Pereiti į pagrindinį turinį

Rusijos mafijos vadovai patektų į "Forbes" milijardierių sąrašą

2010-09-27 19:00
Rusijos mafijos vadovai patektų į "Forbes" milijardierių sąrašą
Rusijos mafijos vadovai patektų į "Forbes" milijardierių sąrašą / Reuters nuotr.

Stambūs Rusijos mafiozai galėtų pretenduoti į vietą JAV žurnalo "Forbes" milijardierių sąraše. Nusikalstamame pasaulyje tikrai yra dėl ko kovoti ir dėl ko mirti.

Visada laukiamas klientas

Prieš pusę metų į žinomo ir labai brangaus Maskvos advokato biurą atėjo pagyvenęs kaukazietis.

"Kaip jus pristatyti?" – paklausė sekretorė, įpratusi bendrauti su garsiais ir turtingais klientais.

"Pasakykite, kad atėjo senelis", – trumpai atsakė vyras. Durys atsivėrė ir advokatas puolė apkabinti senelio, tą dieną daugiau nieko nepriėmė.

Senelis buvo 73 metų Aslanas Usojanas, arba Senelis Hasanas, – stambiausias Rusijos mafiozas. Tik dabar jam reikia ne advokatų, o medikų paslaugų. Truputį daugiau nei prieš savaitę išgyvenęs nesėkmingą pasikėsinimą į jo gyvybę, mafiozas gydosi šautinę žaizdą.

Virto solidžiais ponais

Šiuolaikiniai Rusijos mafiozai – tai ne banditai odinėmis striukėmis, mojuojantys beisbolo lazdomis ir pistoletais. Aišku, juos visuomet lydi ginkluota apsauga, bet patys nusikalstamo pasaulio autoritetai virto solidžios išvaizdos vyrais, susijusiais su legaliu verslu ir net valstybės pareigūnais, kai kalbama apie stambius finansinius projektus.

"Vagis eina ten, kur yra pinigų", – paaiškino milicijos generolas leitenantas, Valstybės Dūmos narys Aleksejus Volkovas. Senelio Hasano pavardė jam labai gerai žinoma. Jis yra bene stambiausias Rusijos mafiozas, valdantis milžiniškus pinigus.

"Skaičiai labai dideli – tai šimtai milijardų dolerių, rinkliavos renkamos visoje šalyje. Jie kontroliuoja ištisas ūkio sritis. Tikrai yra dėl ko kovoti ir dėl ko mirti", – sakė A.Volkovas.

Milijoninis kąsnelis

Pastaruoju metu Rusijos mafijos klanai varžėsi dėl gardaus kąsnelio – uždaryto Maskvos Čerkizovo turgaus teritorijos. Praėjusių metų gruodį teismas pripažino 66,5 ha teritoriją valstybės nuosavybe, joje buvo planuojama statyti gyvenamuosius namus. Projektas suviliojo kelis stambius investuotojus, o sklypų skirstymą norėjo kontroliuoti Senelis Hasanas ir įtakingi čečėnų diasporos atstovai.

Tačiau gruzinų grupuotės, stovinčios už šiuo metu kalėjimo bausmę atliekančio Tarielo Onianio, tam pasipriešino. Abi konfliktuojančios pusės užsitikrino korumpuotų valdininkų ir jėgos žinybų pareigūnų paramą, bet sklypus galiausiai gavo Senelio Hasano proteguojami investuotojai.

Viena versijų, kodėl buvo surengtas pasikėsinimas į Senelį Hasaną, susijusi būtent su Čerkizovo turgaus teritorija. Milijoninį projektą praradęs T.Onianis, norėdamas atkeršyti, galėjo užsakyti konkurento žmogžudystę.

Olimpinė aukso gysla

Buvęs Čerkizovo turgus – ne vienintelis stambus objektas, kur savo rankas prikišo Rusijos mafija. 2008 m. gegužę Sočyje įvyko vagių "viršūnių susitikimas", jo iniciatorius buvo Senelis Hasanas. Pagrindinis darbotvarkės klausimas – artėjančios Sočio olimpinės žaidynės.

Per sueigą daugiausia buvo kalbama apie žemę. Teritorijose, kuriose įsikūrę mafijos kontroliuojami kotedžai, kavinės ir viešbučiai, turėjo išdygti olimpiniai objektai. Žemei išpirkti valstybė skyrė 82 mlrd. rublių (šių dienų kursu 6,85 mlrd. litų), ir nusikalstamo pasaulio autoritetai sprendė, kokią dalį būtų galima atriekti nuo šios sumos.

"Auksinis" pensininkas

Vieninteliame interviu, kurį iš Senelio Hasano pavyko gauti nepriklausomam žurnalistui Maksimui Gladkijui, mafiozas pasakė: "Esu paprastas pensininkas, gyvenu iš pensijos."

Tačiau šie žodžiai yra labai toli nuo tiesos. Tai patvirtina senas pavyzdys iš Senelio Hasano gyvenimo. 1996 m. gegužę Sankt Peterburge jis buvo sulaikytas, kai važiavo automobiliu "Volvo-850" su parlamentiniais numeriais. Prie vairo sėdėjo Sankt Peterburgo parlamento pirmininko pavaduotojas Žoržas Avduševas, jis buvo keturis kartus teistas, vėliau žuvo per pasikėsinimą. Deputatą miliciją paleido, o Senelį Hasaną, su savimi turėjusį pistoletą TT, nuvežė į nuovadą. Vėliau jo nuomojamame bute pareigūnai atliko kratą ir apstulbo radę maždaug 2 kg juvelyrinių dirbinių ir 380 tūkst. dolerių (šių dienų kursu 1 mln. litų) grynųjų pinigų.

Per rekordiškai trumpą laiką už Senelį Hasaną buvo sumokėtas 100 tūkst. dolerių (270 tūkst. litų) užstatas, ir jis buvo paleistas į laisvę.

Eksperimentas pavyko?

Kad Rusijos valdžios pareigūnai talkina mafijai, šiandien nieko nestebina.

Devinto dešimtmečio pabaigoje vienoje sueigoje įteisinti vagys nusprendė infiltruoti savo žmones į valdžios organus. Tam buvo parenkami kandidatai be kriminalinės praeities iš artimųjų arba pažįstamų. Jie buvo siunčiami mokytis į prestižines mokymo įstaigas, o jas baigę stojo į valstybės tarnybą. Jie turėjo ir ryšių su nusikaltėliais, ir pinigų iš mafijos iždo.

Neįmanoma suskaičiuoti, kiek valdžioje yra pareigūnų, atėjusių dirbti pagal šią schemą. Bet korupcijos mastai Rusijoje leidžia įtarti, kad mafijos eksperimentas pavyko.


Trumpa biografija

A.Usojanas pelnytai vadinamas Rusijos nusikalstamo pasaulio ilgaamžiu. Jis gimė 1937 m. Tbilisyje kurdų šeimoje. Teistas keturis kartus. Jaunystėje buvo paprastu kišenvagiu, o šeštame dešimtmetyje pradėjo reketuoti Tbilisio cechų vadovus. Gardžių kąsnelių, tokių kaip pogrindinės parduotuvės ir siuvyklos, tuo metu Tbilisyje buvo apstu.

Tapęs stambiu mafiozu, A.Usojanas sprendė įvairius konfliktus, turėjo savo "prižiūrėtojus" Sibire, Tolimuosiuose Rytuose ir Uzbekistane. Daugelis "senos mokyklos" mafiozų jau yra mirę, bet A.Usojanas, nepaisant garbaus amžiaus, toliau aktyviai veikia. Jo įtaka peržengia Rusijos ribas: Senelio Hasano vardas žinomas ir Jungtinėse Valstijose, Vokietijoje, Prancūzijoje bei kitose šalyse.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų