Rusija: derybos dėl galimo apsikeitimo kaliniais su JAV vyksta, bet susitarimo dar nėra

Rusija ketvirtadienį pareiškė, kad vyksta derybos dėl galimo Maskvos ir Vašingtono apsikeitimo kaliniais, tačiau „kol kas“ nėra jokio konkretaus susitarimo, į kurį, kaip pranešama, gali būti įtrauktas vienas liūdnai pagarsėjęs rusų ginklų prekeivis.

Vykstančios derybos yra viena iš nedaugelio sričių, kurioje Maskva ir Vašingtonas vis dar palaiko dialogą, jų ryšiams pašlijus dėl Rusijos karinės intervencijos Ukrainoje, už kurią Vakarų šalys paskelbė beprecedenčių sankcijų.

JAV ir Rusija kartą jau apsikeitė kaliniais karo Ukrainoje įkarštyje. Balandį JAV susigrąžino buvusį jūrų pėstininką Trevorą Reedą (Trevorą Ridą), Rusijoje kalintą už policininkų užpuolimą, o Rusijai buvo perduotas pilotas Konstantinas Jarošenka, Jungtinėse Valstijose nuteistas už narkotikų kontrabandą.

„Konkretaus rezultato kol kas nepasiekta“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovės spaudai Marijos Zacharovos pareiškime.

Maskva tikisi, kad bus atsižvelgta į „abiejų šalių interesus“, pridūrė atstovė.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) trečiadienį sakė, kad Jungtinės Valstijos pateikė Rusijai „svarų pasiūlymą“ išlaisvinti kalinamus amerikiečius, įskaitant krepšinio žvaigždę Brittney Griner (Britni Grainer).

A. Blinkenas taip pat nurodė, kad „artimiausiomis dienomis“ tikisi pasikalbėti telefonu su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu dėl siekio išlaisvinti buvusį jūrų pėstininką Paulą Whelaną (Polą Vilaną) ir B. Griner, kuri teismui sakė, kad netyčia įsivežė į šalį draudžiamų narkotikų.

Šie du žmonės „buvo neteisėtai sulaikyti, ir jiems turi būti leista grįžti namo“, žurnalistams sakė A. Blinkenas.

„Prieš keletą savaičių pateikėme svarų pasiūlymą, kaip palengvinti jų išlaisvinimą. Mūsų vyriausybės nekart ir tiesiogiai bendravo dėl šio pasiūlymo, ir aš pasinaudosiu šiuo pokalbiu, kad asmeniškai imčiausi tolesnių veiksmų“, – teigė jis.

Prieš keletą savaičių pateikėme svarų pasiūlymą, kaip palengvinti jų išlaisvinimą.

Atsižvelgdamas į klausimo jautrumą, A. Blinkenas atsisakė pateikti detalių apie minimą pasiūlymą ar patvirtinti pranešimus, kad Jungtinės Valstijos siūlo iškeisti P. Whelaną ir B. Griner į nuteistą Rusijos ginklų kontrabandininką Viktorą Butą.

„Neturiu ko pridurti, nes dėl nieko galutinai nėra susitarta“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

A. Blinkenas sakė „ateinančiomis dienomis“ pasikalbėsiąs su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu. Šis jų pokalbis telefonu būtų pirmasis nuo Maskvos invazijos į Ukrainą pradžios vasario 24 dieną.

55 metų V. Butas yra žinomiausias Jungtinėse Valstijose kalinamas rusas.

Jis yra nuteistas kalėti 25 metus. V. Buto gyvenimo istorija įkvėpė sukurti 2005 metų filmą „Karo dievas“ (Lord of War), kuriame pagrindinį ginklų kontrabandininko vaidmenį atliko Holivudo aktorius Nicolas Cage'as (Nikolas Keidžas).

V. Butas buvo apkaltintas kelis dešimtmečius pardavinėjęs ginklus despotams, įsitraukusiems į vienus kruviniausių konfliktų pasaulyje.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) susidūrė su didėjančiu spaudimu išlaisvinti B. Griner, kuriai Rusijoje gresia iki 10 metų kalėjimo ir kurios žmona anksčiau kaltino JAV administraciją darant per mažai, kad sportininkė grįžtų namo.

31 metų B. Griner, moterų krepšinio lygos WNBA čempionė, dukart laimėjusi olimpinį auksą su savo šalies rinktine, buvo sulaikyta Rusijoje kelios dienos prieš prasidedant karinei kampanijai Ukrainoje.

Krepšininkė pripažino, kad jos bagaže buvo rasta kapsulių elektroninėms cigaretėms su kanapių aliejumi, bet teigė nenumananti, kaip jos ten atsirado.

B. Griner advokatai sakė sužinoję apie JAV pasiūlymą ją apkeisti iš žiniasklaidos pranešimų.

„Gynybos komanda diskusijose dėl apsikeitimo nedalyvauja“, – sakė advokatė Marija Blagovolina.

Pasak jos, teisės požiūriu, toks apsikeitimas būtų įmanomas teismui priėmus nutartį. Teisininkė išreiškė viltį, kad amerikietė sportininkė „greitai“ galės grįžti namo.

P. Whelanas, automobilių dalių bendrovės saugumo pareigūnas, buvo suimtas 2018 metų gruodį Maskvoje. 2020-aisiais jam buvo skirta 16 metų laisvės atėmimo bausmė už šnipinėjimą; šiuos kaltinimus jis neigia.

P. Whelano šeima pareiškime dėkojo J. Bideno administracijai už pastangas ir išreiškė viltį, jog Rusija „priims šią ar kokią nors kitą nuolaidą“, kad vyras išeitų į laisvę.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeapsikeitimas kaliniaisderybosderybos su JAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių