Rusijos diplomatas: ryšiai su JAV išgyvena precedento neturinčią krizę

Rusijos ir Jungtinių Valstijų santykiai išgyvena „precedento neturinčią krizę“ be jokių pagerėjimo ženklų, ketvirtadienį pareiškė vienas aukšto rango Rusijos diplomatas.

Užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas teigė, kad Baltieji rūmai, siekdami užtikrinti Rusijos pralaimėjimą, pabrėžia, jog reikia didinti ginklų tiekimą Ukrainai, nepalieka vietos diplomatijai.

„Nematau jokių perspektyvų produktyviam politiniam ir diplomatiniam procesui, – sakė S. Riabkovas per trumpąją spaudos konferenciją. – Turime labai gilią ir precedento neturinčią Rusijos ir JAV santykių krizę. (JAV prezidento Joe) Bideno (Džo Baideno) administracija įstūmė juos į aklavietę“.

S. Riabkovas įspėjo, kad JAV ir jų sąjungininkės turi atidžiai įvertinti riziką, kylančią dėl vis galingesnių vakarietiškų ginklų tiekimo Ukrainai.

„Amerikiečiai turi kruopščiai ir nuodugniai pasverti riziką, susijusią su jų beatodairiškai lengvabūdišku elgesiu“, – teigė jis.

S. Riabkovas pažymėjo, kad Maskva nepasitiki Vakarų pareiškimais apie tai, kad, siekiant išvengti eskalacijos, patys nustatė apribojimus Ukrainai tiekiamai ginkluotei, ir pridūrė, kad tokie patikinimai praeityje pasitarnavo kaip priedanga nuolatiniam ginklų tiekimo asortimento didinimui.

„Nė vienos NATO ir ES narės sostinėje nematome jokių sveiko proto ženklų, – sakė S. Riabkovas. – Tai, ką jie daro, nepadės sustiprinti jų saugumo.“

Jis atmetė JAV argumentą, kad Rusijos atsisakymas leisti atnaujinti jos branduolinių objektų patikrinimus yra Naujosios START sutarties – paskutinio likusio abiejų šalių branduolinės ginkluotės kontrolės pakto – pažeidimas.

2010 metais JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) ir Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo pasirašytoje naujojoje START sutartyje numatyta, kad kiekviena šalis gali turėti ne daugiau kaip 1 550 branduolinių kovinių galvučių ir ne daugiau kaip 700 dislokuotų raketų ir bombonešių. Sutartyje numatyti plataus masto patikrinimai vietoje, kad būtų galima stebėti, kaip jos laikomasi.

Likus kelioms dienoms iki sutarties galiojimo pabaigos 2021 metų vasarį, Rusija ir Jungtinės Valstijos susitarė ją pratęsti dar penkeriems metams.

Nuo COVID-19 pandemijos pradžios Rusija ir JAV sustabdė abipusius karinių objektų inspektavimus pagal naująją START sutartį, tačiau praėjusį rudenį Maskva atsisakė leisti juos atnaujinti ir dėl to kilo neaiškumų dėl pakto ateities.

JAV valstybės departamentas praėjusią savaitę pareiškė, kad Rusijos atsisakymas leisti atlikti inspektavimus „trukdo Jungtinėms Valstijoms naudotis svarbiomis sutartyje numatytomis teisėmis ir kelia grėsmę JAV ir Rusijos branduolinės ginkluotės kontrolės gyvybingumui“. Jis pažymėjo, kad niekas nedraudžia Rusijos inspektoriams atlikti JAV objektų patikrinimus.

S. Riabkovas ketvirtadienį tvirtino, kad Rusija ir toliau laikosi sutarties ir keičiasi informacija pagal ją. „Mes laikomės sutarties ir vadovaujamės jos nuostatomis“, – sakė jis.

Kartu jis dar kartą patvirtino Maskvos nuomonę, kad dabartinėmis sąlygomis atnaujinti patikrinimus neįmanoma.

S. Riabkovas, kuris neseniai susitiko su naująja JAV ambasadore Maskvoje Lynne Tracy (Lin Treisi), taip pat teigė, kad Rusijos užsienio reikalų ministerija pateikė oficialų skundą JAV ambasadai, kaltindama, kad socialinių tinklų naudojimas yra kišimasis į Rusijos vidaus reikalus.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeJAVRusijaSergejus Riabkovas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių