Prancūzijoje aktyvistai surengė protesto eitynes su „pavogtais“ E. Macrono portretais

Prancūzijoje vykstant Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimui, keli šimtai demonstrantų sekmadienį šalies pietvakariuose surengė neįprastą protesto akciją, per kurią laikė iškėlę apverstus „pavogtus“ prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) portretus, tokiu būdu reikšdami kritiką jo politikai.  

 

Vadinamųjų portretų eitynių dalyviai nešė oficialius 41 metų E. Macrono portretus, kurie per kelis pastaruosius mėnesius buvo nukabinti įvairių šalies miestų rotušėse.   

Eitynes, per kurias buvo reikalaujama veiksmingiau kovoti su klimato kaita ir užtikrinti didesnį socialinį teisingumą, organizavo aplinkosaugos aktyvistų judėjimas „ANV COP 21“, taip pat baskų organizacijos „Alternatiba“ ir „Bizi!“. Protesto akcijos dalyviai šūkiais ragino „nuversti Macroną“. 

„Vienas, du, trys laipsniai – tai nusikaltimas žmoniškumui!“ – taip pat skandavo demonstrantai, žygiuodami siauromis Bajonos gatvėmis.  

Bajona yra netoli Bjarico kurorto, kur vyksta G-7 valstybių lyderių susitikimas.

„Laikome jį apvertę žemyn galva, kad parodytume, jog jo politika neprotinga“, – sakė judėjimo „Bizi!“ aktyvistas, prisistatęs Mathieu (Matjė) vardu.

Kiti demonstrantai taip pat nešė portretus, įsuktus į laikraštinį popierių, ant kurio prancūzų, ispanų, baskų ir anglų kalbomis buvo parašyta: „Klimatas, socialinis teisingumas: kur E. Macronas?“

„Portreto nukabinimas yra pilietinio nepaklusnumo veiksmas; tai laikoma vagyste“ kai kur Prancūzijoje, sakė kitas demonstrantas, prisistatęs Abramo vardu.    

Šeštadienį, kai prasidėjo G-7 viršūnių susitikimas, daugiau nei 9 tūkst. žmonių dalyvavo taikiose protesto eitynėse, kurių dalyviai ėjo Prancūziją ir Ispaniją jungiančiu tiltu. Šį dalyvių skaičių nurodė policija. Tuo metu akcijos organizatoriai skelbia, kad eitynėse dalyvavo 15 tūkst. protestuotojų.  

Visgi vėliau šeštadienį atmosfera įkaito, ir policijai Bajonoje teko panaudoti ašarines dujas bei vandens patranką, kad sutrukdytų šimtams protestuotojų, skandavusių prieš kapitalizmą nukreiptus šūkius, pasiekti miesto centrą.   

Iki šeštadienio vakaro buvo sulaikyti 68 žmonės, 38 iš jų buvo uždaryti į areštines, nurodė pareigūnai. Vėliau vienas šaltinis informavo, kad sekmadienį vakare už grotų tebebuvo apie 30 žmonių.    

Sekmadienį pareigūnai pranešė sulaikę 19 žmonių, iš kurių 17-a buvo uždaryti į areštines. 

Kelios žmogaus teisių organizacijos, tarp jų „Amnesty International“, pareiškė protestą dėl jų „stebėtojų“ sulaikymo. „Amnesty International“ pranešė, kad policija netoli Bjarico esančiame Bidare sulaikė du jos stebėtojus.

Antikapitalistai, aplinkosaugos aktyvistai ir kiti globalizacijos priešininkai nuo praėjusio pirmadienio rengia demonstracijas netoli G-7 forumo vietos esančiame Handajaus miestelyje šalia Ispanijos sienos. Čia rimtesnių smurto proveržių pavyko išvengti.    

Bjaricas yra turistų mėgstamas kurortas, kuris tokiu metu paprastai būna sausakimšas. Tačiau dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) ir kitų pasaulio lyderių trijų dienų derybų kurortas buvo uždarytas.    

Būgštaujant dėl galimų radikalių antikapitalistų, anarchistų ir antivyriausybinio „geltonųjų liemenių“ judėjimo aktyvistų neramumų, saugumui renginio metu užtikrinti buvo dislokuota daugiau kaip 13 tūkst. policininkų ir žandarų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

zvirblis

zvirblis portretas
keistas tas varliaedziu prezidentas su erelio zvilgsniu...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių