabaigoje, kai sostinėje Bamake buvo identifikuota nedidelė jų grupė iškart po to, kai buvęs prezidentas I. B. Keita pasirašė karinio bendradarbiavimo sutartį su Rusija.

Rusijos ambasados Malyje diplomatas AFP sakė, kad „mes nieko nežinome apie jokią sutartį, pasirašytą tarp Malio ir „Wagner“, ir kad ambasada „nebuvo tarpininkė“.

„Kaip ir Prancūzija bei kitos šalys, esame susirūpinę dėl saugumo regione“, – sakė diplomatas.

Živilė Aleškaitienė (AFP)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimui

Anonimui portretas
Jo tegu geriau skerdžia Vagnor galvažudžius.

Anonimas

Anonimas portretas
Lauk prancūzų okupantus iš Malio ! Jau ir negrai muša natovcus.

Dareme?

Dareme? portretas
Ka dare?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių