Rusų dezertyras Osle pasirengęs atskleisti „Wagner“ grupės paslaptis

  • Teksto dydis:

Buvęs „Wagner“ samdinys, pabėgęs per Rusijos sieną į Norvegiją, dabar gali suteikti vertingos informacijos apie žiaurius Rusijos sukarintos grupės metodus Ukrainoje.

Analitikai teigia, kad Andrejus Medvedevas, vidury Arkties nakties išvengęs Rusijos pasieniečių su tarnybiniais šunimis paleistų kulkų, gali turėti svarbių įrodymų, tiriant Maskvos karo nusikaltimus.

Praėjusią savaitę 26 metų jaunuolis nelegaliai kirto sieną, norėdamas gauti prieglobstį Norvegijoje, bėgdamas per užšalusią Pasviko upę, skiriančią Rusiją ir Skandinavijos šalį tolimojoje šiaurėje.

Savaitgalį teisių grupės „Gulagu.net“ paskelbtame vaizdo įraše rusas sako, kad Ukrainoje kovojo kaip „Wagner“ būrio vadas, vadovavęs 5–10 karių.

Jis teigia, kad dezertyravo, kai prieštaringai vertinama grupė lapkričio mėnesį prieš jo valią pratęsė keturių mėnesių sutartį.

Jis yra dominantis asmuo, daugiausia kaip tiesioginis liudytojas „Wagner“ grupėje...

„Jis yra dominantis asmuo, daugiausia kaip tiesioginis liudytojas „Wagner“ grupėje... taip pat ir būsimiems pokario tribunolams dėl Ukrainoje įvykdytų žiaurumų“, – sakė Norvegijos gynybos studijų instituto tyrėjas Toras Bukkvollas (Turas Bukvolas).

„Jis tikriausiai buvo Bachmute“, Rytų Ukrainoje esančiame mieste, kurį jau kelis mėnesius bando užimti Rusijos kariai, sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Jis gali atskleisti dalykus iš vidaus, apie kuriuos niekas kitas negalėjo kalbėti“, – pridūrė jis.

„Wagner“ vykdytų egzekucijų vaizdo įrašas

Gruodžio mėnesį duodamas interviu naujienų svetainei „The Insider“ A. Medvedevas sakė žinąs apie 10 „Wagner“ samdinių, kuriems grupė įvykdė mirties bausmę, nes jie atsisakė grįžti kovoti Ukrainoje.

Jis teigė turįs vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas dviejų iš jų nužudymas, ir sakė, kad jis bus paviešintas, jei jam kada nors nutiks kas nors bloga.

A. Medvedevas sakė, kad vienas iš jo vadovaujamų vyrų buvo Jevgenijus Nužinas, kuris buvo apkaltintas pasidavimu Ukrainos pajėgoms ir kurį „Wagner“ nariai nužudė plaktuku po to, kai buvo grąžintas Rusijai per apsikeitimą belaisviais.

AFP negalėjo nepriklausomai patikrinti A. Medvedevo pasakojimo.

Atvykęs į Norvegiją A. Medvedevas buvo trumpam sulaikytas, o vėliau paleistas, tačiau jį apklausė arba netrukus apklaus ir Norvegijos imigracijos tarnybos, ir kriminalinė policija (Kripos), kuri dalyvauja tarptautiniame tyrime dėl karo nusikaltimų Ukrainoje.

„Jis tvirtina pats buvęs „Wagner“ samdiniu, o Kripos yra suinteresuota gauti daugiau informacijos apie šį laikotarpį“, – antradienį pranešė policija.

Norvegijoje dirbantis advokatas Brynjulfas Risnesas (Briunjulfas Risnesas) AFP sakė, kad jo klientas yra „pasirengęs papasakoti apie savo patirtį „Wagner“ grupėje žmonėms, kurie tiria karo nusikaltimus“.

USB laikmenos

Pasak advokato, bėgdamas į Norvegiją dezertyras su savimi turėjo kelias USB laikmenas.

„Tai, ką jis pasakoja, yra įdomu, nes neturime daug „Wagner“ karių pasakojimų iš pirmų lūpų, tačiau čia reikia atsižvelgti į du dalykus“, – sakė tyrėjas T. Bukkvollas.

„Pirma, „Wagner“ brutalumu garsėja jau seniai, dar prieš konfliktą Ukrainoje, taip pat ir Sirijoje, kur grupuotė žudė karo belaisvius“, – tęsė jis.

„Atrodo, kad Medvedevas organizacijoje užėmė gana žemą poziciją, todėl mažai tikėtina, kad jis galės ką nors papasakoti apie tai, kas vyko aukštesniuose sluoksniuose“, – teigė jis.

Kilo klausimų dėl „Wagner“ grupės santykių su Rusijos kariuomene; daugelis stebėtojų nurodo, kad tarp jų tvyro įtampa.

Tikėtina, kad „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas turi politinių ambicijų ir, kaip manoma, naudoja grupę kaip su Rusijos kariuomene konkuruojančią jėgą.

Nors J. Prigožinas neseniai gyrėsi, kad „Wagner“ kariai po įnirtingų mūšių vieni perėmė Soledaro miestą iš Ukrainos karių, Kremlius tvirtino, kad tarp jo ir kariuomenės nėra jokio konflikto.

Tuo tarpu „Wagner“ grupė, kuri gausiai verbuoja karius iš Rusijos kalėjimų, į A. Medvedevo pabėgimą reagavo su ironija.

Pasak jo advokato Norvegijoje, A. Medvedevas buvo nuteistas dvejų metų lygtine laisvės atėmimo bausme už vagystę ir, kilus konfliktui su pareigūnais, galiausiai atliko dalį bausmės.

„Jis turėjo būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už tai, kad bandė užpulti kalinius“, – anksčiau šią savaitę per savo spaudos tarnybą pranešė J. Prigožinas.

„Iki šiol jis buvo ieškomų asmenų sąraše. Saugokitės, jis labai pavojingas“, – sakė jis.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeWagnersamdiniaipaslaptys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių