R. T. Erdoganas teigia, kad jo santykių su J. Bidenu pradžia nebuvo gera

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad jo santykių su JAV prezidentu Joe Bidenu pradžia nebuvo gera, ir apkaltino Jungtines Valstijas siunčiant ginklus „teroristinėms“ grupuotėms Sirijoje.

„Gerai dirbau su (George'u) Bushu jaunesniuoju, ponu (Baracku) Obama, ponu (Donaldu) Trumpu, tačiau negaliu sakyti, kad mūsų santykių su ponu Bidenu pradžia buvo gera“, – reporteriams Niujorke sakė R. T. Erdoganas, kurį citavo Turkijos valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“.

R. T. Erdoganas šiuo metu lankosi JAV, kur dalyvauja Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje (JTGA), tačiau ten nesusitiko su šios šalies prezidentu.

Turkijos lyderis taip pat pareiškė, kad JAV „pradėjo tiekti teroristinėms organizacijoms (Sirijoje) ginklus, amuniciją ir įrangą“.

R. T. Erdoganas čia omenyje turėjo Kurdų liaudies apsaugos dalinius (YPG), kuriuos Turkijos vyriausybė laiko teroristine organizacija, turinčia sąsajų su kurdų sukilimu Turkijos teritorijoje.

YPG laikoma svarbia JAV ir sąjungininkių pajėgų partnere kovojant su „Islamo valstybe“ (IS) Sirijoje.

Niršdama dėl Vašingtono bendradarbiavimo su YPG, kurią laiko grėsme nacionaliniam saugumui, Ankara per tris karines operacijas nuo 2016 m. perėmė iš šios grupės kelių miestų Sirijos pasienyje kontrolę.

Įtampa tarp JAV ir Turkijos dar labiau padidėjo, kai pastaroji šalis įsigijo iš Rusijos priešraketinės gynybos sistemą.

Tačiau anot R. T. Erdogano, Ankara tikisi palaikyti su JAV „draugiškus“ ryšius, atsižvelgiant į tai, kad ši šalis yra NATO sąjungininkė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių