Pereiti į pagrindinį turinį

Po imperatorių ir popiežių prie Romos vairo pirmą kartą stoja moteris

2016-06-20 05:14
BNS inf.

Roma sekmadienį išrinko Virginią Raggi (Virdžiniją Radži) pirmąja Amžinojo miesto mere moterimi, suduodama skaudų smūgį premjerui Matteo Renzi (Matėjui Renciui).

Virginia Raggi
Virginia Raggi / Scanpix nuotr.

Kaip rodo rezultatai, gauti suskaičiavus mažiausiai 80 proc. balsų, prieš valdančiuosius nukreipto populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) kandidatė per antrąjį vietos rinkimų ratą lengvai įveikė Roberto Giachetti (Robertą Džačetį) iš centro kairės Demokratų partijos (PD), užsitikrinusi mažiausiai du trečdalius balsų.

Demokratas R.Giachetti pripažino pralaimėjimą praėjus valandai po to, kai baigėsi balsavimas. R.Giachetti sakė paskambinęs V.Raggi ir palinkėjęs jai sėkmės.

„Pirmą kartą Roma turės merę moterį tokiame amžiuje, kai lygios galimybės tebėra miražas“, – sakė V.Raggi savo pergalės kalboje.

„Būsiu visų romiečių merė. Atkursiu teisėtumą ir skaidrumą miesto institucijose po du dešimtmečius trukusio netinkamo valdymo. Su mumis prasideda nauja era“, – sakė ji.

37 metų teisininkė ir vietos tarybos narė V.Raggi iškilo iš nežinomybės ir tapo vienu geriausiai žinomų Italijos politikos veidų vos per kelis pastaruosius mėnesius.

Todėl visas prognozes gerokai viršijęs siekiantis atotrūkis, kuriuo ši telegeniška tamsiaplaukė užsitikrino pergalę Italijos sostinėje, neabejotinai suteiks didelį postūmį komiko Beppe Grillo (Bepės Grilo) vos prieš septynerius metus įsteigtam judėjimui.

Po įtikinamos pergalės Romoje V.Raggi įstojo į išskirtinį dideliems miestams vadovaujančių moterų klubą, kuriam priklauso tokių miestų kaip Barselona, Keiptaunas, Madridas, Paryžius ir Santjagas merės.

„Savigarbos ir permainų reikalas“

M5S taip pat paskelbė užsitikrinęs šiaurinio Turino miesto kontrolę. Čia kita moteris, 31 metų Chiara Appendino (Kjara Apendino), padedama kraštutinių dešiniųjų antiimigracinės Šiaurės lygos, įveikė perrinkimo siekusį merą iš PD.

Ch.Appendino Turine kalbėjo panašiai kaip išrinktoji Romos merė.

„Sukūrėme istoriją, – sakė ji. – Tai buvo ne protesto balsai, tai savigarbos ir permainų reikalas.“

Šiokia tokia paguoda premjerui M.Renzi turėtų būti žinia, kad centro kairioji stovykla išsaugojo valdžią finansų sostinėje Milane, kur buvęs pasaulinės parodos „World Expo“ direktorius Giuseppe Sala (Džuzepė Sala) užėmė pirmąją vietą, surinkęs 51 proc. balsų, taip pat prognozuotos PD atstovų pergalės Bolonijoje ir Neapolyje.

Iš viso antrajame rinkimų rate, kuris vyko 126-iose bendruomenėse, galėjo dalyvauti daugiau kaip 9 mln. rinkėjų.

Italijos dienraščio „La Repubblica“ redaktorius Mario Calabresi (Marijus Kalabrezis) šeštadienį redaktoriaus skiltyje rašė, kad šiems rinkimams „lemta palikti žymę Italijos politikai ir galimą ryšių su nusistovėjusia sistema nutraukimą“.

Pasak jo, M5S daugeliui „asocijuojasi su viltimi“.

Po imperatorių ir popiežių

Pustrečio tūkstantmečio vyrų valdyta Roma pirmadienį pakirdo iš miego turėdama naują vadovybę.

Romoje gimusi ir augusi 37 metų teisininkė yra politikos naujokė, bet rinkimų kampanijai įsibėgėjant jos pasitikėjimas ir užtikrintumas savo jėgomis augo taip pat sparčiai, kaip jos populiarumas, pavertęs V.Raggi vienu geriausiai žinomų Italijos politikos veidų.

V.Raggi tinklalapyje rašoma, kad ši britų roko grupės „Dire Straits“ gerbėja, kuri kampanijos metu buvo giriama už natūralią eleganciją madai neabejingame Amžinajame mieste, laisvalaikiu mėgsta vaikštinėti po kalnus, plaukioti ir slidinėti.

Draugai sako, kad jos švelnios manieros slepia plieninę valią.

Ji sveikino savo pergalę kaip persilaužimą visoms Italijos moterims.

„Dabar mums sunkus metas“

V.Raggi atėjo į politiką vos prieš penkerius metus, paskatinta savo vyro, su kuriuo ji dabar gyvena skyrium.

V.Raggi imponavo Andreos Severini (Andrėjos Severinio) užsidegimas remti M5S įkūrėjo, komiko Beppe Grillo (Bepės Grilo), paskelbtą karą isteblišmentui ir tradicinėms politinėms partijoms.

Rinkimų kampanijos metu ji nemėgino slėpti, kad jos keliai išsiskyrė su A.Severini, kuris pirmadienį emocingai pasveikino ją savo tinklaraštyje.

„Pažįstu tave 21 metus, dabar mums sunkus metas ir nėra tikslo to slėpti, bet aš visada būsiu šalia tavęs“, - parašė jis ir pridūrė: „Ilgiuosi tavęs taip labai, kad galiu mirti.“

M5S antikorupcinė darbotvarkė sulaukė visuomenės atgarsio Romoje, kurios centro kairiojo sparno meras pernai buvo priverstas palikti postą dėl išlaidų skandalo, kilusio praėjus keliems mėnesiams po to, kai paaiškėjo, kad miesto pinigai plaukė į organizuotų nusikaltėlių kišenes.

V.Raggi rinkimų kampanijos metu nekart sakė, kad sūnaus Matteo (Matėjo) gimimas privertė ją suvokti, kad ji turi imtis kažkokių veiksmų dėl nuosmukį išgyvenančio miesto, kuris anksčiau buvo didžios imperijos sostinė, o dabar skęsta šiukšlėse ir nesugeba užtaisyti duobių gatvėse.

2013 metais į miesto tarybą išrinkta V.Raggi, kurios specializacija yra intelektinės nuosavybės apsauga, buvo greitai pastebėta dėl savo iškalbos ir užsispyrimo.

Romos Laterano Šv. Jono rajone netoli Koliziejaus užaugusi V.Raggi, pasak jos pačios, buvo stropus, bet užsispyręs vaikas.

„Buvau smalsi mergaitė, kurią domino daug dalykų, tačiau labai susitelkusi, kokia esu ir dabar. Ryžtas niekada nėra manęs pavedęs“, – sakė ji.

Nesvyruojanti

M5S internetu surengė pirminius kandidatų į merus rinkimus, ir V.Raggi greitai užsitikrino lyderės pozicijas, o tai padaryti jai padėjo profesionaliai sukurta vaizdo prezentacija.

Netrukus tamsiaakės, skulptūriško veido V.Raggi atvaizdai papuošė Romos metropoliteno požemines stotis ir vėluojančius autobusus, kurie tam tikra prasme taip pat prisidėjo prie jos atėjimo į valdžią.

Viešasis transportas buvo viena svarbiausių temų V.Raggi rinkimų kampanijoje, per kurią ji žadėjo sostinėje padaryti galą du dešimtmečius trunkančiam sąstingiui, korupcijai ir blogam administraciniam valdymui.

Kritikai sako, kad politikos naujokė V.Raggi nesusidoros su iššūkiais, kurie jos lauks vadovaujant Romai, ir jos partija sumokės už tai, kad ėmėsi sunkaus kasdienio darbo vadovauti prie bankroto slenksčio esančiam didmiesčiui.

Vis dėlto V.Raggi gali tikėtis „medaus mėnesio“ laikotarpio ir naujo – politinės partijos veido – vaidmens judėjime, kurį ištiko tapatybės krizė po to, kai jo įkūrėjas Beppe Grillo (Bepė Grilas) nusprendė trauktis iš politikos ir sugrįžti prie jam įprasto komedijos žanro.

Romos piliečius, kuriems paprastai sunku įtikti, regis, sužavėjo Romos universiteto absolventė V.Raggi ir tai, kaip ji televizijos debatų metu suraukusi antakius ir primerkusi akis nesvyruodama atremdavo savo oponentų atakas.

Emocingų debatų pabaigoje ji sušvelnindavo toną ir kreipdavosi į rinkėjus su paprasta žinia: „Jei nenorite nieko keisti, balsuokite už juos“.

Vienas iš didžiausių jos laukiančių iššūkių bus įtikinti Romą, kad ji gali veikti nepriklausomai, nors ir yra pasirašiusi kontraktą su M5S, kuriame ji pasižadėjo laikytis partijos linijos ir konsultuotis su ja dėl dėl visų esmingų administracinių sprendimų.

„Keturios ar šešios akis yra geriau už dvi“, - teisindama šį susitarimą sakė ji, tačiau sykiu pridūrė, kad esant reikalui pastovės už save.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų