Pereiti į pagrindinį turinį

Rusijoje prieš laisvą žodį – kumščiais ir armatūra

2010-11-14 07:02
Pasipiktinimas: visuomenė reikalauja surasti O.Kašino užpuolikus, bet praktika rodo, kad išpuoliai prieš žurnalistus Rusijos teisėsaugai yra neįkandami.
Pasipiktinimas: visuomenė reikalauja surasti O.Kašino užpuolikus, bet praktika rodo, kad išpuoliai prieš žurnalistus Rusijos teisėsaugai yra neįkandami. / AFP nuotr.

Kad mažiau kalbėtų ir rašytų – sulaužyti pirštai ir žandikaulis. Kokie interesai slypi už nesiliaujančių išpuolių prieš Rusijos žurnalistus?

Negailestinga egzekucija

Laikraščio "Komersant" žurnalistas Olegas Kašinas vėlyvą rudens vakarą namo grįžo taksi. Išlipęs iš automobilio jis nuėjo link kiemo vartų, jie buvo užrakinti. Žurnalistui prieš akis ta pačia kryptimi einantis vyras su gėlių puokšte rankose sulėtino greitį, atsigręžė pažiūrėti, ar auka priartėjo pakankamai arti, ir smogė į krūtinę aperkotu – ranka iš apačios į viršų. Iš paskos pribėgo antras užpuolikas ir prasidėjo egzekucija.

Maždaug pusantros minutės nusikaltėliai auką talžė rankomis, spardė ir daužė metaliniu strypu, kurį buvo paslėpę gėlių puokštėje. Per kojas, per pilvą, per galvą. Nusprendę, kad jau gana, užpuolikai pasišalino. O.Kašinas tik iš antro karto sugebėjo atsistoti ant keturių, nuropojo prie vartų, atidarė juos ir įšliaužė į kiemą. Jam į pagalbą išbėgo triukšmą išgirdęs kiemsargis. Netrukus atvažiavo greitoji pagalba ir sunkiai sužalotą vyrą išvežė į ligoninę, ten jam buvo sukelta dirbtinė koma.

Šis kraupus nusikaltimas užfiksuotas lauko stebėjimo kamera, tačiau iš įrašų atpažinti nusikaltėlių nepavyko. Policija apklausė keliasdešimt liudininkų, įskaitant netoli dirbančius gėlių pardavėjus, bet nieko vertinga nesužinojo.

Kol kas aišku viena: O.Kašiną sunkiai sužalojo profesionalai, kurie buvo gerai pasiruošę šiam nusikaltimui, išmanė Rytų dvikovas ir nusipirko gėlių puokštę, kad užmigdytų aukos budrumą. Tai nebuvo apiplėšimas, nes pinigų ar telefono nusikaltėliai nepaėmė.

Turėjo ne vieną priešą

30-metis O.Kašinas dirbo įvairiuose leidiniuose, iš pradžių – Kaliningrade, kur gimė, vėliau – Maskvoje. 2009 m. žurnalistas įsidarbino laikraštyje "Komersant". Rašė apie mitingus, protesto akcijas, nesutinkančiųjų maršus, jaunimo judėjimus ir prezidento Dmitrijaus Medvedevo veiklą.

Aštrių temų nevengiantis O.Kašinas įgijo ne vieną priešą. Už interviu su greitkelio statybų per Chimkų mišką priešininku jį grasino nubausti "Vieningosios Rusijos jaunoji gvardija" – prokremliškasis jaunimo judėjimas. Pskovo gubernatorius Andrejus Turčakas, premjero Vladimiro Putino artimo draugo giminaitis, pasijuto įžeistas žurnalisto ir jo tinklaraštyje parašė komentarą: "Jaunuoli, jūs turite 24 valandas atsiprašyti… Laikas paleistas."

Užpuolikai praėjusią savaitę talžė žurnalistą per burną ir pirštus – suprask, kad mažiau kalbėtų ir rašytų. Ligoninėje gydytojai jam konstatavo pirštų, žandikaulio ir blauzdos lūžius.

Tušti valdžios pažadai

O.Kašino užpuolimo vaizdo įrašas apskriejo visą pasaulį ir sulaukė didžiulio atgarsio, taip pat į paviršių iškėlė visą seriją pastaruoju metu įvykdytų išpuolių prieš Rusijos žurnalistus ir visuomeninių judėjimų atstovus.

Permėje laikraščio "Komersant" padalinio žurnalistas Michailas Lobanovas, vasarą užpultas ir patyręs kaukolės traumą, dėl šio nusikaltimo kaltina milicijos pareigūno sūnų. Saratovo srityje teisėsauga tiria laikraščio "Saratovskij reporter" vyriausiojo redaktoriaus Sergejaus Michailovo sumušimą. Į ligoninę pateko ir laikraščio "Žukovskije vesti" žurnalistas Anatolijus Adamčiukas – jis buvo užpultas šios savaitės pradžioje (tiesa, milicija teigia, kad jis inscenizavo savo užpuolimą).

"Rusijoje kas mėnesį fiksuojami mažiausiai penki žurnalistų užpuolimai. Šiandien visi tiesiog apsvaigę nuo nebaudžiamumo", – kraupią padėtį šalyje skubiai sušauktame viename posėdžių apibendrino Rusijos prezidento patarėjas žmogaus teisių klausimais Michailas Fedotovas.

Rusijos prezidentas D.Medvedevas liepė prokuratūrai skirti ypatingą dėmesį O.Kašino užpuolimo bylai, teisėsauga tyrimui pasitelkė geriausius tyrėjus. Visuomeninė palata siūlo taisyti Baudžiamąjį kodeksą ir užtikrinti geresnę žurnalistų teisinę apsaugą. Bet Rusijos žiniasklaida didelių vilčių nepuoselėja. Polas Chlebnikovas, Ana Politkovskaja, Natalija Estemirova – po kiekvienos rezonansinės žmogžudystės valdžia žadėjo bausti nusikaltėlius ir ginti žurnalistus. Bet minėti nusikaltimai nebuvo ištirti, o nauji išpuoliai prieš žiniasklaidos atstovus vykdomi reguliariai.

Smurtinės kampanijos pradžia?

Apie Rusijos žiniasklaidai gresiančius pavojus bene geriausiai žino laikraštis "Novaja gazeta". Per pastarąjį dešimtmetį nužudyti keturi šio leidinio žurnalistai. O.Kašino užpuolimas, laikraščio manymu, nėra atsitiktinis.

"Šių įvykių negalima traktuoti kitaip negu kaip masinio informacinio lauko ir pilietinio veiksmo erdvės valymo. Tai yra bauginimas visko, kas gyvena, kvėpuoja ir juda be "vertikalės" leidimo. Tai smurtinės ir jau krauju aplaistytos rinkimų kampanijos pradžia. Kampanijos, kurioje norintys išlaikyti status quo ir sustiprinti visuomenės kontrolę bijo net hipotetinės perspektyvos Rusijai judėti link šiuolaikiškumo ir socialinės brandos. Todėl jie stengiasi visuomenei sukelti dirbtinę komą (lygiai kaip žurnalistui O.Kašinui) ir užgniaužti jos gebėjimą matyti, girdėti, mąstyti ir dalyvauti sprendžiant savo likimą", – redakcijos skiltyje pirmadienį rašė "Novaja gazeta".

Rinkimų dilema

Analitikai dar prieš keletą mėnesių padėjo kalbėti, kad Rusijos politikos titanai artėjant 2012 m. prezidento rinkimams jau pradėjo slaptą kovą dėl valdžios. Tai byloja ir viešas informacinis mūšis, nulėmęs Maskvos mero ir politikos veterano Jurijaus Lužkovo atstatydinimą rugsėjo 28 d.

Kremliaus vidaus aplinkai greitai teks apsispręsti, kurį kandidatą palaikyti – dabartinį prezidentą D.Medvedevą ar jo globėją ministrą pirmininką Vladimirą Putiną. Tiek už vieno, tiek už kito velkasi gausybė įvairių interesų.

D.Medvedevas užsimena, kad XXI a. Rusijai būtina demokratizacija ir ekonominė liberalizacija. O jo pirmtakas, vengiantis daug kalbėti šiomis temomis, yra susijęs su jėgomis, kurios nori išsaugoti valdomos demokratijos ir valstybinės ekonomikos modelį, sukurtą per aštuonerius V.Putino prezidentavimo metus.

"Prasideda kova tų, kurie nori išsaugoti seną modelį, kuriame Rusijos ekonomikoje dominuoja naudingųjų iškasenų gavyba, ir tų, kurie siekia sukurti aukštųjų informacinių technologijų visuomenę, – JAV laikraščiui "The Christian Science Monitor" aiškino Maskvos Carnegie centro analitikas Nikolajus Petrovas. – Daugelis privilegijuotų sluoksnių, turintys savo politinių ir ekonominių interesų, norėtų išsaugoti seną modelį, bet yra ir grupių, kurios siekia tikrų permainų, – jos savo viltis sieja su D.Medvedevu."


Šiemet Rusijoje nužudyti žurnalistai

Sausio 20 d. – Konstantinas Popovas, anksčiau vadovavęs naftos bendrovės "Jukos" Tomsko filialo spaudos tarnybai ir ėjęs laikraščio "Ekspres-Sibir" vyriausiojo redaktoriaus pareigas, o pastaraisiais metais dirbęs leidybos namuose "Tema". Mirė praėjus dviem savaitėms po to, kai buvo milicininko sumuštas blaivykloje ir ištiktas komos.

Vasario 23 d. – Užbaikalės žurnalistas ir rašytojas Ivanas Stepanovas. Nužudytas savo sodyboje.

Kovo 18 d. – Kaliningrado srityje gerai žinomas tinklaraštininkas Maksimas Zujevas rastas negyvas nuomojamame bute Kaliningrado mieste. Prieš keletą metų teisėsauga kvietė tinklaraštininką į apklausą dėl jo paskelbto anoniminio laiško, kuriame aukščiausi Kaliningrado milicininkai buvo kaltinami korupcija.

Gegužės 5 d. – Dagestano radijo stoties ir televizijos kanalo vadovas Šamilis Alijevas. Žudikai suvarpė kulkomis jo automobilį Machačkalos centre.

Gegužės 13 d. – Dagestano televizijos kanalo TBS direktorius Saidas Ibragimovas. Nusikaltėliai iš pradžių susprogdino televizijos retransliacijos bokštą, o kitą dieną sušaudė atvykusią remontininkų brigadą ir direktorių.

Birželio 25 d. – televizijos kanalo "Ekspert TV" žurnalistas Dmitrijus Okertas. Jis buvo žiauriai nužudytas savo bute. Pareigūnai suskaičiavo, kad auka peiliu badyta 30 kartų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų