Pereiti į pagrindinį turinį

Rusija baigė pasiruošimą teroristiniam išpuoliui Zaporižios AE

2023-06-25 17:18
DMN inf.

Okupantai pastatė įrangą su sprogmenimis prie 4 iš 6 Zaporižios atominės elektrinės (AE) energijos blokų. Pasak Ukrainos žvalgybos, Rusija baigia pasiruošimą teroristinei atakai, rašo UNIAN.

Scanpix nuotr.

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiojo žvalgybos direktorato vadovas generolas majoras Kirilas Budanovas interviu Didžiosios Britanijos žiniasklaidai pažymėjo, kad branduoliniai reaktoriai be aušinimo gali išsilydyti nuo 10 valandų iki 14 dienų.

Nelaimingą atsitikimą Zaporožės AE gali sukelti ir rusų karių padidinta įtampa elektros tiekimo į stotį linijose. „Teroristinio išpuolio Zaporižios AE planas yra visiškai parengtas ir patvirtintas. Jie gali panaudoti technines priemones, kad paspartintų katastrofą. Situacija niekada nebuvo tokia rimta kaip dabar“, – sakė K. Budanovas.

Jis aiškino, kad Rusija gali įvykdyti teroro aktą, jei bus nugalėta kairiajame Dnipro krante. Okupantų šalis branduolinės nelaimės zonos sukūrimą laiko esant saugikliu tolesnei Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pažangai.

K. Budanovo teigimu, yra rizika, kad Rusijos Federacija gali surengti ataką prieš Zaporižios AE su radiacijos nutekėjimu kaip „prevencinę priemonę“, siekdama sustabdyti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimą ir įšaldyti fronto liniją tokią, kokia ji yra dabar.

Ukrainos karinė-politinė vadovybė mano, kad scenarijus, kai Rusija pakenks jos užimtai Zaporižios AE, yra gana realus. Taip jau nutiko su Kachovkos rezervuaro užtvanka, kurią įsibrovėliai anksčiau užminavo ir susprogdino siekdami užkirsti kelią Ukrainos ginkluotųjų pajėgų veržimuisi į pietus.

Daugiau naujienų