Rusijos parlamentas po pirmojo svarstymo išplėtė „užsienio agentų“ įstatymą

Rusijos parlamentarai antradienį po pirmojo svarstymo priėmė prieštaringai vertinamą įstatymo projektą, kuriuo išplečiamas „užsienio agento“ apibrėžimas ir dar labiau padidinamos galimybės slopinti kitokią nuomonę.

Žemųjų parlamento rūmų – Valstybės Dūmos – deputatai praėjusį mėnesį pasiūlė įstatymo projektą, kuriuo valdžiai būtų suteikti labai platūs įgaliojimai priskirti asmenis prie „užsienio agentų“ ir dar labiau riboti viešus susibūrimus bei internete skelbiamą turinį.

Kritikai sako, kad šiuo įstatymo projektu norima dar labiau suvaržyti galimybes reikšti kitokią nuomonę ir padidinti spaudimą opozicijai prieš kitais metais įvyksiančius parlamento rinkimus.

2012 metais priimtu įstatymu valdžiai buvo sutekti įgaliojimai prie „užsienio agentų“ priskirti nevyriausybines organizacijas ir žiniasklaidos priemones. Minimas terminas kelia asociacijų su sovietiniais laikais.

Jei šios organizacijos gauna pinigų iš užsienio, jos turi užsiregistruoti Teisingumo ministerijoje, atitinkamai pažymėti savo publikacijas ir teikti detalias ataskaitas. Priešingu atveju joms gresia baudos.

Vėlesniais metais šis įstatymas buvo išplėstas, pavyzdžiui, pernai buvo nustatyta, kad jis turi būti taikomas ir atskiriems žurnalistams bei tinklaraštininkams.

Pagal pasiūlytus naujus pakeitimus bet kuris asmuo gali būti laikomas užsienio agentu, jei gauna kokios nors materialinės ar piniginės paramos iš užsienio arba užsienio agentais jau vadinamų organizacijų.

Naujuoju įstatymu taip pat būtų uždrausta tokiems asmenims užimti postus municipalinėse administracijose.

Pasak ekspertų, įstatymo projekto formuluotės tokios aptakios, kad parama iš užsienio gali reikšti ir paprasčiausią dalyvavimą kokios nors finansavimą iš užsienio gaunančios grupės organizuotame renginyje.

Valstybės Dūmoje turi įvykti trys įstatymo projekto svarstymai, paskui dėl jo turi balsuoti aukštieji parlamento rūmai – Federacijos Taryba. Kad projektas taptų įstatymu, jį galiausiai taip pat turi pasirašyti prezidentas Vladimiras Putinas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

opozicija

opozicija portretas
kada zurnaliugos parasysite apie nauja''Karo policijos'' istatyma, ir ju pakeitimus

Jonas

Jonas portretas
O kas tokie valstybininkai? JAV atstovai su lietuviskais pasais?

?

? portretas
Brazilijoj?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių