Prezidentūra: V. Zelenskis Hagoje susitiks su TBT vadovais

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį lankosi Hagoje ir susitiks su Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT), kuris kovą išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį, vadovybe, sakė ukrainiečių lyderio atstovas.

 

 

„Esame Hagoje. Susitiksime su Tarptautinio baudžiamojo teismo lyderiais“, – naujienų agentūrai AFP sakė atstovas Serhijus Nykyforovas.

V. Zelenskis Hagoje vieši kitą dieną po to, kai Rusija apkaltino Ukrainą paleidus į Kremlių du dronus ir pavadino tai pasikėsinimu į V. Putiną.

Ukrainos lyderis paneigė, kad jo šalis yra kaip nors susijusi su tuo įvykiu.

Trečiadienį lankydamasis Helsinkyje V. Zelenskis žurnalistams sakė: „Mes nepuolėme Putino. Paliekame tai tribunolui.“

Kovo 18-ąją paskelbtame pareiškime TBT nurodė, kad V. Putinas „įtariamas padaręs karo nusikaltimą – neteisėtą (vaikų) deportaciją ir neteisėtą (vaikų) perkėlimą iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Rusijos Federaciją“.

Tačiau V. Putino išsiuntimo į Hagą perspektyva yra menka, nes teismas neturi policijos pajėgų, galinčių vykdyti teismo orderius, ir mažai tikėtina, kad Rusijos prezidentas vyks į kurią nors iš 123 TBT valstybių narių, kurios privalėtų jį sulaikyti, jei tik turėtų tokią galimybę.

TBT prokuroras Karimas Khanas (Karimas Chanas) ne kartą lankėsi Ukrainoje ir Kyjive steigia biurą, kad padėtų jo vykdomiems tyrimams šioje šalyje.

Tačiau TBT neturi jurisdikcijos patraukti V. Putiną baudžiamojon atsakomybėn už agresijos nusikaltimą – neteisėtą įsiveržimą į kitą suverenią šalį. Nyderlandų vyriausybė pasisiūlė priimti teismą, kuris galėtų būti įsteigtas agresijos nusikaltimui persekioti. Be kita ko, steigiamas biuras įrodymams rinkti.

Naujasis Tarptautinis agresijos nusikaltimo baudžiamojo persekiojimo centras turėtų pradėti veikti iki vasaros, vasarį pranešė Europos Sąjungos teisminio bendradarbiavimo agentūra Eurojustas.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVolodymyras ZelenskisHagaTarptautis baudžiamasis teismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių