Premjeras: Sakartvelas nesusitaikys su teritorijų praradimu

Sakartvelas niekada nesusitaikys su Abchazijos ir Pietų Osetijos praradimu, o siekdama atgauti savo teritorijas eis tik taikiu keliu, penktadienį, minint 12-ąsias Rusijos ir Sakartvelo karinio konflikto pradžios metines, pareiškė kartvelų premjeras Georgijus Gacharija.

„Sukanka 12 metų nuo to laiko, kai mūsų šalis naujausioje istorijoje patyrė sunkiausias dienas. Rusijos ir Sakartvelo karas 2008 metais pareikalavo šimtų mūsų piliečių gyvybių, įskaitant taikius gyventojus, paliko žaizdų ir sunkių padarinių“, – parašė G. Gacharija socialiniame tinkle „Facebook“.

Sakartvelas daugiau niekada nekartos praeities klaidų, nes žino, kad alternatyvos taikai nėra, ir tik bendras darbas, ekonomikos vystymas yra šalies suvienijimo pagrindas, pabrėžė ministras pirmininkas.

„Būtent todėl mūsų vadovybės pasirinkimas yra racionali ir nuosekli politika, kuri būtinai atves mus prie galutinio tikslo – visiškos deokupacijos ir taikaus sugyvenimo vienoje demokratiškoje, europietiškoje valstybėje“, – pareiškė G. Gacharija.

Ne vienus metus tarp Tbilisio ir Maskvos tvyrojusi įtampa per kraštus išsiliejo 2008 metų rugpjūtį, kai tuometinis Sakartvelo prezidentas Michailas Saakašvilis pradėjo didelę karinę operaciją prieš Pietų Osetijos separatistų pajėgas, kurios iš pabūklų apšaudė vietinių kartvelų kaimus.

Maskva į tai reagavo ginkluotu įsiveržimu į Sakartvelo teritoriją – buvo užimti dideli šalies plotai, bombarduojami įvairūs objektai. Kariniai veiksmai tęsėsi iki rugpjūčio 12-osios imtinai.

Laimėjusi šį trumpą karą, nusinešusį šimtus gyvybių, Rusija oficialiai nepriklausomomis valstybėmis pripažino Pietų Osetiją ir kitą nuo Sakartvelo atskilusią sritį Abchaziją, užsitikrindama šių abiejų teritorijų, kuriose Maskva turi dvi karines bazes, kontrolę.

Tbilisis ir Vakarai pasmerkė šį žingsnį kaip neteisėtą karinę okupaciją.

Pietų Osetija ir Abchazija sudaro apie 20 proc. Sakartvelo teritorijos.

JAV ir septynios Europos valstybės – Belgija, Estija, Prancūzija, Vokietija, Jungtinė Karalystė, Norvegija ir Airija – anksčiau šią savaitę paragino Maskvą išvesti savo pajėgas iš Abchazijos ir Pietų Osetijos bei leisti vykdyti medicininę evakuaciją ir pristatyti ten pagalbą, ypač siaučiant koronaviruso pandemijai.

Po trečiadienį vykusio Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus pavaduotojo Miroslavo Jenčos uždaro instruktažo JT Saugumo Tarybai šios Vakarų šalys pareiškė, kad Rusijos pajėgų buvimas Abchazijoje ir Pietų Osetijoje bei sprendimas pripažinti „vadinamąją šių regionų nepriklausomybę“ pažeidžia Sakartvelo teritorinį vientisumą ir kenkia jo suverenitetui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tu

tu portretas
gruzinpyde palik tas salis ramybeje ir nekurk isnaujo genocida nes siu saliu zmones nepamirso tos /draugystes/ kuri daroma tik del zemiu vel gausit i kaulus ....

dar karta lipkit ant ragu

dar karta  lipkit  ant  ragu  portretas
,,,skartvelai,,, vel gausit y ragus ir sutrumpesit dar per puse..... o taikaus grazaus sugyvenimo koks buvo tarybiniais laikais su Osetija ir Abchazija --jau nebebus perdauk suchasvilio vojakos isszude vietiniu gyventoju ,kad sie galetu uz tai atleist gruzijai ir vel graziai draugiskai sugyvent....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių