Rusijoje prie „užsienio agentų“ priskirti televizija „Dožd“ ir leidinys „Važnyje istorii“

Rusijoje į „užsienio agentų“ sąrašą penktadienį buvo įtraukti nepriklausoma televizija „Dožd“ ir Latvijoje registruotas tyrimų leidinys „Važnyje istorii“.

Atitinkami įrašai atsirado Teisingumo ministerijos registre.

Nuo 2010 metų veikiantis kanalas „Dožd“ anksčiau buvo transliuojamas televizijos eteryje, o dabar – tik internetu.

Šios televizijos vyriausiasis redaktorius Tichonas Dziadka pareiškė, kad sprendimą kanalą įvardyti „užsienio agentu“ yra neteisėtas ir kad „Dožd“ tęs darbą.

„Pozicija – labai paprasta. Televizijos kanalas „Dožd“ nėra užsienio agentas. Dar daugiau, televizijos kanalas „Dožd“ nėra joks kitoks agentas. Televizijos kanalas „Dožd“ – Rusijos žiniasklaidos priemonė.  Visus 11 savo egzistavimo metų „Dožd“ veikia visiškai laikydamasis Rusijos įstatymų, visi mūsų finansavimo šaltiniai yra žinomi, nes savo finansines ataskaitas skelbiame savo tinklalapyje“, – per socialinį tinklą „Telegram“ parašė T. Dziadka.

„Aišku, mes skųsime šį sprendimą – kaip neatitinkantį įstatymų ir sveiko proto. Ir, žinoma, toliau dirbsime kaip iki šiol“, – pabrėžė jis.

„Važnyje istorii“ yra interneto leidinys, besispecializuojantis tiriamojoje žurnalistikoje. Jo vyriausiajam redaktoriui Romanui Aninui šiuo metu suteiktas liudytojo statusas vienoje byloje dėl privatumo pažeidimo piktnaudžiaujant tarnybine padėtimi.

Pernai įkurto leidinio „Važnyje istorii“ dauguma redakcijos narių dirba Latvijoje ir turi korespondentų Rusijoje. Penktadienį prie „užsienio agentų“ taip pat buvo priskirtas jo vyriausiasis redaktorius Romanas Aninas ir penki kiti žurnalistai.

Šis tinklalapis neseniai paskelbė straipsnių apie FSB galimus ryšius su organizuotu nusikalstamumu. Tarp kitų jo nagrinėtų temų buvo kankinimai Rusijos kalėjimuose ir įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno sekimas.

Gegužę policija atliko kratą R. Anino namuose ir apklausė jį dėl vieno tyrimo, per kurį žurnalistai aiškinosi vieno Rusijos oligarcho turto kilmę.

Įstatymas, leidžiantis valdžiai įvardyti organizacijas „užsienio agentėmis“, buvo priimtas 2012 metais ir iš pradžių buvo taikomas nevyriausybinėms organizacijoms.

2017 metais jis buvo išplėstas, įtraukiant galimybę taikyti tokį statusą žiniasklaidos priemonėms, kai Kremliaus finansuojama televizija RT, anksčiau vadinta „Russia Today“, buvo paskelbta „užsienio agente“ Jungtinėse Valstijose.

Užsienio agentėmis įvardytos organizacijos privalo deklaruoti savo finansavimo šaltinius ir atitinkamai žymėti visas savo publikacijas, įskaitant žinutes socialiniuose tinkluose. Už šių reikalavimų nesilaikymą joms gali būti skiriamos baudos.

„Užsienio agento“ etiketė taip pat gali atgrasyti reklamos užsakovus.

„Dožd“ yra mokamas kanalas, bet pajamos iš reklamos taip pat yra svarbi jo finansavimo dalis.

Pastaruoju metu Rusijoje „užsienio agentėmis“ buvo paskelbtos kelios kitos nepriklausomos žiniaskaidos priemonės.

Šiemet toks sprendimas buvo priimtas naujienų svetainių „Meduza“, „VTimes“ ir „The Insider“ atžvilgiu.

Liepą tiriamosios žurnalistikos tinklalapis „Projekt“ buvo paskelbtas nepageidaujama organizacija ir faktiškai prarado teisę dirbti Rusijoje.

Rusija taip pat yra užblokavusi dvi žiniasklaidos priemones ir vieną žmogaus teisių organizaciją, susijusias su užsienyje gyvenančiu Kremliaus kritiku Michailu Chodorkovskiu.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

va taip

va taip portretas
O Lietuva ar turi nors vieną opozicinę valdžiai radijo stotį, ar TV kanalą kurį remtų užsienis, ar Lietuvos kapitalas? Rusijoje , - tai visiškai įmanoma. Radjas "Echo Moskvi" remia Rusijos Gazpromas, TV "Meduza" ir "Dožd" dotacijas gauna ir iš vietinių oligarchų ir iš užsienio. Lietuvoje, - esant tokiam valstybės požiūriui į kitaminčius, manau tai būtų neįmanoma, visos šios medija priemonės būtų pasmerktos valstybės remiamai obstrukcijai ir būtų paskelbtos Lietuvos p[riešų balsais.

o kaip gi

o kaip gi portretas
kas finansuoja tam ir dirba, Nejaugi galvoja,kad jie dirbs Rusijai?

A. M.

A. M.  portretas
terroRussia
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių