Pereiti į pagrindinį turinį

Rusija ir Estija pasirašė sutartį dėl sienos (atnaujinta)

2014-02-18 08:38
Urmas Paetas (kairėje) ir Sergejus Lavrovas
Urmas Paetas (kairėje) ir Sergejus Lavrovas / AFP nuotr.

Rusijos ir Estijos užsienio reikalų ministrai Sergejus Lavrovas ir Urmas Paetas (Urmas Pajetas) antradienį Maskvoje pasirašė virtinę susitarimų, tarp jų – susitarimą dėl valstybinės sienos tarp šių šalių.

Darbas dėl šio dokumento teksto parengimo vyko 23 metus. Susitarimai dėl sausumos ir jūrų sienos pirmą kartą buvo pasirašyti 2005 metų gegužę, bet Estijos parlamentas tvirtindamas dokumentą įtraukė į įstatymą dėl ratifikacijos preambulę, kuri netiko Rusijai.

Estijos parlamentarai rėmėsi nebegaliojančia 1920 metų Tartu taikos sutartimi tarp Estijos ir sovietų Rusijos, kuri Talinui, kaip tikino Maskva, paliko galimybę reikšti Rusijai teritorines pretenzijas.

Tada Rusijos Federacijos parašai po sutartimi buvo atšaukti.

Dabartiniame susitarime yra tos pačios formuluotės, kaip ir 2005 metais, analogiška liko ir sienos linija. Pasirašius susitarimą, Rusija perduos Estijai kai kurias žemes ir atvirkščiai; abiem atvejais kalbama apie maždaug 100 ha teritorijos.

Be sutarties sienų klausimu, ministrai taip pat pasirašė susitarimą dėl diplomatinio nekilnojamojo turto, pagal kurį Estijai bus perduotas diplomatinės atstovybės pastatas Maskvoje, o Rusijai – Taline.

Rusijos užsienio reikalų ministerijoje anksčiau sakė, kad su Talinu susitarta dėl atsakomojo S.Lavrovo vizito šiais metais. Praėjusį kartą Rusijos diplomatijos vadovas Estijoje lankėsi 10-ojo dešimtmečio pradžioje.

„Aš labai džiaugiuosi, jog mes sutarėme dėl to, kad ministras Lavrovas šių metų pabaigoje lankysis Estijoje. Tai bus istorinis įvykis, tai bus pirmasis ministro vizitas, užsienio reikalų ministro vizitas Estijoje“, - sakė U.Paetas spaudos konferencijoje, skirtoje antradienį Maskvoje įvykusio susitikimo su S.Lavrovu rezultatams.

Estijos užsienio reikalų ministras pareiškė pritarimą ryšiams tarp abiejų valstybių ministrų lygiu.

„Nemanau, kad kaip kaimynai turime leisti (įvykti) tokioms pauzėms dėl abipusių vizitų. Mums kartais reikalingas dialogas labai nepaprastais klausimais ir tokie vizitai, tokios derybos, be jokios abejonės, sudarys mums sąlygas rasti efektyvius sprendimus“, - sakė U.Paetas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų