R. T. Erdoganas: Turkija neatsitrauks nė per žingsnį Sirijos Idlibe

Turkija neatsitrauks nė per žingsnį paskutinėje Sirijos sukilėlių tvirtovėje Idlibe, kur yra apsiausti keli turkų kariuomenės stebėjimo postai, trečiadienį pareiškė prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas).

„Neatsitrauksime nė per žingsnį Idlibe. Neabejotinai išstumsime režimą kitapus mūsų nustatytų sienų ir užtikrinsime galimybę žmonėms sugrįžti į jų namus“, – sakė R. T. Erdoganas savo valdančiosios partijos įstatymų leidėjams parlamente Ankaroje. 

Pagal susitarimus su Rusija, pagrindine Sirijos prezidento Basharo al Assado (Barašo Asado) rėmėja, sukilėlius palaikanti Turkija Idlibe yra įrengusi 12 stebėjimo postų. Kelis iš jų šį mėnesį apšaudė Damasko režimo pajėgos.   

Ankara patvirtino, kad per apšaudymus žuvo 17 turkų saugumo pajėgų narių.

R. T. Erdoganas pakartojo raginimus Damaskui „kuo greičiau nutraukti savo atakas“ ir iki vasario pabaigos atitraukti savo pajėgas nuo turkų stebėjimo postų.  

„Laikas, kurį davėme tiems, kas apsiautė mūsų stebėjimo postus, sparčiai senka“, – sakė prezidentas. 

„Ketiname iki mėnesio galo vienokiu ar kitokiu būdu išvaduoti tuos mūsų stebėjimo postus nuo apsiautėjų“, – kalbėjo R. T. Erdoganas. 

„Mūsų didžiausia problema – kad negalime naudotis oro erdve“ virš Idlibo, kurią kontroliuoja Rusija, sakė prezidentas.

„Tikėkimės, kad greitai rasime sprendimą“, – pridūrė jis.

Pastarosiomis savaitėmis Rusijos aviacijos palaikomos Damasko režimo pajėgos vykdo didelio masto puolimą prieš paskutinę džihadistų ir Turkijos remiamų sukilėlių kontroliuojamą teritoriją. 

Šioje teritorijoje gyveno daugiau nei 3 mln. žmonių, tačiau pusė jų dėl smurto jau paliko savo namus.  

Padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) skelbia, kad per puolimą žuvo daugiau kaip 400 civilių, o beveik milijonas buvo priversti bėgti iš savo namų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių