Prancūzijoje ši vasara buvo antra karščiausia po 2003-iųjų

Prancūzijoje ši vasara buvo antra karščiausia po istorinės karščio bangos 2003-iaisiais.

Temperatūra buvo 2,3 laipsnio aukštesnė už iki šiol įprastus rodiklius, antradienį pranešė meteorologijos tarnyba „Météo France“.

Šią vasarą Prancūzijoje pagerinta virtinė rekordų. Pavyzdžiui, registruotos net 33 dienos, kai tvyrojo itin didelė kaitra. Pietiniame Marselio mieste 113 dienų iš eilės termometrų stulpeliai nekrito žemiau 25 laipsnių padalos. Prieš tai šis rekordas buvo 102 dienos. Strasbūre aukštesnė nei 25 laipsnių temperatūra registruojama jau 50 dienų, kai ligšiolinis rekordas buvo 33 dienos.

Meteorologijos tarnybos duomenimis, labai šiltas ir Viduržemio jūros vanduo. Jis yra 4-5 laipsniais šiltesnis nei iki šiol vasarą.

Beveik visą šalį kamavo iš viso trys karščio bangos, kurių pirmoji prasidėjo jau birželį. Breste šiaurės vakaruose termometrų stulpeliais apskritai pirmą kartą pasiekė 39,3 laipsnio.

Dėl didžiulės sausros Prancūzijoje kilo pragaištingi gaisrai, kurie nuo metų pradžios sunaikino 62 000 hektarų augmenijos. Iki šiol vidurkis per šį laikotarpį buvo 8 500 hektarų. Ypač smarkūs gaisrai siautėjo Bordo regione, kur išdegė daugiau kaip 20 000 hektarų plotas. Net Bretanė neišvengė miškų gaisrų.

Prancūzijos ūkininkai šiais metais tikisi prasto derliaus – maždaug 18 proc. mažiau kukurūzų ir 20 proc. mažiau bulvių.

Jei klimato kaita nebus sustabdyta, antrąją amžiaus pusę kas antra vasara bus tokia, kaip dabar, pabrėžia orų ekspertai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių