Sakartvele prasidėjo plataus masto pratybos su NATO pajėgomis

Sakartvele pirmadienį prasidėjo plataus masto bendros karinės pratybos su NATO pajėgomis.

Šie manevrai siejami su Rusiją erzinančiu Tbilisio siekiu įstoti į Aljansą.

Apie 2 800 karių iš JAV, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės ir Lenkijos dalyvaus pratybose „Noble Partner 2020“, vyksiančiose mokymų centruose netoli Tbilisio esančiose Vazianio ir Norio gyvenvietėse.

Anot premjero Georgijaus Gacharijos, šios pratybos yra „svarbiausias pastangų užtikrinti Sakartvelui galimybę pasiekti euroatlantinę integraciją komponentas“.

Jos „yra taikos mūsų šalyje garantas“ ir „nėra nukreiptos prieš nieką“, pareiškė vyriausybės vadovas, kreipdamasis į karius per atidarymo ceremoniją.

Pratybos baigsis rugsėjo 18 dieną.

Sakartvelo siekis įstoti į NATO pykdo Maskvą, o įtampa tarp abiejų šalių pasiekė kulminaciją 2008 metų rugpjūtį, kai įvyko trumpas karas dėl Kremliaus palaikomų separatistinių Pietų Osetijos ir Abchazijos regionų.

Po karo, kurį Sakartvelo kariuomenė pralaimėjo vos per penkias dienas, Maskva pripažino abi provincijas nepriklausomomis valstybėmis ir dislokavo ten tūkstančius karių.

2008 metais Bukarešte vykusiame viršūnių susitikime NATO lyderiai oficialiai pažadėjo, kad Sakartvelas „taps NATO nariu“, tačiau, nenorėdami sukelti konfrontacijos su ryžtingiau besielgiančia Rusija, lig šiol atsisakydavo leisti Tbilisiui stoti į formalų prisijungimo kelią.

Sakartvelas yra svarbus Aljanso misijos Afganistane partneris; jo atsiųstų karių skaičius yra vienas didžiausių iš NATO nepriklausančių šalių.

Juodosios jūros valstybės kariuomenė taip pat yra dalyvavusi tarptautinėse taikos palaikymo operacijose Kosove, Irake ir Centrinės Afrikos Respublikoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių