Rinkimai Prancūzijoje: ar respublikonų alternatyva – geresnė?

Prancūzijoje gegužę įvyks prezidento rinkimai. Kai Europoje ir pasaulyje vis labiau įsigali populizmas ir radikalizmas, politologai prognozuoja, kad Nacionalinio fronto partijos vadovė Marine Le Pen yra labai reali pretendentė užimti šį postą. 

Po sekmadienį įvykusių pirminių rinkimų aišku, kad respublikonų oponentas M. Le Pen bus Francois Fillonas. Bet ar šis Rusijai simpatizuojantis kandidatas būtų geresnė alternatyva Nacionalinio fronto lyderei?

„F. Fillono reitingai augo po TV debatų, kuriuose galima pamatyti tam tikrų gaidelių, kurios pataiko į tą populistinį toną. Tuo jis ir skiriasi nuo Alaino Juppe, kuris agituoja už Europos Sąjungą, už ES stiprinimą, kas yra natūralu Prancūzijai. Tuo metu F. Fillonas iš tiesų yra labiau euroskeptiškas: siūlo riboti Europos Komisijos galias, suteikti daugiau galių Tarybai, kurioje valstybės turi daugiau svorio“, – pasakoja VU TSPMI direktoriaus pavaduotoja dr. Margarita Šešelgytė.

Pasak jos, F. Fillonas taip pat pasisako už glaudesnius santykius su Rusija ir kelia klausimą dėl sankcijų Rusijai sakydamas, kad jos greičiausiai turi būti panaikintos.

„Tiek M. Le Pen, tiek F. Fillonas ne kartą minėjo, kad santykiai su Rusija turi būti peržvelgti. Bet čia svarbu pabrėžti skirtumą tarp kandidatų: vis dėlto M. Le Pen yra nuosekli ilgalaikė politikė, ji turi labai aiškius ryšius su Rusija (galima įvardinti tuos 9 milijardus eurų, kuriuos 2014-aisiais jos partija gavo iš Čekijos-Rusijos banko). [...] Tuo tarpu F. Fillonas yra ilgą patirtį turintis politikas, kurio ryšiai su Rusija, be simpatijų, nėra tokie akivaizdūs“, – pabrėžia politologė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių