Pereiti į pagrindinį turinį

Rusijoje daugėja garsios žurnalistės nužudymo versijų

2006-10-11 00:00

A.Politkovskaja dėl savo veiklos buvo tapusi taikiniu ne vienai interesų grupuotei

A.Politkovskaja dėl savo veiklos buvo tapusi taikiniu ne vienai interesų grupuotei

Maskvos Trojekurovo kapinėse vakar palaidota šeštadienį nužudyta Ana Politkovskaja. Žiniasklaida skelbia, kad milicija ieško penkių įtariamųjų.

Praeityje - du išpuoliai

Vakar šimtai maskviečių atėjo atsisveikinti su žurnaliste. Tarp paskutinę pagarbą atiduoti atėjusiųjų buvo ne tik žurnalistai, bet ir paprasti žmonės. Taip pat atvyko diplomatinių atstovybių atstovai, čečėnų bendruomenės nariai. A.Politkovskajai skirtos akcijos vyko ir kituose Rusijos miestuose.

Kaip jau skelbta, žurnalistė buvo nušauta savo namų laiptinėje Maskvoje. Šaltiniai operatyvinėje tyrimo grupėje pranešė, kad tiriant šį nužudymą daugiausia dėmesio skiriama versijai, susijusiai su jos profesine veikla. Šiuo metu tyrimo grupė suskirstė pasikėsinimo dėl profesinės veiklos versiją į kelias kryptis. Kokios jos, oficialiai nepranešama, bet, kaip sužinojo “Interfax” iš teisėsaugos institucijų, viena jų yra vadinamasis “čečėnų pėdsakas”. Laikraščio “Novaja gazeta” žurnalistė išgarsėjo savo straipsniais apie Čečėniją ir Šiaurės Kaukazą.

Per tyrimą nustatyta, kad maždaug prieš metus, 2005 metų spalio 23 dieną, nežinomi asmenys jau mėgino užpulti A.Politkovskajos automobilį. Tiesa, tą dieną žurnalistės automobilį “Žiguli” vairavo jos duktė.

Varšuvos plente juodos spalvos visureigis mėgino išstumti žurnalistės automobilį į priešpriešinio eismo juostą, po to užsieninio automobilio savininkas užkirto kelią A.Politkovskajos vardu užregistruotam automobiliui, smogė kelis smūgius į automobilio stiklus bei kėbulą ir nuvažiavo, pranešė “Interfax”-BNS.

Komentuodama šį įvykį A.Politkovskaja pareiškė, kad jau buvo patekusi į panašią situaciją 2005 metų gegužę, kai statė savo automobilį vieno Dolgorukio gatvės namų kieme. Tuo metu iš netoliese stovinčio visureigio išlipo keli vyrai, smogė kelis smūgius į žurnalistės automobilį ir pabėgo.

Turėjo daug priešų

Vakar Rusijos žiniasklaidoje buvo nagrinėjamos kelios nužudymo versijos: kerštas milicininkų, kurie dėl jos publikacijų atsidūrė kalėjime arba yra ieškomi; Vladimiro Putino ir Čečėnijos premjero Ramzano Kadyrovo priešininkų sąmokslas; nacionalistų, kurių “mirtininkų” sąrašuose buvo ir žurnalistė, susidorojimas.

A.Politkovskajos rašinių pagrindinis herojus buvo R.Kadyrovas. Dabar, nepriklausomai nuo čečėnų ryšio su nusikaltimu, Čečėnijos lyderiai sulauks daugybės patikrinimų. Pagal vieną iš versijų, nusikaltėliai to ir siekė, o A.Politkovskaja pasirinkta aukos vaidmeniui, nes apie jos konfliktus su R.Kadyrovu žinojo visa šalis. Dėl šios priežasties R.Kadyrovas buvo mažiausiai suinteresuotas žurnalistės žūtimi. Tačiau neatmetama, kad Čečėnijos premjero šalininkai ir užsakė žmogžudystę jo gimtadienio proga.

Kita versija skelbia, kad su ja susidorojo milicininkai. Žurnalistė 2001 metais rašė apie be žinios dingusį čečėną Zelimchaną Murdalovą. Jis dingo po to, kai jį suėmė milicininkai. Vėliau žurnalistė gavo grasinančius elektroninius laiškus iš OMON’o darbuotojo Sergejaus Lapino, kuris dalyvavo suimant čečėną. S.Lapinas buvo su- imtas ir nuteistas 11 metų kalėjimo. Po teismo buvo paskelbta dar kelių milicininkų paieška. Spėjama, kad jie ir gali kerštauti.

Valstybei priklausantis laikraštis “Rosijskaja gazeta” nurodo, kad nusikaltimu gali būti suinteresuotas iš šalies pabėgęs verslininkas Borisas Berezovskis. Teigiama, kad jis galėjo siekti diskredituoti Rusiją visame pasaulyje ir tam rado tinkamą momentą.

“Novaja gazeta” vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Muratovas yra įsitikinęs, kad nužudymas susijęs su A.Politkovskajos žurnalistine veikla. Nuo 1999 metų A.Politkovskaja ne kartą buvo nuvykusi į kovos veiksmų zoną, lankėsi pabėgėlių stovyklose Dagestane, vėliau Ingušijoje ir Čečėnijoje. A.Politkovskaja parašė dokumentinę knygą “Kelionė į pragarą. Čečėnijos dienoraštis”.

Žudikas nebuvo profesionalas?

Kol kas nepavyko sudaryti tikslų žudiko fotorobotą. Liudininkų parodymai apie žudiko ir jo numanomų bendrininkų išvaizdą labai skiriasi nuo vaizdo kameromis užfiksuotų vaizdų. Nepadėjo ir mobiliųjų telefonų pokalbių iššifravimas.

Manoma, kad nusikaltėliai veikė dviem grupėmis. Viena sekė žurnalistę iki automobilio ir pranešė žudikui, budėjusiam laiptinėje, kad ji grįžo namo. Žudikas praleido A.Politkovskają į liftą ir iššovė jai į nugarą, paskui paleido kontrolinį šūvį į galvą. Ginklas buvo numestas, tačiau ekspertams nepavyko perskaityti jo numerio.

Tyrėjų nuomone, žudikas nebuvo profesionalas ir greičiausiai nusikaltimui ryžosi, nes turėjo kokių nors įsipareigojimų arba skolų. Taip manoma, nes žudikas naudojosi nepatikimu dujinio pistoleto perdirbiniu, o mažame lifte sugebėjo nepataikyti, be to, leido jo vaizdą užfiksuoti vaizdo kameromis, laikraščiui “Novyje Izvestija” teigė vienas tyrėjų.

“Komsomolskaja pravda” pranešė, kad milicija ieško mažiausiai penkių žmonių, kurie buvo užfiksuoti vaizdo kameromis. Manoma, kad keturi žmonės sekė A.Politkovskają.

Izraelio laikraštis šaiposi iš V.Putino

Rusijos prezidentas V.Putinas šios žmogžudystės viešai dar nekomentavo ir nepasmerkė. Pirmadienį JAV prezidentui Džordžui V.Bušui jis sakė, kad Rusija imsis visų priemonių šiai bylai ištirti.

V.Putinas vakar pradėjo dvi dienas truksiantį vizitą Vokietijoje. Ten jis tikriausiai sulauks sunkių klausimų apie garsios rusų žurnalistės nužudymą. Vakar Rusijos prezidentas atvyko į Rytų Vokietijos miestą Drezdeną, kuriame 9-ajame dešimtmetyje dirbo KGB agentu ir kuriame susitiks su kanclere Angela Merkel.

Manoma, kad A.Merkel, kuri moka rusų kalbą, turėtų pareikšti susirūpinimą dėl A.Politkovskajos nužudymo.

Vakar Izraelio laikraštis “Izraeli” išspausdino V.Putino karikatūras. Pirmame piešinyje trys žurnalistai stovi prie tribūnos, kurioje yra V.Putinas. Vienas žurnalistas klausia: “Prezidente Putinai, ar tikrai jūs šalinate žurnalistus, kritikuojančius jus?”. Kitame piešinyje jau stovi tik du žurnalistai, o V.Putinas klausia: “Dar yra klausimų? Na, kas nors?”. Šalia karikatūros nėra jokio straipsnio, tačiau komentarai nelabai ir reikalingi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų