Pereiti į pagrindinį turinį

Rusija įteikė ieškinį dėl Ukrainos 3 mlrd. dolerių paskolos

2016-02-17 16:40
BNS inf.
Antonas Siluanovas
Antonas Siluanovas / Reuters nuotr.

Rusija įteikė Londono Aukštajam Teismui ieškinį dėl ginčijamos 3 mlrd. JAV dolerių paskolos, kurią Kijevas atsisako grąžinti, pareiškė trečiadienį žurnalistams Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas.

„Šiandien Rusijos Finansų ministerija pateikė Londono Aukštajam Teismui teisminį ieškinį prieš Ukrainą, kad būti išieškotas įsiskolinimas dėl Ukrainos obligacijų, kurių nominali vertė yra 3 mlrd. JAV dolerių, ir padengtos Rusijos išlaidos teismui“, – sakė ministras.

Pasak jo, ieškinys buvo pateiktas po „pakartotinų nesėkmingų mėginimų pakviesti Ukrainą konstruktyviam dialogui dėl skolos restruktūrizavimo ir pripažinti tą faktą, kad Rusijai priklausančios euro obligacijos yra oficialus kreditas“.

A.Siluanovas taip pat išsakė nuomonę, kad „teismo procesas Anglijos teisme bus atviras ir skaidrus, ir Rusijos kaip kreditorės teisių gynimą vykdys nepriklausomas, autoritetingas teismas, kuris nešališkai nagrinės dviejų suverenų ginčą dėl skolinių įsipareigojimų nevykdymo“.

Rusija 2013 metais paskolino 3 mlrd. JAV dolerių tuomečio Kremliaus palaikomo Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus vyriausybei, kuri buvo greitai nuversta per proeuropietiškus protestus.

Ukrainos institucijos tvirtina, kad Kijevo įsiskolinimai nėra valstybės skola, o veikiau lėšų pervedimas, atliktas per finansų rinkas ir priklausomas nuo finansinių sąlygų, sutartų su kitais skolintojais.

Kijevas rugpjūtį susitarė dėl skolų restruktūrizavimo su privačiais kreditoriais, tarp kurių esama stambių bankų ir investicinių fondų, sutikusių nurašyti 20 proc. skolų.

Tačiau Maskva tvirtina, kad ta paskola negali būti laikoma privačia skola ir nesutinka su tokiomis sąlygomis.

Abiejų šalių santykiai smarkiai pašlijo, kai Rusija 2014 metų kovą aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir palaikė prorusiškus separatistus Ukrainos rytuose. Kijevo lyderiai kaltina Rusiją karių ir ginklų siuntimu į Rytų Ukrainą, nors Kremlius tai griežtai neigia.

Daugiau naujienų