Pereiti į pagrindinį turinį

Rusijos parlamentas palaikė planus trečdaliu padidinti išlaidas gynybai

2024-10-24 15:36
BNS inf.

Rusijos įstatymų leidėjai ketvirtadienį pirmuoju skaitymu nubalsavo už biudžeto projektą, pagal kurį kitais metais išlaidos gynybai padidės beveik 30 proc., Kremliui nukreipiant didžiulius išteklius savo karui Ukrainoje.

Scanpix nuotr.

Žemųjų rūmų – Valstybės Dūmos – deputatai projektui pritarė didžiule balsų dauguma ir tik vienas balsavo „prieš“.

Antrasis svarstymas įvyks lapkričio 14 dieną.

Maskva jau padidino savo karines išlaidas iki tokio lygio, kokio nebuvo matyti nuo Sovietų Sąjungos laikų, gamina raketas ir dronus Ukrainai apšaudyti ir moka didelius atlyginimus šimtams tūkstančių fronto linijose kovojančių karių.

Pagal naująjį biudžetą 2025 metais išlaidos gynybai sieks 13,5 trln. rublių (129 mlrd. eurų) ir bus didesnės nei išlaidos socialinei apsaugai ir švietimui kartu sudėjus.

Į šį skaičių neįtraukti kai kurie kiti karui skiriami ištekliai, pavyzdžiui, išlaidos, kurias Rusija įvardija kaip vidaus saugumo reikmėms skirtas lėšas ir vadina visiškai slaptomis.

Bendros išlaidos gynybai ir saugumui sudarys apie 40 proc. visų Rusijos vyriausybės išlaidų, sieksiančių 41,5 trln. rublių (38,4 mlrd. eurų).

Balsavimas dėl biudžeto vyko tuo metu, kai Maskvos pajėgos žengia į priekį Rytų Ukrainoje, perimdamos dešimtis miestelių ir kaimų iš menkiau apginkluotų Ukrainos karių kontrolės.

Prieš išsiųsdama biudžeto projektą Rusijos parlamentui, Maskva pareiškė, kad kartu su didesnėmis karinėmis išlaidomis didinamos investicijos ir socialinė rūpyba.

Tačiau planai, už kuriuos įstatymų leidėjai balsavo ketvirtadienį, rodo, kad karinės išlaidos nurungė lėšas kitoms ekonomikos sritims.

Planuojamos išlaidos nacionalinei gynybai yra daugiau nei dvigubai didesnės nei išlaidos, kurias Maskva skiria sritims, priskiriamoms socialinei politikai.

Daugiau naujienų