PSO: pandemijos metu susikaupė itin daug medicininių atliekų

Visame pasaulyje dėl pandemijos susikaupė daugiau kaip 200 tūkst. tonų medicininių atliekų, antradienį teigė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

PSO skaičiavimu, per pasaulinę vakcinacijos kampaniją iki šiol susikaupė mažiausiai 144 tūkst. tonų panaudotų švirkštų ir adatų. Negana to, Jungtinės Tautos (JT) nuo 2020 metų kovo iki 2021 metų lapkričio pristatė 87 000 tonų apsauginės aprangos. Tuo metu koronaviruso testai atsakingi už papildomus 2 600 tonų atliekų ir dar 731 tūkst. litrų cheminių atliekų.

PSO pridūrė, kad šie skaičiavimai neapima asmeniniam naudojimui skirtų kaukių.

„COVID-19 privertė pasaulį atkreipti dėmesį į egzistuojančias spragas, pamirštus atliekų srauto aspektus ir tai, kaip gaminame, naudojame ir išmetame sveikatos priežiūros priemones“, – teigė PSO aplinkos, klimato kaitos ir sveikatos skyriaus vadovė Maria Neira.

Organizacija paragino sukurti strategijas, pagal kurias būtų galima apsaugoti žmones ir aplinką nuo netinkamai išmestų apsauginių kostiumų, testų rinkinių ir vakcinacijos atliekų. Dar net prieš pandemiją PSO buvo perspėjusi, kad trečdalis viso pasaulio sveikatos priežiūros įstaigų netinkamai tvarko savo atliekas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių