Pereiti į pagrindinį turinį

S. Gabrielis paskirtas naujuoju Vokietijos užsienio reikalų ministru

2017-01-27 13:33
BNS inf.

Vokietijos vicekancleris Sigmaras Gabrielis (Zigmaras Gabrielis)buvo paskirtas šalies užsienio reikalų ministru penktadienį, praėjus kelioms dienoms po jo pasitraukimo iš šių metų visuotinių rinkimų kovos, kurioje jis turėjo mesti iššūkį kanclerei Angelai Merkel.

Sigmaras Gabrielis (kairėje)
Sigmaras Gabrielis (kairėje) / Scanpix nuotr.

Socialdemokratų lyderis antradienį pareiškė, kad dėl savo mažų reitingų užleidžia partijos lyderio vietą savo partijos kolegai Martinui Schulzui (Martinui Šulcui), buvusiam Europos Parlamento vadovui – jis bus pagrindinis partijos kandidatas varžytis dėl kanclerio posto.

57-erių metų S. Gabrielis Vokietijos diplomatijos vadovo poste pakeičia Franką-Walterį Steinmeierį (Franką Valterį Šteinmejerį). Pastarasis vasario viduryje greičiausiai bus išrinktas naujuoju Vokietijos prezidentu.

Darbą baigiantis dabartinis prezidentas Joachimas Gauckas (Joachimas Gaukas) patvirtino S. Gabrielio atsistatydinimą iš ekonomikos ministro posto, kurį perėmė Brigitte Zypries (Brigita Cypries).

S. Gabrielio centro kairioji Socialdemokratų partija (SPD) yra jaunesnioji koalicijos partnerė A. Merkel konservatyviajame Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) ir jos seserinės Bavarijos partijos Krikščionių socialinės sąjungos (CSU) bloke.

Jeigu po visuotinių rinkimų kairieji ir dešinieji suformuos dar vieną „didžiąją koaliciją“, kuriai vadovaus A. Merkel partija, S. Gabrielis turėtų likti užsienio reikalų ministru.

Pirmoji naujojo ministro užsienio kelionė bus į Paryžių – sekmadienį jis susitiks su savo Prancūzijos kolega Jeanu-Marcu Ayrault (Žanu Marku Airo).

„Paryžių ir Berlyną siejanti partnerystė, artima draugystė ir pasitikėjimas yra labai svarbūs ir užsienio reikalų ministrui Gabrieliui, todėl jis iš karto vyksta į Paryžių“, – ministerijos atstovas pareiškė žurnalistams.

S. Gabrielis tikisi apsilankyti Jungtinėse Valstijose, kai tik Senatas pritars Rexo Tillersono (Rekso Tilersono) kandidatūrai į JAV valstybės sekretoriaus postą, pridūrė atstovas.

Lankysis JAV

Naujasis Vokietijos užsienio reikalų ministras S. Gabrielis (Zigmaras Gabrielis) kitą savaitę lankysis JAV su oficialiu vizitu, rašo vokiečių laikraštis „Handelsblatt“, remdamasis šaltiniais šalies vyriausybėje.

Kaip informavo leidinys, politikas ruošiasi apsilankyti Vašingtone ir Niujorke.

Naujasis Vokietijos diplomatijos vadovas turėtų vykti į Jungtines Valstijas, kur tikisi susitikti su JAV viceprezidentu Mike'u Pence'u (Maiku Pensu) ir kandidatu į valstybės sekretoriaus postą R. Tillersonu (Reksu Tilersonu), kuris tuo metu galbūt jau bus pradėjęs eiti pareigas.

Nebuvo tinkamiausias

Audringu temperamentu nei diplomatiniu taktiškumu garsėjantis politikas, pirmasis pripažino, kad nebuvo tinkamiausias kandidatas į užsienio reikalų ministrus.

Be to, daugelį nustebino sprendimas užsienio reikalų ministro portfelį atiduoti žmogui, kuris kartą yra palyginęs Izraelio politiką palestiniečių atžvilgiu su „apartheido režimu“.

Konservatyvusis dienraštis „Die Welt“ šį sprendimą pavadino „pokštu“. Remiantis vedamuoju, į tarptautinę areną įmestas S. Gabrielis gali elgtis kaip „bulius porceliano parduotuvėje“.

S. Gabrielis pripažino jam adresuotą kritiką savo paskutinėje spaudos konferencijoje ekonomikos ministro poste, bet pridūrė, esąs įsitikinęs, kad išmoks „diplomatinės vokiečių kalbos“.

„Norėčiau manyti, sugebėsiu susilaikyti, kad savo žodžiais nesukelčiau kokios nors užsienio politikos krizės“, – pajuokavo jis.

Kovų krikštas

Su pirmuoju išbandymu naujasis ministras susidurs jau kitą mėnesį, kai Vokietijoje vyks Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas, kuriame debiutuoti turėtų ir D. Trumpo pasirinktas JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas).

D. Trumpo inauguracinę kalbą S. Gabrielis yra pavadinęs „labai nacionalistine“ ir perspėjęs, kad pasaulio laukia sudėtingas etapas, šiam JAV milijardieriui stojus prie valstybės vairo.

Bet jis taip pat paragino vokiečius „su pasitikėjimu“ atremti jų laukiančius geopolitinius iššūkius ir sakė, kad bet koks JAV atsitraukimas iš tarptautinės arenos suteiks galimybę Europai užmegzti glaudesnius ryšius su tokiomis šalimis kaip Kinija.

Tapęs naujuoju Vokietijos užsienio politikos veidu S. Gabrielis tikisi palikti buvusius nesusipratimus praeityje.

2015 metais jis buvo pirmas aukšto rango Vakarų pareigūnas, apsilankęs Irane po istorinio susitarimo, apkarpiusio Teherano branduolines ambicijas. Tačiau ši kelionė, kurią Berlynas jau tuo metu vertino gana skeptiškai, sukėlė diskusijų audrą, S. Gabrieliui pareiškus, kad, siekdamas abiejų šalių bendradarbiavimo, Iranas turės pripažinti Izraelį.

Kitą kartą jis prieš plauką paglostė Pekiną, kai prieš praėjusį lapkritį numatytą vizitą Kinijoje apkaltino šią Azijos milžinę „nesąžininga“ prekybos praktika ir dėl to buvo gana šaltai sutiktas kinų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų