Pereiti į pagrindinį turinį

Propagandinis karas, vardu ”Hizbolivudas”

2006-08-16 00:00

Izraelis pralaimi kovą dėl pasaulio viešosios nuomonės

Izraelis pralaimi kovą dėl pasaulio viešosios nuomonės

Kilus Izraelio ir “Hizbollah” konfliktui, vis daugiau pasaulio žmonių linkę užjausti Libano žmones ir piktintis žydų valstybės veiksmais. Tačiau šiame kare kovojama ne tik raketomis bei tankais, bet ir nuotraukomis.

Visur spėjantis gelbėtojas

Žurnalistams pavyko išsiaiškinti, kad bene daugiausia aistrų sukėlusi nuotrauka, kurioje pavaizduotas vyras žaliu šalmu, nešantis Libane, Kanos kaime, žuvusį vaiką, gali būti suklastota.

Interneto blogeriai (dienoraščių rašytojai) aptiko, kad vyras su žaliuoju šalmu pastarosiomis savaitėmis į karščiausius įvykius buvo patekęs daugybę kartų. Žaliašalmis vyrukas sutinkamas visur Kanoje: jis kasa vaiką iš griuvėsių, neša jį į greitosios pagalbos automobilį, keliose nuotraukose jis lydi baltais marškinėliais vilkintį vyrą. Skirtingose nuotraukose užfiksuoti šie du vyrai, kažkodėl nešantys tą patį vaiko kūną. Dar keisčiau: ištyrus šias nuotraukas, paaiškėjo, kad tas pats vaikas buvo tampomas kelias valandas.

Tai dar ne viskas. Tie patys blogeriai aptiko, kad vyras su šalmu nuotraukose jau buvo pastebėtas prieš dešimt metų, kai Kanoje įvyko tragedija 1986 metų balandžio 18 dieną. Peržiūrėjus tų įvykių nuotraukas, vėl rastas vyras su šalmu. Ten jis atrodo jaunesnis, be akinių, tačiau vėlgi neša nužudyto žmogaus palaikus.

Šių metų liepos 31 dieną tas pats žaliašalmis pozavo Srefos mieste. Jis stovėjo šalia buldozerio, kuris neva valė po Izraelio bombardavimo sugriautų pastatų liekanas.

Arabų televizijos “Al-Jazeera” interneto svetainėje vyras žaliu šalmu vadinamas Abdeliu Kaderu, jis pristatomas kaip savanoris iš Libano civilinės gynybos.

Žurnalistams surengė šou

CNN žurnalistas Andersonas Kuperis pasakojo, kad “Hizbollah” žurnalistams kartą surengė tikrą šou, kai kaukdami greitosios pagalbos automobiliai lakstė į niekur, neva padėti aukoms atakų, kurių iš tikrųjų nebuvo.

Kai žurnalistui buvo pasiūlyta pasikalbėti su vienu “nukentėjusiuoju”, pro jį vienas po kito ėmė važiuoti sirenas įsijungę greitosios pagalbos automobiliai.

Dar vienas atskleistas faktas. Teigiama, kad nuo Izraelio bombardavimo ir Kanoje buvusio namo, po kuriuo žuvo daug žmonių, griūties praėjo 8 valandos. Kai kurie šaltiniai pranešė, kad namo stogas nebuvo sugadintas. Tačiau kaip galėjo raketa sugriauti namą, jeigu jo stogas nepaliestas?

CNN žurnalistas Benas Vedemanas teigė, kad visi name buvę žmonės neva žuvo miegodami. Tačiau ar jie galėjo miegoti, jeigu Izraelis intensyviai ir griausmingai atakavo? Žurnalistams nebuvo leista apžiūrėti kūnų, todėl jie mano, kad jiems galėjo būti parodyti ir prieš kelias dienas žuvusių žmonių palaikai. Neatsakyta į klausimą, kodėl žmonių gelbėjimo operacija prasidėjo tik ryte, kai buvo surinkti žurnalistai. Nejaugi aukų artimieji laukė fotografų, kad pradėtų gelbėti savo mylimus žmones?

Nors “Hizbollah” teigė, kad žmonės iš Kanos negalėjo pabėgti dėl subombarduotų kelių, gelbėtojai ir žurnalistai į kaimą pateko be problemų.

Iš pradžių buvo pranešta, kad Kanoje žuvo 60 žmonių. Visi pamatė mirusių vaikų nuotraukas. Tačiau tik po kelių dienų paaiškėjo, kad skaičiai buvo padidinti. Izraelio televizijos žurnalistas Ulrichas Zamas Tarptautinio Raudonojo kryžiaus būstinėje Ženevoje pasiteiravo, kiek žuvo žmonių. Jam atsakyta, kad žuvo dvigubai mažiau, tarp nelaimėlių yra 14, o ne 37 vaikai, kaip buvo skelbiama iš pradžių.

Vienas fotografas jau demaskuotas

Vokiečių dienraštis “Berliner Zeitung” taip pat rašė apie vyrą žaliu šalmu, kuris tapo tikra garsenybe. Laikraštis teigia, kad kai kurias paslaptingojo gelbėtojo nuotraukas padarė Adnanas Chadžas, kuris dirbo agentūroje “Reuters”. Jau skelbta, kad “Reuters” praėjusią savaitę jo paslaugų atsisakė, kai paaiškėjo, kad fotografas klastojo nuotraukas, kompiuteriu jas pakoreguodamas, suteikdamas daugiau dramatizmo. Daugelis galėjo matyti jo nuotrauką, kurioje Beirutas vaizduojamas taip, lyg jame būtų prasidėjusi pasaulio pabaiga. “Reuters” iš savo archyvo pašalino 900 šio fotografo nuotraukų.

“Kas iš tiesų įvyko Kanoje, kur dirbo Adnanas Chadžas? Ar scenos su mirusiais vaikais nebuvo dar viena falsifikacija?” - kelia abejones dienraštis.

Kai 1996 metais Kanoje nukritusi bomba nusinešė daugiau kaip 100 žmonių gyvybę, tai tapo priežastis to, kad Izraelis buvo priverstas nutraukti bombardavimą ir pradėti derybas dėl karių išvedimo iš Libano. Blogeriai klausia: ar “Hizbollah” neišprovokavo naujo smūgio į Kaną dėl propagandinių tikslų? “Ar tai nebuvo “Hizbolivudas”? Jeigu taip, inscenizacija buvo sėkminga”, - teigia “Berliner Zeitung”.

Nuotraukų karas persikėlė ir į Europą. Berlyne išeiviai iš Libano ir Palestinos gamina plakatus, iš interneto parsisiuntę nuotraukas. Plakatuose vėlgi matomas žmogus su žaliu šalmu.

Žydai išgalvojo daktarą

Birželio 30 dieną vokiečių žurnalas “Spiegel” ir laikraštis “Tagesspiel” išspausdino “daktaro Muniro Cherzalos” laišką. Jis teigė, kad yra šiitas, o jo kaime “Hizbollah” ant raketinio bunkerio pastatė mokyklą ir gyvenamąjį namą. “Vietinis šeichas juokėsi, kad žydai pralaimės bet kokiu atveju: arba į juos paleis raketas arba juos, pasiuntusius į ataką lėktuvus, dėl didžiulių civilių žmonių aukų nuteis pasaulio visuomenė”, - rašoma M.Cherzalos laiške. Šis laiškas sukėlė didžiulę audrą, tačiau netrukus kilo įtarimų, kad “daktaras” - išgalvotas. Tokio žmogaus Berlyne rasti nepavyko. Vokietijoje gyvena tik viena šeima, turinti tokią pavardę, tačiau šie žmonės - iš Alžyro. Jie patikino, kad Libane nėra tokios pavardės.

Akivaizdu, kad Izraelis pralaimi propagandinį karą. Berlyno psichologas Džo Grėbelis mano, kad iki šiol Izraelį mažai jaudino pasaulio nuomonė. “Greičiausiai jie tikėjosi, kad pergalė bus greita ir nekūrė propagandos strategijos. Išgirtoji jų propagandos mašina kol kas mažai pasiekė”, - sakė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų